Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015 Szukam używanej lustrzanki
Witam wszystkich,
Ostatnio myślałam dość dużo nad zakupem lustrzanki. Jestem zainteresowana robieniem zdjęć związanych z techniką (dźwigi, samochody, statki) jak i miast/ludzi. Na pewno chce brać udział w różnych konkursach Kompletnie nie wiem za co mam się zabrać jeśli chodzi o aparat, datego mam nadzieję, że mi pomożecie.
Na pewno uderzę w lustrzankę - może byc starsza, ale dobra dla początkującej osoby i na pewno jakiś obiektyw. Zastanawiam się, czy oddzielnie mam też kupić lampę błyskową (z tego co między innymi czytałam, nie będę przynajmniej wyglądać na amatora )
Stawiam na coś dobrego z drugiej ręki gdzieś tak łącznie do 2000 - 2500 zł. Tak wiem cena może nie wielka, ale nie chce też aparatu z wieloba "bajerami", tylko taki na którym będę mogła się uczyć techniki fotografowania.
Przepraszam, jeśli będę zadawać głupie pytania (chodź podobno są tylko głupie odpowiedzi), ale jeśli chodzi o techniczną stronę aparatów jestem zielona
Nikon D7000 z obiektywem można już dostać za 2500.
JAndo napisał/a:
Kompletnie nie wiem za co mam się zabrać jeśli chodzi o aparat
Im większa przekątna matrycy tym lepiej. Potem są już tylko Twoje pomysły, które aparat pozwoli zrealizować, czy też na to nie pozwoli. Aparat wygodny, z łatwym dostępem do opcji, pozwala szybciej i dokładniej go ustawić. Aparat, który posiada szeroki zakres dostępnych czasów migawki, który ma bracketing, tryb synchronizacji lampy błyskowej z krótkimi czasami i tym podobne.. Dużo kosztuje "szybkostrzelność" - ilość klatek na sekundę, ale przy fotografowaniu dźwigu, to ma raczej małe znaczenie. Kreatywnie wykorzystać aparat pozwalają najbardziej odpowiednie obiektywy. To chyba od nich zależy najwięcej. Jednak jak wszędzie, im lepiej, tym drożej.
Myślę, że zdjęcia obiektów technicznych bardziej niż inne potrzebują dużej ilości rozdzielczości, a więc powinno to być 24 MP bez filtru AA -taka jest w d7100 (nie d7000), a z nieco tańszych D5300 i D3300. Z obiektywów 18-105 i ew. jakaś stałka 35 mm.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
JAndo [Usunięty]
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015
WojciechW napisał/a:
Myślę, że zdjęcia obiektów technicznych bardziej niż inne potrzebują dużej ilości rozdzielczości, a więc powinno to być 24 MP bez filtru AA -taka jest w d7100 (nie d7000), a z nieco tańszych D5300 i D3300. Z obiektywów 18-105 i ew. jakaś stałka 35 mm.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Dobra dziękuje za wazne informacje. Czy jeśli wybrałabym jeden z wyżej wymienionych aparatów, dało by radę robić też zdjęcia ludziom, którzy np. szlifują, spawają? Czy dało by też dobrze "zatrzymać" moment, gdy Pan Mirek zamachuje się młotkiem? - Czy to już trzeba jakieś specjalne ustawienia dać? A może jest jeszcze inny sposób?
Czy jeśli wybrałabym jeden z wyżej wymienionych aparatów, dało by radę robić też zdjęcia ludziom, którzy np. szlifują, spawają? Czy dało by też dobrze "zatrzymać" moment, gdy Pan Mirek zamachuje się młotkiem? - Czy to już trzeba jakieś specjalne ustawienia dać?
A czym mam sie kierować w wyborze obiektywu? Czy są rodzaje obiektywów, które lepiej się sprawdzają w innych sytuacjach? Byłabym wdzięczna za odpowiedz i jakiegoś linka żeby wiedzę poszerzyć
czym mam sie kierować w wyborze obiektywu? Czy są rodzaje obiektywów, które lepiej się sprawdzają w innych sytuacjach? Byłabym wdzięczna za odpowiedz i jakiegoś linka żeby wiedzę poszerzyć
Czy potrzebujesz większe kąty widzenia niż w zoomie od 18mm (ekw. 28)?
Czy potrzebujesz więcej na długim końcu niż 55mm (i o ile więcej)?
(chcesz robić te dźwigi tylko "z dołu", może też z większej odległości żeby dół ich nie był przerysowany?)
-to wykluczałoby 18-55mm.
Czy potrzebujesz większe kąty widzenia niż w zoomie od 18mm (ekw. 28)?
Czy potrzebujesz więcej na długim końcu niż 55mm (i o ile więcej)?
(chcesz robić te dźwigi tylko "z dołu", może też z większej odległości żeby dół ich nie był przerysowany?)
-to wykluczałoby 18-55mm.
Powiem szczerze, że ten Sony co mam, jest tylko na wszelki wypadek, żeby zrobić jakieś zdjęcie pt. o jejki jejki jadę na wakacje a nie mam aparatu!. Czasem brałam go w teren, ale z 50 zdjęć jedno było "ewentualnie" dobre i można było "ewentualnie" coś z nim zrobić.
Wolałam pracować na Soniaczu matuli (niestety nie wiem jaki model, moge powiedzieć jak typowa kobieta: że jest duży i czarny). Zdjęcia "dużym" wychodziły super i można było naprawdę fajnie się pobawić. Z tego co wiem, miał bardzo duży i długi (ehkeem) obiektyw, którym dało się zrobić wszystko. Dlatego pewnie czegoś podobnego będe szukać
Odpowiadając na pytania:
Tak potrzebuję większy kat widzenia
I na pewno wykluczamy 18-55 mm
...................
Na pewno uderzę w lustrzankę - może byc starsza, ale dobra dla początkującej osoby i na pewno jakiś obiektyw. Zastanawiam się, czy oddzielnie mam też kupić lampę błyskową (z tego co między innymi czytałam, nie będę przynajmniej wyglądać na amatora )
....................
:
IMHO - źle sformułowane założenie. Powinno raczej brzmieć:
Zamierzam kupić dobry obiektyw (obiektywy?) i do tego jakąś lustrzankę.
No i mam duże wątpliwości czy fotografowanie dźwigu z lampą błyskową będzie profesjonalne?
Pomyśl raczej o statywie!
Zastanów się nad tym:
http://forum.optyczne.pl/...b4b20d45#486683
Szukaj obiektywu od 11 mm i do tego np. Canona 40D lub 50D. Może też być np. 550D. Obiektyw krótszy (np. 8 mm) też by mógł być ale te dźwigi wyglądały by zbyt futurystycznie. A może o to Ci chodzi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10