Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Który Nikon dla początkującego?
Autor Wiadomość
jamro272 
Nowy

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015   Który Nikon dla początkującego?

witam

planuje zakupic lustrzanke nikona...dzis w jednym ze sklepów koles pokazłą mi nikona d3300 d3200 oraz d 5200...zaczoł opowiadać farsy o tym i o tamtym i tak go nic nie zrozumiałem bo pewno chciał mnie nakręcic na jak najwiekszy wydatek...wiadomo profit
prosze mi powiedziec z tych modeli jak dla mnie początkującego operatora lustrzanki robiącego fotki kikla razy do roku jaki polecacie model...widzialem porównanie 3300 a 5200 i zauwazyłem choc na moje oko jedna rzecz...5200 nie ma panoramy a to jest jakas jak dla mnie róznica...dla ofensywnych fotografów widac usmiech na twarzy ale ...ja sie dopiero bede uczył :( :sad: ...
aha na wydanie mam 2000 tys zł..
pozdr
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 20 Kwi, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015   

jamro272, nie ma na to gotowej odpowiedzi. Zastanów się, czy w ogóle lustrzanka jest dla ciebie. Do robienia fotek kilka razy w roku warto kupować aparat? Do tego tak wymagający? Może wystarczy lepszy kompakt?
Postaram się ci otworzyć nieco oczy na "problem" lustrzanek. To jest aparat który sam z siebie (pomijam temat fotografa) nie potrafi zrobić zdjęcia. Zazwyczaj dostosowuje się go do tego co będzie fotografowane. Dostosowanie polega na dołożeniu doń odpowiedniego obiektywu i tak, w odpowiednich rękach:
dobry obiektyw + najtańsza lustrzanka = super fotka,
słaby obiektyw + dobra lustrzanka = słaba fotka.
Dla mnie podstawową zaletą serii D5xxx jest obrotowy ekran, który przydaje się przy robieniu fotek w niewygodnych pozycjach, czy np selfie. Nikony słabo spisują się w filmowaniu więc pomijam tu przydatność tego elementu. Teoretycznie D5xxx to klasa wyżej niż D3xxx, ale dla początkującego i tak jest to nie do wykorzystania.

Dlaczego właśnie Nikon, a nie Pentax lub Canon?

dcs
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
Nikony słabo spisują się w filmowaniu więc pomijam tu przydatność tego elementu

"League 3
...
5. Canon 7D and 50D (Raw video with Mosaic Engineering anti-aliasing filter)
6. Nikon D5300 / D5200
...
League 4
...
9. Canon 70D
10. Canon 60D / 700D / other Rebels" http://www.eoshd.com/2014...-february-2014/

Wojmistrz 
Obserwator

Pierwszy Nikon League 3 pozycja 6, a przed nim zaledwie osiem pozycji przeznaczonych dla innych Canonów.

dcs
[Usunięty]

-dziesięć.
Które są w budżecie?

Które Canony powyżej Nikonów D5200/5300 to seryjne aparaty fotograficzne aps-c???

Wojmistrz 
Obserwator

dcs, ja nie wiem kto płaci za te testy, ale mało ma to do realiów. Nikon ma 22Mbps dla 25fps i 40Mbps dla 50fps. Byle Canon ma minimum 40Mbps dla 25fps. Bitrate przekłada się bezpośrednio na jakość i pomijam tu tryby kompresji między czy wewnątrz klatkowej, bo oczywiście ta ma wpływ na bitrate.
Rok temu na wiosnę, kręciłem ze znajomymi kilka ujęć w lesie. Obaj mieliśmy Sigmy EX 50mm f/1.4, a kolega widząc podczas montażu jakość z 60D, sprzedał nowiutkiego D5300 (lub D5200 teraz głowy nie dam) i kupił 650D :)

siosio 
Maniak

Wojmistrz napisał/a:
jamro272,
Postaram się ci otworzyć nieco oczy na "problem" lustrzanek. To jest aparat który sam z siebie (pomijam temat fotografa) nie potrafi zrobić zdjęcia. Zazwyczaj dostosowuje się go do tego co będzie fotografowane. Dostosowanie polega na dołożeniu doń odpowiedniego obiektywu i tak, w odpowiednich rękach:
dobry obiektyw + najtańsza lustrzanka = super fotka,
słaby obiektyw + dobra lustrzanka = słaba fotka.

