Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 SIGMA 18-50mm F2.8 DC HSM Macro NAF + EF-530 DG Super
Witam. Znajomy poprosil mnie o zrobienie kilku fotek na weselu, bede drugim fotografem uzupelniajacym "profesjonaliste". Postanowilem sie "dozbroic" z tej okazji.
Do Nikon'a D80 chce dokupic;
1. SIGMA 18-50mm F2.8 DC HSM Macro NAF
2. Sigma EF-530 Super DG
3... extra bateria, karta pamieci, kolezanka do noszenia torby...
Watpilowci mam co do szkla, o ile jestem zdecydowany na Sigme, to dziwi mnie obecnosc silniczka HSM. Sporo sie naczytalem o tym szkle i wszedzie narzekaja na jego brak, glosna i upierdliwa prace AF, a tu nagle w sklepie na rogu mam HSM. Czy to jest jaks nowosc Sigmy czy poprostu "specjalisci" ze sklepu na rogu strzelili gafe?? Na stronie Sigmy nic niema na temat 18-50 f2.8 HSM. Pan 'sklepowy' zapytany o HSM mowi, "szybki AF, super jakosc, mega cena" jednak wyczuwalny brak przekonania w jego slowach odsyla mnie na forum
Jakby co to podaje link do sklepu;
http://www.jacobsdigital....oduct_id=122716
Mam Nikona, z tego co wyczytalem to AF Sigmy z Nikosiem dziala calkiem, calkiem, ale opcja HSM moze to tylko poprawic
Dodoatkowo prosze tez o jakies krytyczne opinie na temat szklo+lampa, ktore planuje kupic. Wiem, Tamron 17-50 jest ciekawy, Sigma 17-70 tez jest OK dla amatora, jednak cos mnie ciagnie do tej 18-50
Lampa to przezde wszystki moc, wiem ze malo kiedy wali sie na 100% z takiej zarowki ale lepiej miec niz nie miec Bedzie to moja pierwsza 'duza' lampa wiec ogrom opcji minie troche przeraza ale bynajmnie bede mial ciekawy obiekt do studiowania.
Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
Ryteu, korzystaj z dobrodziejstw tego portalu. Wchodzisz tu: optyczne.pl/obiektywy.html, wybierasz producenta i na liście obiektywów masz listę tego, co było/jest dostępne.
Nie widzę tam szkła 18-50 ze stałym światłem f/2,8, które wyposażone jest w HSM. Zaanonsowane jest szkło (ale nie ma go jeszcze w sprzedaży, z tego co wiem) 17-50/2,8 OS HSM, czyli wersja ze stabilizacją, o 1 mm szersza, która rzeczywiście będzie pewnie podobna w cenie do Canona o podobnych parametrach.
optyczne, pbase, sigma, kilka sklepow i 4 inne fora... HSM nie znalazlem wiec pozostalo sie jedynie zapytac. W sklepie mieli wersje dla Canon'a, nie pamietam by na korpusia miala gdzies HSM ale na 100% byla to 18-50 f2.8, nie 17-50 f2.8 i nie 18-50 f2.8-4. Chcem sie upewnic, ze ten HSM w opisie to tylko pomylka (a nie jakas nowosc niezauwazona przez inny)... moze uda mi sie dostac znizke za wprowadzanie klienta w blad
Wiem, ze to dzial o szkliekach ale napiszcie cos jeszcze o lampie, dzieki za pomoc.
[Edit:]
Przepraszam ale juz znalazlem... Sprawdzalem strone Sigmy ale dop teraz przypadkowo otworzylem ogolnoswiatowa strone, wczesniej musialem miec jakas europejska, UK lub PL... teraz mam HSM w ofercie http://www.sigmaphoto.com...macro-hsm-nikon
18-50mm F2.8 EX DC Macro HSM
...tylko!!
* For Nikon Mount built in motor lens: compatible with D40, D40x, D60, D3000, D5000
czy to znaczy, ze D80 tego nie przyjmie... jakos mnie sie nie wydaje coby szklo mialo jakies opory w pracy z D80 skoro D40 akceptuje?? Niejestem pewien ale podane body to chyba puszki bez motoru AF dlatego zaznaczono je na stronie producenta jak kompatybilne z nowym 18-50 HSM.
@komor to chyba znaczy, ze macie braki w 'liscie obiektywow', dokladnie takiego scenariusza sie obawialem. Dzieki za pomoc i bardzo prosze o szybki tescik AF tego sloika
Pozdrawiam.
O to chodzi, ze nie umiesz czytac... i szukac.
Obiektyw bedzie dzialal ze wszystkimi lustrzankami cyfrowymi nikona. W wersji HSM bedzie przy tym dzialac autofocus z tanimi nikonami typu d40-d5000.
Poczytaj rowniez na forum nikoniarzy. Polecam przy tym uzycie wyszukiwarki, bo temat jest malo oryginalny i zbesztaja cie podobnie, jak tutaj.
Osobiscie polecam to szkielko, tylko dobrze sparwdz dzialanie przed zakupem.
