Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A5100 vs Samsung NX500
Autor Wiadomość
Damix 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016   Sony A5100 vs Samsung NX500

Zamierzam w końcu kupić aparat do zwykłych codziennych zadań, czyli zdjęcia rodzinne na wycieczkach, przy wystawiania przedmiotów na aukcjach ale też do filmowania. To co oferuje kompakt i telefon z wyższej półki nie wystarcza mi w słabym oświetleniu, chciałbym też co nieco poduczyć się fotografowania.

Budżet to max. 3000 zł

Istotnym jest abym miał podgląd gdy np. filmuję siebie. W takim przypadku niezbędny jest wyświetlacz odchylany o 180 stopni lub podgląd video przez aplikację na telefonie.
Sony oferuje tylko kontrolę przy wykonywaniu zdjęć w dedykowanej aplikacji, stąd musiałem odrzucić a6000.

Wiadomo, że za jakiś czas dokupię dodatkowe obiektywy do portretu + jakiś jaśniejszy o szerszym polu.

I tutaj pytanie, czy warto się nadal pchać w samsunga NX500 gdy system tak naprawdę jest na wymarciu i można znaleźć ten model tylko w kilku sklepach (co gorsza tylko w białym kolorze ) ? Czytając recenzję dochodzę do wniosku, że jakość zdjęć jest zbliżona. Ale w przypadku jakości video jest dużo lepiej na owym Samsungu.

https://www.youtube.com/watch?v=Sd7ARl06ttQ

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016   Re: Sony A5100 vs Samsung NX500

Damix napisał/a:

I tutaj pytanie, czy warto się nadal pchać w samsunga NX500 gdy system tak naprawdę jest na wymarciu

Jeśli do Samsunga nie masz kilku fajnych szkieł (i nie zamierzasz poprzestać na wieki wieków na zestawowym zoomie) to się do tego nawet nie zbliżaj. Aparat nawet i niezły (OK, ale to średnio istotne, bo naprawdę złych to zbyt wiele nie ma), ale po co się prosić o kłopoty w przyszłości?

Damix 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016   

Z Zakupem szkieł nie będę czekał jakoś specjalnie długo. Od razu dokupiłbym 30mm f2 albo 45mm f 1.8 do samsunga. A w przypadku Sony np. 50mm f1.8 . Zawsze zostaje droga manualnych szkieł .
Gorzej w przyszłości z dostępnymi bateriami.

RB 

Jeśli wiesz w co wchodzisz i jesteś świadom że na rynku będą resztki magazynowe lub second handy, to nie ma co ukrywać: nx500 jest zarówno lepszym aparatem i jak i kamerą od a5100.
Baterie - nie wiem... Zwykle żyją jakiś nie taki krótki czas. Szczerze powiedziawszy nie doznałem padu żadnej na razie, mimo kilkuletniego używania aparatów (może z drugiej strony nie żyłowałem ich zbyt mocno).

A Panasonik G7? Za 3 tys ze standard zoomem kupisz, obiektywy są, filmowanie bdb...

Damix 
Nowy

Pod względem jakości filmów wiem, że lepiej sprawdzą się Lumixy. Inna opcja to Olympus EM5 II, dobry w każdym aspekcie: Niezłe obiektywy, bardzo dobra stabilizacja w korpusie, jakość JPG, uszczelniony korpus, obrotowy wyświetlacz no ale... Nie wiem czy chce się pchać w m4/3 jeśli tej cenie już mam dostępne sprzęty z większą matrycą APS-C. Sam nie wiem na ile duża będzie różnica. Jakbym nie miał zamiaru filmować to bym wziął Fuji X-T10 albo Nikona D5500.

RB 

Damix napisał/a:
Nie wiem czy chce się pchać w m4/3 jeśli tej cenie już mam dostępne sprzęty z większą matrycą APS-C.

Też nie wiem czy chcesz :mrgreen:
Natomiast to nie jest tak że m4/3 z racji mniejszej matrycy jest tańsze od podobnych aparatów z większą matrycą.

BTW - za 3 tysiące EM-5II jeszcze chyba nie kupisz.

Tak swoją droga to ma być bardziej do zdjęć czy do video?

Damix 
Nowy

Bardziej do zdjęć. Widzę, że i tak jakość video będzie się mocno poprawiać w najbliższym czasie, przynajmniej takie mam wrażenie patrząc na to co można uzyskać nagrywając 4k Samsungiem Galaxy S6 czy S7.
Może masz pomysł jak poradzić sobie z brakiem odchylanego wyświetlacza w a6000 ? Jakieś inne aplikacje na telefon obsługujące podgląd video po wi-fi ?

Wiem, że m4/3 nie musi być tańsze ale zależy mi na możliwie przyzwoitej jakości w gorszym oświetleniu. W słoneczny dzień latem to i smartfonem można pstrykać dla siebie.

RB 

Damix napisał/a:

Wiem, że m4/3 nie musi być tańsze ale zależy mi na możliwie przyzwoitej jakości w gorszym oświetleniu. W słoneczny dzień latem to i smartfonem można pstrykać dla siebie.

Cóż, trudno odpowiedzieć na pytanie co jest dla kogo jeszcze przyzwoite i jakie gorsze oświetlenie masz na myśli. Opcja m4/3 nie jest tu z pewnością miszczem śfiata, ale czy aby nie jest wystarczająca - można np. poszukać na flickrze zdjęć z kilku interesujących Cię aparatów, wybrać te z podobnego do Twych celów "gorszego oświetlenia" i zobaczyć co i jak.

Za taką kwotę, przy obrotowym wyświetlaczu jako must have to bez kompromisów się nie obędzie. Masz fajną matrycę w systemie bez przyszłości (i w mocno kompakto-podobnym korpusie), masz takie se pod wzgledem filmowym fuji, masz g7 z takimi se jpgami ale filmującego... itede.

Damix 
Nowy

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2016   

No cóż, kupiłem A5100. Na razie nie ma co za dużo mówić czy jestem zadowolony mając tylko kit 15-50 f3.5-5.6.
Uchwyt jak dla mnie jest nieco za mały a nie mam wielkich rąk, choć palce dość długie ( 194 cm wzrostu). Po 6 minutach nagrywania w FullHD już pokazuje ikonkę wysokiej temperatury.

Co ciekawe aplikacja Sony PlayMemories do zdalnego sterowania aparatem z poziomu telefonu obsługuje jednak video, nie tylko pogląd ale także manualne ustawienia. A do tej pory na forach wyraźnie pisano, że nie ma takiej obsługi. W takiej sytuacji będę próbował wymienić na A6000.

Odpowiedz do tematu