Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Body + obiektyw, max. 2000zł, wszystko używane
Autor Wiadomość
123pl 
Początkujący

Wysłany: Czw 14 Maj, 2015   Body + obiektyw, max. 2000zł, wszystko używane

Witam.

Poszukuję używanej lustrzanki, tylko i wyłącznie.

Cele: fotografia ogólna, od przedmiotów, po dwór, krajobrazy, jakieś tam wakacyjne wspominki.

Mam nieco pojęcie o fotografii, lecz nie chce wydawać niewiadomo jakich pieniędzy. Myślę, że 2000zł na całość wystarczy, ew. stówka, dwie więcej. Nie zamierzam rozwijać bardzo swojego sprzętu. Myślę, że kolekcja ok. 3 obiektywów w dalszym czasie to będzie max.

Myślałem zarówno o starszych, zasłużonych lustrach jak i młodszych (oczywiście nie starszych, mających po nie wiadomo ile lat, ale takich których premiera była już jakiś czas temu..):

Nikon D5100 + szkło - używkę można wyrwać za +/- 900zł, fajna lustrzanka do nauki, obracany ekran, dobra? matryca

Canon 50D + szkło - sam nie wiem co o nim myśleć, ale jakoś mi się podoba

Nikon D90 + szkło - matryca słabsza w porównaniu do d5100, ale korpus znacznie bardziej ergonomiczny

Myślałem o obiektywie 18-105mm od Nikona. Do Canona 50D nie wiem zupełnie, liczę na pomoc.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 14 Maj, 2015   

123pl napisał/a:
Myślałem o obiektywie 18-105mm od Nikona. Do Canona 50D nie wiem

Canon EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS STM

123pl 
Początkujący

Biorąc pod uwagę, że np. wyrobiłbym się to nie lepiej do niego jakąś jaśniejszą 17-50? obawiam się jednak tej ogniskowej, zbyt krótko..
Sunders, bardzo ci dziękuję za polecenie, możesz teraz powiedzieć jaką puszkę wybrać? Nawet nie powiedzieć, tylko doradzić, a może w ogóle coś zupełnie innego od siebie? Jedno jest pewne - nie chcę Pentaxa, ani Sony.

Tutejszyn 
Optyczny

123pl, Nikon d90 + sigma 17-50 f/2,8. Mieścisz się w budżecie i chyba jeszcze trochę zostanie. Obiektyw jasny, bardzo ostry, aparat dobry i wygodny. Planujesz w przyszłości zakup innych obiektywów, więc dlaczego nie masz zacząć od 17-50?

Sunders 

123pl napisał/a:
Myślę, że 2000zł na całość wystarczy, ew. stówka, dwie więcej.

123pl napisał/a:
jaką puszkę wybrać?

IMO Nikon D7000 + Nikkor 18-105 f/3.5-5.6 G ED VR.

123pl 
Początkujący

Ok, to daje 1800zł - doliczyć statyw, jakąś szybką kartę itd. to w sumie jest ok.

Czyli spokojnie mogę brać D7000 + 18-105? Najlepszy wybór za te pieniądze, dla mnie, zupełnego amatora? A co jeśli olej chlapnie?

RB 

123pl napisał/a:

Czyli spokojnie mogę brać D7000 + 18-105? Najlepszy wybór za te pieniądze, dla mnie, zupełnego amatora?

Dobry na pewno. Czy najlepszy - a musisz mieć najlepszy? Jak tak to może być niejaki kłopot, bo Ty będziesz musiał zdecydować ;-)

123pl napisał/a:
A co jeśli olej chlapnie?

A zauważysz? Po rękach Ci nie pocieknie.

123pl 
Początkujący

Wydając nawet takie pieniądze chce mieć satysfakcję dobrze wydanych $$$. Nie chcę potem mieć żadnych rozterek czy mogłem mniej wydać, jakiś inny zestaw itd.

RB 

123pl napisał/a:
Wydając nawet takie pieniądze chce mieć satysfakcję dobrze wydanych $$$. Nie chcę potem mieć żadnych rozterek czy mogłem mniej wydać, jakiś inny zestaw itd.

Cóż, to jak jeden gość Ci powie że najlepszy, a inny że nie najlepszy to co zrobisz?

dcs
[Usunięty]

123pl, ruchomego wyświetlacza nie potrzebujesz?

123pl 
Początkujący

RB, nic, i tak D7000 wydaje się być najlepszym wyborem

dcs, fajnie jakby był, lecz jak go nie ma to trudno, jakoś cierpieć nie będę

[ Dodano: Pon 18 Maj, 2015 18:41 ]
Zakupiłem!

D7k + 18-105mm VR NIKKOR

przebieg poniżej 10k, cena śmieszna

Odpowiedz do tematu