Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016 Bez lustra czy może jednak lustro?
Witam. Już prawie byłem zdecydowany na zakup lustrzanki ale kolega pokazał mi bezlusterkowca
Olympus E-PL6 czarny + ob. 14-42 II R + ob. 40-150 R i teraz sam nie wiem co wybrac. Mój budrzet to ok. 2000zł. A może jednak jakaś lustrzanka? Dodam że aparat będzie służył głównie do zdjęć wakacyjnych i weekendowych. Głównie chodzi o to żeby zdjęcia były wyraźne i w miarę ostre.
Masz zapewne na myśl żywotność migawki. Mechaniczne migawki są zarówno w lustrzankach jak i bezlustrach. W tych drugich nie ma zespołu lustra, którego żywotność też jest oczywiście ograniczona. Jakie są gwarantowane przebiegi migawki w bezlustrach, tego nie wiem.
Lustrzanka to najlepszy obecnie stosunek możliwości do ceny. Jeżeli nie boisz się jej tachać to najlepszy wybór.
W każdym aparacie obecnie będziesz miał zdjęci wyraźne i ostre. Nie tylko w E-PL 6. Zobacz Nikon 1.
Przy okazji wątku jako posiadacz bezlusterkowca omd e-m10 chciałem zapytać jakie przyzwoite body lustra (aby nie przeplacac za nie i w perspektywie dokupić jasne szkło) moglibyscie podpowiedzieć ? Lustro byłoby dla mnie przydatne pod katem dynamicznych ujęć koncerty( z racji oferowanego przez lustra af detekcji fazy) , eventy więc dobry system AF jest podstawowym wyznacznikiem. Z góry dzięki
heeros, robie mase koncertow i juz dawno dalam sobie spokoj z AFem (zazwyczaj robie w bardzo mizernych warunkach oswietleniowych, na wiekszych scenach z dobrym oswietleniem nie przekreslam przydatnosci AFa). jasne szklo i dobry jasny wizjer to podstawa oraz dobre wysokie ISO a AF moze byc co najwyzej czwartym wyznacznikiem
A co polecicie z lustrzanek zamiast tego e-pl6? Budżet do 2000zl.
Musisz zrozumieć że nie aparat robi zdjęcia tylko Ty
Lustro czy nie lustro naprawdę nie ma znaczenia w tym co wypluje.
Czy kupisz Canona, Nikona , szajsunga, pentaksa , panasonica czy inne cudo .
Wybierz taki na który Cię stać , podoba Ci się jego ergonomia, rozkład guzików, waga.
Zastanów się też czy będziesz chciał kiedyś dokupować obiektywy.
Popatrz na ceny i i ich jakość.
Kupuj aparat i szukaj pięknego światła, miejsc i emocji
slimakfoto, no to moze to przykleic i zamknac w ogole forum? pytajacy nie zamierza cykac co popadnie, pyta o konkretna dosc wymagajaca dzialke fotografii i owszem, ma znaczenie co wybierze, a ze najwazniejsze sa umiejetnosci to oczywista prawda tyle ze sprzet tez tu gra spora role
jaarek07, za 2k nie poszalejesz, ja koncerty zaczynalam z Nikonem D90 i bylo ciezko nawet przy niezle oswietlonych koncertach (jego uzyteczne iso to bylo zdaje sie 1600), do tego uzywany 80-200/2.8D (ma af tylko z korpusami wyposazonymi w srubokret) i 50/1.2 (uzyteczny od f/2) ale same obiektywy kosztowaly mnie lacznie jakies 3000zl
A ja z ciekawości zapytam, jaka lustrzanka z dwoma obiektywami w cenie do 2000 złotych oferuje lepszą relację jakości do ceny od tego Olympusa?
Różne aspekty jakości produkowanych obrazków to albo Cię jako całość zadowalają albo nie zadowalają, co tam stosunki jakieś liczyć (szczególnie, gdy ową jakość każdy nieco inaczej odbiera). Jak to działa, trafia, obrazuje i rysuje. Może się zdarzyć całkiem łatwo, że nic Cie za mniej niż 2 tysie nie zadowoli
Oczywiście, można tu stwierdzić, że nieużywanych lustrzanek z dwoma obiektywami poniżej 2 tys za dużo to nie ma, co generalnie prawie na czysto załatwia Twoje pytanie
Ale gdy jakąś stówę dołożysz to np. jakiegoś Pentaxa z uni zoomem i długim zoomem zakupisz. A obrazek z tego jest naprawdę bardzo zacny (i limitowany w podobny sposób, ale niekoniecznie w podobnym stopniu, przez takie se obiektywy w obu przypadkach). To uwaga tylko dość ogólna, bo szczególna materia "koncertowa" jest mi zdecydowanie obca.
Trzeba szukać w testach , internetach
Porównuj zdjęcia w sieci . Wybierz taki aparat i obiektyw który jest najbliżej Ciebie
Fajna podpowiedzią są testy na tej stronie (Optyczne) i np tu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11