Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrówka do 1000 zł Canon PowerShot SX700 HS?
Autor Wiadomość
raff28
[Usunięty]

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   Cyfrówka do 1000 zł Canon PowerShot SX700 HS?

Witam,

Szukam kompaktowego aparatu cyfrowego, do zabierania na wycieczki rodzinne, wakacje oraz fotografowania w domu. Aparat będzie używany przez rodziców wiek 55+.

Aparat będzie zazwyczaj używany w trybie automatycznym, powinien robić dobre zdjęcia w pomieszczeniach i przy słabym świetle. Filmy dobrej jakości full HD również mile widziane.
Dość ważna rzecz to wytrzymała bateria.

Model aparatu, który aktualnie posiadam to Canon PowerShot A720 IS, jestem z niego zadowolony, więc również szukałem Canona.

Czy Canon PowerShot SX700 HS to dobry wybór?
Jaką kartę do takiego aparatu powinienem zakupić?
Rozumiem, że Canon PowerShot SX600 HS to jego starszy brat?

Co innego polecacie w cenie 600-1000 zł?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 18 Lis, 2014   

Canon PowerShot SX700 HS to dość pospolity kompakt, jakich na rynku wiele, a od serii A różni go głównie tym, że seria SX miała być lepiej dostosowana do filmowania. Canon PowerShot SX700 HS to megazoom (x30) w wersji ultra kompaktowej. Jak i inne konstrukcje z miniaturową matrycą (wszystkich producentów), nie cechuje się zbyt dobrą jakością zdjęć (tu oczywiście pozostaje kwestia przeznaczenia końcowego, bo co innego oglądać to na TV a co innego drukować w wielkich formatach), ale jako aparacik na co dzień, może być całkiem OK. Do plusów należy zaliczyć bardzo trwała obudowę, bardzo wydajną stabilizację obrazu, możliwość skorzystania z trybu manualnego i preselekcji oraz udany tryb makro. Niestety na dłuższe wycieczki wypadało by się zaopatrzyć w dodatkowy akumulator i "nie grzeszy jakością" przy słabszym oświetleniu - niestety, światłosiła f/3.2 – f/6.9 ma tu kolosalne znaczenie.
Nie myślałeś o czymś z mniejszym zoomem i większą matrycą i jaśniejszym obiektywem?
Za 1000zł możesz kupić bezlusterkowca np Canona EOS M z obiektywem 18-55 IS STM.

Sunders 

raff28 napisał/a:
Czy Canon PowerShot SX700 HS to dobry wybór?

Podobnie jak Wojmistrz, uważam że niespecjalnie dobry.

raff28 napisał/a:
Rozumiem, że Canon PowerShot SX600 HS to jego starszy brat?

O 37 dni :smile:

raff28 napisał/a:
Co innego polecacie w cenie 600-1000 zł?

Panasonic Lumix DMC-LF1.

raff28
[Usunięty]

Zdjęcia docelowo będą oglądane na TV 50 cali, PC, ewentualnie wywoływane.
Rozumiem, że ten megazoom, a co za tym idzie konstrukcja aparatu nie wpływa pozytywnie na jakość zdjęć. Z jakości fotek swojego starego Canona A720 IS jestem bardzo zadowolony, no może poza robionymi w bardzo słabym świetle. Mam nadzieje, że nowe kompakty canona robią fotografie co najmniej na tym samym poziomie?

Czy w takim razie CANON PowerShot SX280 HS będzie lepszym wyborem?

Nie chce aparatu typowo kieszonkowego. Po pierwsze wygląda i obsługuje się to jak zabawkę, a po drugie posiadam zdjęcia z takich nowych aparatów i sporo ustępują jakością mojemu staremu Canonowi A720 IS.

Wojmistrz 
Obserwator

raff28, zwroc uwage ze 1920x1080 to obraz zaledwie 2Mpx, wiec tak na prawde czym nie zrobisz, jak nie bedzie szumic od czulosci, to powinno wygladac dobrze.
Pomyslales o takim bezlusterkowcu o jakim pisalem (lub jakimkolwiek innym). Male juz nie jest i zdjecia na bardzo wysokim poziomie (jakosc lustrzanki).

raff28
[Usunięty]

Patrzyłem na tego Canona EOS M, ale jest trochę za drogi i za duży, do tego dołączana lampa, nie tego szukam.

Cytat:
zwroc uwage ze 1920x1080 to obraz zaledwie 2Mpx, wiec tak na prawde czym nie zrobisz, jak nie bedzie szumic od czulosci, to powinno wygladac dobrze.

Jak mam to rozumieć?

