Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukiwania małej lornetki w granicach 500 zł
Autor Wiadomość
Miszka 
Początkujący

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008   Poszukiwania małej lornetki w granicach 500 zł

Od jakiegoś roku mam lornetkę NIKON Action EX 10x50. Naprawdę fajna lornetka, wcześniej miałem tylko "rubinowe" pasztety, więc do jakości obrazu nie mogę mieć zastrzeżeń. A jednak się zawiodłem ... Poszukiwałem lornetki na dość długie wędrówki, czasem wyjazdy rowerowe - takiej którą bez problemu można nosić na szyji, czy wrzucić do małego plecaczka i co chwila na coś zerkać. I wydawało mi się że kilogram to naprawdę niewiele do dźwigania. Niestety okazało się zbyt wiele .... i często rezygnuję z jej zabrania w teren /choć potem żałuję/.
Dlatego myślę teraz o czymś o wiele mniejszym - najwyżej 500 g /to już maksimum/ o powiększeniu 7x do 10x. Cel - głównie obserwacje "skrzydlatych". No i najważniejsze - w cenie ok. 500 zł.

mam kilka na oku, ale niestety przeczytanie specyfiakcji nie oddaje prawdziwej wartości optycznej i użytkowej lornetki.
Stąd moja wielka prośba o pomoc.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008   

Może Ecotone 8x28? Ma ją Kmiernik z naszego forum i chwali.

A może coś takiego?
http://lornetki.pl/karta_...?idProdukt=2720

Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008   

Rzeczywiście chwalę tę lornetkę (tj. 8x28), bo bardzo często noszę ją ze sobą, biorę na wszelkie wycieczki i wyjazdy i jestem bardzo z niej zadowolony. Często, kiedy dźwigam lunetę i statyw, nie chce mi się brać większej lornetki i starcza to maleństwo na szyi. Ale chciałbym uczciwie przypomnieć, że jest to kompromis poręczności i jakości. Mnie jakość oferowana przez tę lornetkę wystarcza do zastosowań: przygodnych obserwacji, podziwiania widoków, czy pobieżnego przejrzenia okolicy. Jeżeli ma to być jedyna lornetka - zamiast większej, a nie oprócz - to jakość obrazu może nie być wystarczająca. Jako ta druga lub jako lornetka turystyczna jest idealna.

Z pewnością lornetki 8x32 czy 8x36 mogą zaoferować znacznie więcej. Nie chcę źle doradzać, ale można pomyśleć o sprzedaży dużego Nikona i zebraniu funduszy na coś porządnego i niedużego. W tej klasie w okolicach 1000 zł naprawdę jest już z czego wybierać...

Prywatnie chciałbym kiedyś zobaczyć sobie co najmniej dwie - Fujinon 8x32 LF oraz Swift Eaglet 7x36 - sprawiają jakoś (na odległość niestety) na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008   

Fajnie - właśnie o to mi chodziło, żeby ktoś potwierdził jak w praktyce sprawdza się konkretny model. A więc jeden sprawdzony już mam - dzięki. Wiem na co liczyć i mieści się to w granicach moich oczekiwań. Vortex też wydaje się ciekawy, jednak niebezpiecznie zbliża się do granicy 500 g.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że jakość nie może być cudowna. Ale taka lornetka jest mi potrzebna, i jestem w stanie poświęcić nawet powiększenie - niech będzie najwyżej 8x. Niestety na chwilę obecną więcej niż 600 zł za lornetkę dać nie mogę.
Szczerze mówiąc wpadło mi w oko jeszcze coś takiego jak: Bushnell naturview 8x30, Bushnell H2O, Bynolyt Butterfly MC 8x30, Nikon travelite, Vixen Atrek 8x32.
Czy możecie cokolwiek o nich powiedzieć - cokolwiek na plus lub minus co może pomóc w podjęciu decyzji.

Wielkie dzięki za pomoc.

Kmiernik 
Bywalec

Nie bierz nic mniejszego niż ten 8x28. Lornetki 8x25 absolutnie odpadają. Nie polecam też tego systemu odwrotnego Porro - cierpią na tragicznie małą głębię ostrości i w ogóle jakoś dziwnie się przez nie patrzy (bardzo ich nie lubię). Bynolyt jest u nas grubo za drogi. W ich ofercie jest na przykład Bynolyt Buzzard 8x28, który jest tym samym co Econote, a kosztuje dwa razy więcej.

Najlepszy wybór w tej cenie - moim zdaniem po przeglądzie sklepów internetowych - zawęża się do:
Ecotone 8x28
Vortex Spitfire 8.5x32
Vixen Atrek 8x32

Choć już za 840 zł jest np. Nikon Monarch 8x36 (waży 0.54 kg).

Arek 
Redaktor

Kmiernik napisał/a:
W ich ofercie jest na przykład Bynolyt Buzzard 8x28, który jest tym samym co Econote, a kosztuje dwa razy więcej.

Nie jest. Ma inne powłoki, w szczególności odbijające na dachowych pryzmatach.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008   

Daję sobie jeszcze parę miesięcy na kupno, dlatego spróbuję zerknąć na: ecotona, vortexa i vixena z bliska - jeżeli tylko się uda. Jeżeli się nie uda - wybiorę Vixena, ze względu na wagę, dosyć szerokie pole widzenia.
Dlatego zapytam jeszcze - co o tej marce można powiedzieć generalnie ??

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008   

Vixen jeszcze 2-3 lata temu to była bardzo fajna marka. Większość rzeczy robił w Japonii i nie schodził poniżej pewnego bardzo dobrego poziomu, oferując produkty w konkurencyjnych cenach. Obecnie coś
tam się pokisiło. Przez rok w ogóle nie działała strona poświęcona lornetkom. Jak się podniosła, to zniknęło większość lornetek wyższej klasy uznawanych za dobre: typu Ultimy ED, Foresty, a zostały tańsze modele robione w Chinach. Choć i w Chinach potrafią robić dobre lornetki.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

A więc pozostaje trochę niepewności. Bardzo wielkie dzięki za porady !!. Jeżeli będę miał już jakieś konrety - oczywiście podzielę się.

Odpowiedz do tematu