Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Cze, 2015 Potrzebuję dobry kompakt -automat- dla amatora.
Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu przeglądam różnego rodzaju testy aparatów fotograficznych, nie wiele z nich wyciągam wniosków, bo wiedzy nie mam żadnej o fotografii, o parametrach. Dla mnie zdjęcia mają być ostre, wyraziste, ładne odwzorowanie kolorów itp.
Potrzebuję aparatu na wakacje, ale nie tylko. Na pewno nie lustrzanka, to totalna magia dla mnie i dodatkowe kilogramy, oraz koszty. Szukam dobrego aparatu do 3 tys, który wykorzysta moja amatorszczyzna- głównie tryb automatyczny, ewentualnie dedykowane tryby, ale bez dodatkowego ustawiania, więc chodzi o to by bez potrzeby nie przepłacać.
Lubię zdjęcia w ruchu, więc na pewno szybki autofokus, czytałam o olympus om-d e-m10 ,
sony alpha a6000.
Czas oddać do lamusa sony DSC-H10
"Zalety:
solidna, mała i poręczna obudowa,
dobra rozdzielczość obrazu w całym zakresie ogniskowych,
dedykowany pierścień przysłony,
dedykowane koło nastaw czasu migawki i korekty ekspozycji,
użyteczny zakres ogniskowych,
jasny obiektyw w całym zakresie ogniskowych,
elektroniczna migawka od 1/16000 s,
mała aberracja chromatyczna,
ładny wygląd obrazów pozaogniskowych,
umiarkowana jak na te parametry winieta,
wygodna i intuicyjna obsługa,
ciekawy zestaw filtrów cyfrowych,
duży i czytelny ekran LCD,
celny i szybki autofokus,
funkcjonalne opcje filmowania w jakości 4K oraz Full HD,
bardzo dobra jakość obrazu w trybie RAW,
dobre wyniki seryjnego trybu migawki,
rozbudowana funkcja bracketingu,
gniazdo HDMI,
gorąca stopka,
dobrej jakości wizjer elektroniczny,
możliwość podłączenia opcjonalnego zewnętrznego zasilacza,
dobra pojemność akumulatora,
łączność WiFi oraz NFC."
IMO obecnie najlepszy kompakt za takie pieniądze.
Jeśli ma być jednak trochę taniej, to brałbym jeszcze pod uwagę Canon PowerShot G1X mark II.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Cze, 2015
G1X mark II to chyba najpowolniejszy kompakt na świecie.
Dzięki serdeczne za obszerną odpowiedź. Czyli nad tymi moimi modelami nie ma co się w ogóle zastanawiać? W czym one będą gorsze od owych wymienionych dwóch przez Ciebie?
Przepraszam za kolejne pytanie, ale totalny laik ze mnie, a jak już wydam pieniądze chciałabym być zadowolona z efektów na lata.
dcs [Usunięty]
Postęp jest tak szybki, że za 2-3 lata obecni liderzy kompaktów będą przestarzali.
To tak, jakbyś napisała: chcę kupić komputer (albo smartfona) na lata.
Gadżetów w aparatach szukać nie będę , szukam jakości zdjęć, kilka lat temu kupiłam zwykłego kompakta za jakieś 700zł sony DSC-H10, gdybym wtedy zainwestowała więcej w jakość, pewnie dziś bym nie wymieniała.
dcs [Usunięty]
Wątpię, żebyś dzisiaj była zadowolona z jakości oferowanej przez LX3 albo FZ100 czy FZ28 http://www.optyczne.pl/po...3=1196&add4=723
..Nikonów P6000, P7000
Fuji S200EXR
Canonów G10, G11
...
Pewnie masz zdecydowanie rację, ale na te dobre 6-7 lat wystarczył soniak. Oby i tym razem tak było ale w jakości mega zadowalającej moje oczekiwania Jadę do sklepu obejrzeć tego
Panasonic Lumix DMC-LX100
dcs [Usunięty]
On ma dużo mniejszy zoom niż twój obecny kompakt.
To nie problem?
No wolałabym by aparat miał w sobie zoom ale w większości na moim robiąc zdjęcia krajobrazu tracą mocno na jakości, więc już sama nie wiem czego to wina. Aparatu czy małego zooma?
dcs [Usunięty]
Matrycy albo złych ustawień (umiejętności).
Pytanie brzmiało: czy ci dłuższy zoom nie będzie potrzebny niż ten w LX100?
-chodzi o możliwość przybliżania dalszych obiektów.
LX100 ma zooma do ekw. "75mm" 3x
a H10 do "380mm" -tak jakby porównać ową możliwość przybliżania do LX100 to H10 ma ją 5x większą
H10 ma zoom optyczny 10x a LX100 3,1x, czyli H10 ma możliwość przybliżania trochę ponad 3x większą, ale szerszy maksymalny kąt widzenia -ekwiwalent 24mm versus ekwiwalent 38mm w H10.
dcs [Usunięty]
"380mm" przybliży 5x bardziej niż "75mm"
[i to bez względu na to jaką ogniskową uznamy za dającą perspektywę zbliżoną do tej jaka jest widziana gołym okiem (czy 43, czy 50, czy to 35mm)]
za to LX100 ma większą możliwość poszerzania kąta widzenia.
Już nikt nie robi kompaktów z zoomem od "38mm" -to żaden standard, jak i "24mm" też nim nie jest.
dcs napisał/a:
-chodzi o możliwość przybliżania dalszych obiektów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10