Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 22 Mar, 2015
Wybór aparatu + obiektyw
Autor Wiadomość
krogulec321 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Mar, 2015   Wybór aparatu + obiektyw

Witam,
Chciałbym kupić jakąś lustrzankę. Używać jej będę do fotografowania ptaków. Dodatkowo jeśli ktoś mógłby mi doradzić obiektyw do tejże lustrzanki. Chciałbym obiektyw z ogniskową 400 mm, ale z moim budżetem nie ma szans. Tak więc jakaś lustrzanka z obiektywem (jak największe powiększenie) w granicach 3000 zł.
Myślałem o Sony SLT-A58K, Nikon D3200 lub Canon EOS 1200.
Z góry dzięki.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 22 Mar, 2015   

Używana Sigma np 150-500mm plus puszka mieści się w budżecie.

krogulec321 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Mar, 2015   

Szukałem tej Sigmy, ciężko znaleźć coś poniżej 2000 zł. A co to jest ta puszka?
P.s. Wydaje mi się że za słabe światło będzie miała. 5-6.3 nie wiem czy będzie wystarczające.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 23 Mar, 2015   

Puszka, to lustrzanka :)
Jeśli wydasz 2000zł na szkło (obiektyw), to zostanie ci 1000zł na korpus. W przypadku używanego, możesz kupić np Canona 50D w okolicach cenowych 1200zł. Pytanie tylko do jakiego systemu widziałeś 150-500 za 2000zł. Zwróć uwagę, że przy matrycach Canona APS-C, masz crop x1.6, czyli de facto takim 150-500 widzisz tyle, co na pełnej klatce obiektywem 240-800mm. Jest jeszcze kilka innych szkieł które mogą ciebie zainteresować jak Sigma EX 50-500mm czy bardzo tania 170-500mm oraz Tamron 200-500mm F/5-6.3. Światłosiłą nie przejmuj się wcale i nie porównuj się do posiadaczy np Canonów 400mm f/2.8L IS za 50000zł.

krogulec321 
Nowy

A co sądzicie o sigmie 135-400? Albo może sigma 120-400?

[ Dodano: Pon 23 Mar, 2015 07:30 ]
Zastanawiałem się też nad tą sigma 170-500, ale ja potrzebuje obiektywu, którym będę mógł robić zdjęcia bez statywu. Miałem styczność z Tamronem 75-300 i stwierdziłem że potrzebuje czegoś z lepszym przybliżeniem. Poszedłbym chyba w 400 mm. Może zna ktoś te obiektywy, które wyżej wypisałem o może się wypowiedzieć

Sunders 

http://allegro.pl/canon-e...5185374606.html

http://allegro.pl/canon-4...5200102152.html

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Mar, 2015   

Nie jestem pewien czy z sigmą nie lepiej dogada się któryś z Pentaxów , zwłaszcza że można znacznie lepszy sprzęt ze stabilizacją w korpusie wycisnąć za te pieniądze. I z lepszą matrycą. Np. : http://allegro.pl/pentax-...5200896861.html

krogulec321 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 20:29    
http://m.redcoon.pl/B4725...o?refId=skapiec 

Znalazłem jeszcze takiego Tamrona. Cena może jeszcze być. Nie aż taki ciężki bo tylko 1200 g. Patrzyłem na jakieś filmiki i opinie i wszystko na statywach zdjęcia robione. Da się tego używać z ręki?

Sunders 

krogulec321 napisał/a:
http://m.redcoon.pl/B4725...o?refId=skapiec 

Znalazłem jeszcze takiego Tamrona.

krogulec321, ten link nie działa.

krogulec321 
Nowy

Nie wiem czemu skraca mi link. No ale nie ważne. Myśle jednak ze 500 jest za duzy. W takim wypadku zostaje tylko 135-400.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Mar, 2015   

krogulec , a patrzyłeś na link który ci podałem? Tokina 80-400... i Pentax K-5 - fakt że mocno wytarty z lakieru, ale cena jest za komplet powalająca. Tokiny mają bardzo dobrą opinię. Inna sprawa że najlepiej chyba było by z tamronem 150-600 - ale nie sądzę żeby ci się w budżecie zmieścił...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tokina 80-400 z Pentaxem K-5 to zestaw do fotografowania ptaszków, ale takich na odpuście. :razz:

ophiuchus 
Optyczny

Szczęśliwie jeden z użytkowników, który niestety przestał "ostatnio" zaglądać na forum udowodnił swoimi fotkami, że nie sprzęt, a cierpliwość, i zacięcie dają najlepsze rezultaty.

Nikon D5000+Sigma 120-400
http://forum.optyczne.pl/...p?user_id=10558

Myślę, że taki zestaw nie jest przesadnie drogi jak na możliwości, które oferuje. Niestety nie oszukujmy się, ale w tej materii narzędzia swoje kosztują.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Czw 26 Mar, 2015   

Ta Sigma lepiej sie nadaje do ptaków niż powolna Tokina :razz:

krogulec321 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Mar, 2015   

Ophiuchus jestem pod wrażeniem twoich zdjęć. Jakość mnie zdecydowanie przekonała. Szkoda tylko że ta 120-400 jest taka ciężka. Waży 1700 g, a 135-400 całe 500 g mniej. Miałem szanse przetestować sony SLT-A58K. Znalazłem też fajną 135-400 używkę za 1500 zł.
myślę o takim zestawie: Sony SLT-A58K + Sigma 135-400mm.

Odpowiedz do tematu