Eeee, nie przesadzajmy. Lustrzanka ma też programy automatyczne, po za tym jakoś nie wydaje mi się, żeby lustrzanka ze słabym obiektywem (czyli przykładowo kitem 18-55) robiła słabsze zdjęcia od kompaktu, czy też bezlusterkowca z kitem.... A niektórzy chcą po prostu trzymać w łapie coś większego dlatego wciąż wybierają lustrzanki - i nic w tym złego nie ma. Zwłaszcza gdy za jakiś czas wracają i kupują kolejny aparat - mniejszy :mrgreen:

I rynek się kręci :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

siosio, wszystko kwestia potrzeb, a ja nie porównywałem lustrzanki z kompaktem, tylko tak jak wkleiłeś, różnej jakości korpusy i obiektywy.

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2015   

Aparaty fotograficzne ze zmienną optyką (a w tym lustrzanki) zostały zbudowane po to aby maksymalnie dopasować je do każdego rodzaju zdjęć poprzez dobór odpowiedniej optyki (obiektywu). Chcemy robić makro, astro, reportaż uliczny, sport, portret, przyrodę, spotting i wiele jeszcze innych to zakładamy odpowiedni obiektyw i robimy nim zdjęcia. Nie muszę chyba przypominać, że za każdy taki obiektyw trzeba płacić i to słono. Zdjęcia jednak można robić baaaaardzo ładne takim sprzętem. Lustrzanka z jednym (np. uniwersalnym) obiektywem będzie sprzętem uniwersalnym a więc można nim będzie robić dość szeroką gamę zdjęć ale raczej średniej jakości. Lustrzanka będzie wtedy niewykorzystana bo jej funkcje będą zbliżone do aparatu kompaktowego - mniejszego, lżejszego i zwykle tańszego i bez wymiennej optyki a więc wydajemy pieniądze jeden raz. No chyba, że zaistniała moda na POSIADANIE lustrzanki i tylko w tym celu chce się ją kupić to wtedy można nie patrzeć ani na markę ani na model tylko aby była lustrzanka. Znający jednak się na rzeczy będą jednak wiedzieć, że Canon jest tym droższy im mniej cyfrowy numer posiada, więc najbardziej "trendy" jest "jedynka" (np. Canon 1 Mark IV) a najmniej Canon 1000D lub 1200D bo w Nikonach i Pentax'ach już tak prosto nie ma.
Podsumowując - Obojętnie jakiego producenta i jaki model wybierzesz to przez kilka pierwszych (a może i następnych?) lat nie wykorzystasz w pełni tego produktu. Wybierz ten model, którego kolor, wygląd i wielkość, oraz cena - najbardziej Ci się podoba.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2015   

Preskaler napisał/a:
Znający jednak się na rzeczy będą jednak wiedzieć, że Canon jest tym droższy im mniej cyfrowy numer posiada, więc najbardziej "trendy" jest "jedynka" (np. Canon 1 Mark IV) a najmniej Canon 1000D lub 1200D bo w Nikonach i Pentax'ach już tak prosto nie ma.
Każda marka ma system. W Nikonach i Pentaxach, też 1 cyterkowy aparat będzie modelem flagowym. I jeszcze do jedynki Canona, nie Canon 1 Mark IV, tylko Canon EOS 1D X lub C, to największe "wypasy".
Preskaler napisał/a:
Obojętnie jakiego producenta i jaki model wybierzesz to przez kilka pierwszych (a może i następnych?) lat nie wykorzystasz w pełni tego produktu. Wybierz ten model, którego kolor, wygląd i wielkość, oraz cena - najbardziej Ci się podoba.
To akurat prawda, wiec warto przemyśleć jakie bajery chcesz w nim mieć, bo zapewne prędko nie wymienisz. Do wyboru masz dziś obrotowe ekrany, WiFi, GPS itp... a i tak najważniejszy będzie obiektyw.
Jeśli brał bym Nikona i nastawiał się na jeden obiektyw, to pewnie kupił bym gorszy model aparatu ale z Nikkorem 18-105mm.

Odpowiedz do tematu