Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015 Używana lustrzanka za 2000zł (2015)
Witam Państwa,
Chciałbym poprosić o pomoc specjalistów w doborze swojej pierwszej lustrzanki.
Jestem zainteresowany kupnem używanej lustrzanki do 2000zł z obiektywem (nie kitowym). Będzie to amatorsko używana lustrzanka do:
• krajobrazów (nie musi być obiektyw szerokatny),
• portretów
• przysłowiowych „imienin”.
Kupie tylko jeden dla mnie „uniwersalny” obiektyw, jeżeli chodzi o parametry to ok. 17-70mm, f 2.8. Chciałbym mieć ciut lepsza jakość zdjęć niż w kitowym obiektywie.
Interesuje mnie tylko Canon albo Nikon.
Czytałem dużo o Nikonie D90, ale koleżanka która miała taki aparat proponowałaby raczej coś prostszego.
Nie zależy mi na filmach. Za to zależy mi troszkę na wadze bo mam problemy z kręgosłupem.
Proszę was o konkretne (może linki) modele jakie w tej cenie byłbym wstanie zdobyć (nie będę przekraczał 2000zł bo nie mam większego budżetu, mogłoby być nawet 1800zł żeby jeszcze wystarczyło na statyw ).
Za sam taki obiektyw o którym tutaj piszesz trzeba dać w granicach 1000-1200(używany) wiec na puszkę mało zostaje. Wyboru nie będzie za dużego. Zakładając, że uda ci się wyrwać np. tamrona albo sigmę 17-50 f/2.8 do 1000zł. Wtedy pozostaje:
Canon:
40d(822g) - trochę dziadek, jak kupować to tylko z małym przebiegiem
50d(812g) - j/w
600d(570g)(jeśli chcesz coś "prostszego" i mniejszego).
Nikon:
D90(700g) - odpowiednk powiedzmy 40d/50d zakupy tylko z małym przebiegiem.
D7000(780g)(legendarna puszka, ale przekracza budżet)
D5100(560g) - powiedzmy, że taki odpowiednik 600d
D5200(555g) - to samo co wyżej, nieco droższy ale można wyrwać w dobrej cenie nie przekraczając twojego budżetu. Za to dostajemy najnowszą matryce ze wszystkich tutaj wymienionych.
Te starsze puszki z wyższej półki(40d,50d,d90,d7000) są cięższe jak widać, były wykonywane w innej nieco technologi i mają dodatkowe np: pokrętła, przyciski, napędy AF, uszczelnienia.
Stąd ta waga.
Celowałbym w d5200 + zadbany tamron 17-50
Jak nie zależy ci na filmach to pomyśl o Pentaxie K-5, chociaż i do tego nie jest najgorzej. Masz uszczelnienie jak w dobrych puszkach pro, do tego super solidny korpus, stabilizację matrycy i kilka bajerów których nie posiada konkurencja.
m4rtin, mając na uwadze Twoje problemy z kręgosłupem proponuję zminimalizować wagę sprzętu (rzecz jasna bez uszczerbku na jakości). Dlatego sugeruję taki pakiet: używany Canon 100d (najmniejsza lustrzanka ze stajni Canon/Nikon) plus obiektyw stałoogniskowy Canon EF-S 24 f/2.8 STM lub Canon EF 40 f/2.8 STM. Jeżeli 100d okaże się za mały i przez to nieporęczny to może coś od 500d w górę: 550d...600d.
W 2 tys. powinieneś się wyrobić.
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2015 Re: Używana lustrzanka za 2000zł (2015)
m4rtin napisał/a:
Czytałem dużo o Nikonie D90, ale koleżanka która miała taki aparat proponowałaby raczej coś prostszego.
a nie wspomniala, ze w modelach nizej przydatne opcje sa pochowane w menu, w wyniku czego moze sie okazac ze taka "prostsza" lustrzanka jest trudniejsza w obsludze? bez przesady, d90 to zaden zaawansowany aparat, nie ma sensu przed nim przestrzegac poczatkujace osoby
Właśnie dziś cały dzień przeznaczyłem na zdobywanie wiedzy na temat aparatu na który mnie stać i tak oscyluje właśnie pomiędzy Canon 500D z kitem + stałka. Czytałem dużo o Canon 50mm 1.8 II. Wszyscy piszą że słaby AF i plastik, potrafi rozsypać sie po 2 miesiącach ale jakość zdjęć jest bardzo dobra jak za 400zł. Jeżeli chodzi o pierwszą wersję Canon 50mm 1.8 I jest słabo dostępna na necie, oczywiście tylko używki.