Wojmistrz 
Obserwator

Dokładnie jak napisałem. Matma nie kłamie :) To co widać na ekranie TV Full HD, to zaledwie obraz 2Mpx. Obraz nawet z twojego A720, jest degradowany do 2mpx lub nawet mniejszego ze względu na format obrazu (16:9 vs 4:3), w celu wyświetlenia na ekranie. Przy takiej degradacji, zanikają niedokładności i szumy, bo wyświetlany piksel jest sumą iluś tam pikseli dookoła. Jakość fotografii, widać dopiero przy oglądaniu fotki 1:1.

W Eos M lampa się nie przydaje, bo ISO6400 jest całkiem znośnie, a jak już podłączać to normalną dużą z eTTL.
W UK w sklepach są po 199 funtów. Liczyłem, że w PL też można dostać za podobne pieniądze w przeliczeniu.

raff28
[Usunięty]

Wysłany: Pią 21 Lis, 2014   

Wpadł mi jeszcze w oko Sony DSC-HX50. Jakieś opinie o tym aparacie?
Hmm a może jakiś kompromis, coś z 10-15x krotnym zoomem, a jaśniejszym obiektywem?

Wojmistrz 
Obserwator

raff28, Sony DSC-HX50 to kolejny megazoom (eq 24–720mm) z matryca 1/2.3" zapakowany w nepozornie mala obudowe. Jakosc (jak zwykle przy takich konstrukcjach) pozostawia wiele do zyczenia. W 90% lepiej kupic cos z zoomem x3-5 i wieksza matryca, jesli ma to byc maly aparat i zalezy ci na jakosci.

raff28
[Usunięty]

Tylko właśnie co kupić w okolicach 800-1000 zł? :roll:
Poszedłbym na kompromis i kupił coś z zoomem np. 10x a jaśniejszym obiektywem.
Pytanie tylko czy coś takiego będzie naprawdę robiło lepsze fotki od tego z 30x krotnym zoomem?

Wojmistrz 
Obserwator

Mi chodzi o zakup czegoś pokroju Lumixa DMC-LX7, z tym, że ten kosztuje około 1400zł. "Dziwny jest ten świat", bo o niebo ciekawsze konstrukcje bezlusterkowcow, czy nawet lustrzanki z niebagatelnie lepszą jakością, można kupić taniej niż kompakty :)

raff28
[Usunięty]

Byłbym skłonny w tą stronę pójść, ale jak zauważyłeś cena mnie przerasta.
W granicach 800-1000 zł wszystko co oglądam to tzw. megazoomy.

Canon PowerShot SX700 HS
Canon PowerShot SX600 HS
Sony DSC-HX50

Na pewno nie chcę się wpakować w coś co będzie robiło gorsze fotki w pomieszczeniach i przy słabym świetle od mojego starego Canona PowerShot A720 IS. Po prostu nie mogę znaleźć jakiejś alternatywy...

Wojmistrz 
Obserwator

A720 to staruszek, ale fizyki nie przeskoczysz :) Przy tym założeniu:
raff28 napisał/a:
Aparat będzie zazwyczaj używany w trybie automatycznym, powinien robić dobre zdjęcia w pomieszczeniach i przy słabym świetle. Filmy dobrej jakości full HD również mile widziane.
nie schodził bym poniżej jakiegoś bezlusterkowca. Serio, to absolutnie inny poziom jakości zdjęć. Raczej wolałbym kupić używanego niż pchać się w kompakt. Jedyny minus to gabaryty, ciężej go do kieszeni schować, ale odbija się to pozytywnie na jakości zdjęć i filmów. Do 1000zł, używanych można znaleźć dziesiątki modeli, a w przyszłości będziesz mógł pomyśleć o innym obiektywie bez zmiany aparatu.

raff28
[Usunięty]

Staruszek, mam go z 6 lat, ale właśnie znalazłem przykładowe fotki z Sony DSC-HX50 i ten staruszek nie ma takich szumów na pełnym zdjęciu jak nowy soniak :shock:

http://obrazki.elektroda...._1372866786.jpg
http://obrazki.elektroda...._1372867099.jpg
http://obrazki.elektroda...._1372908133.jpg
http://obrazki.elektroda...._1375808835.jpg

Wszystkie kompakty teraz tak mają, to normalne?

Wojmistrz 
Obserwator

Fotka 1 i 3 - iso 800
fotka 2 - iso 500
fotka 4 - iso 80
Twój a720 ma fizycznie podobną matrycę, ale o wiele większe piksele, przez co rejestruje więcej fotonów na każdy z nich. To dlatego zwiększanie ilości pikseli na tej samej powierzchni, ma się nijak do jakości zdjęć :) Ja namawiam ciebie do rozglądnięcia się, z matrycą minimum ćwiartki obrazka z kliszy małoobrazkowej a nie małego paznokcia.

Odpowiedz do tematu