Pojawila sie tez sigma 17-50/2.8 OS HSM. Narazie dostepna jest narazie tylko do canona (jest test na photozone.de).
Pytam sie tutaj o HSM bo Sigma PL tak jak i Optyczne nie znaja czegos takiego jak 18-50 2.8 HSM. Na obudowie nie ma zaznaczonego HSM wiec grzecznie sie pytam czy to prawda, ze nagle z nieba spada 18-50 HSM czy raczej to jakas sciema...
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 08 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Nawet dzial na forum niezbyt dobrze wybrales. Jest tu podforum, gdzie pomaga sie wybrac sprzet.
Gdybys przeczytal specyfikacje tego obiektywu (nawet na polskiej stronie Sigmy) to znalazbys wzmianke, ze obiektyw wystepuje z silnikiem HSM jedynie dla nikona. Raczej nie znajdziesz juz wersji 'srubokretowej' dla nikona. Naprawde dawno go juz nie widzialem w sklepach.
Latwo je rozroznic, bo szklo z HSM jest bardziej 'pekate'. Optyka jest taka sama, wiec optyczni nie uznali za stosowne wymienic osobno wersji z HSM.
Oczywiscie wersja nikonowska posiada oznaczenie HSM i po tym ja poznasz.
Nie zamierzam juz uczyc w szkole. Dzieci sa zbyt chamowate i slabo placa.
"A jakie masz body nikona?"
A co to ma tu do rzeczy??
"Jest tu podforum, gdzie pomaga sie wybrac sprzet"
Ale ja sprzetu nie wybieram tylko sie pytam o silnik HSM w 18-50 (fakt, to nie jedyne pytanine w tym poscie ale pierwsze i najwazniejsze, dlatego forym o szkle wybralem) bo i Sigma i Optyczne mowia i pbase i pare inych portali foto mowi mi, ze 18-50 f2.8 jest bez HSM...no to jest 18-50 HSM czy niema??
"Gdybys przeczytal specyfikacje tego obiektywu..."
Hura!! Dziekuje bardzo, przepraszam, ze jestem taki niechlujny i nie czytam pelnych specyfikacji we wszystkich jezykach...
W wersji UK 18-50 f2.8 nawet nie jest w ofercie... 2.8-4.5 tak ale nie 2.8
http://www.sigma-imaging-...index_nikon.htm
Tak czy siak to jest odpowiedz na moje pytanie,
To jeszcze sie szanowne forum zapytam co mysli o tej zarowie ktora podalem w liscie zakupow??
@hijax_pl przepraszam.
No myslalem o SB ale... 600, podobna cenowo, sporo slabsza... 800 jednak drozsze, i mocy tez ma mniej... juz mniesza z tym czy SB czy EF, poprostu powiedzcie mi czy lampa Sigmy jest dobra czy to oby jakis szmelc nie jest... wyczytalem sporo dobrych opinni, jedyne minusy pojawialy sie w przypadku prac grupowych na kilka lamp. Ogolnie jestem zdecydowany na ten zestaw, wbrew pozorom czytac potrafie i juz sporo wygrzebalem na ich temat, jedynie chce sie upewnic ze szklo faktycznie ma HSM (co juz jest zalatwione) i ze lampa to nie tylko olbrzym na glinanych nogach (GN 53!!) co po 2 tyg wyzionie ducha i zamiast 'palic sufity' bedzie puszczal oczka do starszych dam
Profilaktyczne przyszedlem na forum po kubel zimnej wody
Jak widzisz z tą mocą nie jest aż tak różowo. Trochę więcej od SB600, większy zoom palnika, ale za to SB600 lepiej pracuje w CLSie
Mnie osobiście od EF-530DG odpycha czas ładowania...
A z SB zabawisz się zdalnie korzystając z wbudowanej jako sterownika bezprzewodowego..
No widzisz, kubel zimnej wody... tyle liczylem, ze mi palcow zabraklo
No ok SB800 ma wiecej mocy ale jednak cena... zanim zaczne bawic sie w grupie to musze nauczyc sie obslugiwac jedna lampe. EF530 jest w cenie SB600 (nawet tanszy w moim przypadku), laduje sie podobnie (SB 3.5sek, EF 4sek) ma wiecej mocy, dalszy zoom... pozatym kupuje go razem z obiektywem i wychodzi mi latwiej, wygodniej, szybciej i taniej w 'sklepie na rogu'. Pierwszy wybor byl SB800... jednak budzet sie nie domykal a wesele juz za miesiac i na odkladanie nie mam czasu
Czym jeszcze mozesz mnie przekonac do produktu Nikona??
Czym jeszcze mozesz mnie przekonac do produktu Nikona??
Niczym Nie jest to moim celem
Wyraziłem tylko swoją opinię. Sam mam tylko sabinki. Taka była decyzja i mimo prób z alternatywnymi produktami skończyło się na SB. Może miałem pecha? Nie wiem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,73 sekundy. Zapytań do SQL: 16