Jeżeli chodzi o obiektyw który polecasz Canon EF-S 24 f/2.8 STM, nie rozlatuje się tak?
Jakbym kupował Canon 500D to musze kupić obiektyw EF-S?
http://allegro.pl/canon-e...5236049462.html
[ Dodano: Nie 05 Kwi, 2015 20:20 ]
Poczytałem wiele waszych rad na tym i innym forum i mój wybór ukierunkował się na Canon 550D + kit + Canon 40mm 2,8
[ Dodano: Nie 05 Kwi, 2015 21:50 ]
Panowie mam pytanie jeszcze, na co zwracać uwagę przy zakupie używki lustrzanki?
1. Komentarze sprzedawcy na Allegro
2. Ogólne zużycie wizualne
3. Przebieg ok 10-15k (czy patrzy się na to czy można przebieg manipulować?)
4. ... ?
m4rtin, Posiadam Canona 50 1.8 II używam go sporadycznie (około 1 tys. zdjęć na przestrzeni 3 lat) i jeszcze się nie rozleciał (może dlatego, że obchodzę się z nim delikatnie). Fakt, że potrafi czasem nie trafić ale nie robiłbym z tego paniki, tym bardziej za kwotę około 400 zł za nówkę. Czuły punkt tego obiektywu oprócz delikatnej obudowy to plastikowy gwint. Jeżeli będziesz go często/szybko/gwałtownie odpinał i przypinał do aparatu to z pewnością powstaną luzy, które będą miały wpływ na ostrość zdjęć. Tym się na razie nie przejmuj. Kup i rób zdjęcia. Ten obiektyw ma wręcz fenomenalny stosunek jakości do ceny. Naprawdę potrafi ładnie rysować.
Pozostałe stałki 24 i 40 ze światłem 2.8 posiadają metalowy bagnet, szybszy i cichutki AF więc pod tym względem są dużo solidniejsze a i obrazek wcale nie gorszy od wspomnianej 50-tki.
Co do zakupu używanej lustrzanki, to trochę jak z kupnem samochodu
Najlepiej samemu pomacać i sprawdzić jak współpracuje ze swoim obiektywem. Oprócz przebiegu, który można zweryfikować odpowiednim oprogramowaniem istotna jest kwestia czy aparat nie był nadużywany jako kamera co prowadzi do szybkiego zużycia matrycy. Niestety ten fakt ciężko tak na dzień dobry zweryfikować. Tutaj może pomogą bardziej obeznani koledzy.
Wspomniałeś jeszcze o obiektywie KIT-owym. Jeżeli masz na uwadze 18-55 IS STM to bierz śmiało. Ma szybki i cichy AF i jest naprawdę ostry. Canona 500d posiadam i również na start polecam.
Do aparatów z matrycą APS-C (np. 500d, oraz wszystkie Canony z numeracją cztero, trzy i dwu-cyfrową) możesz podpinać obiektywy z mocowaniem zarówno EF jak i EF-S.
Mimo upływu lat jest to wciąż jeden z najczęściej polecanych zestawów dla początkujących i nie tylko fotoamatorów. Jeżeli jakość używanego zestawu nie budzi zastrzeżeń a i cena atrakcyjna, warto w to wejść.
Panowie jak sprawdzić przebieg migawki w exifie? np takiego zdjecia http://biuro.feb.net.pl/exif/_MG_0755.JPG
Nie widzę informacji o przebiegu w paru programach sprawdzałem.
Z tego co mi jest wiadomym to takiej informacji w EXIF-ie nie ma bo i poco ma być? Jest natomiast info o tym w aparacie i po podłączeniu aparatu do komputera z odpowiednim programem wyświetlają się wiadomości o aparacie a w nich także jest taka o przebiegu migawki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11