Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Stałem się posiadaczem starego(może jeszcze nadal jarego) Canona 1D pierwszej generacji, firmware 1.4.0(tutaj jest 1.0.1 http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1d ). Skąd go mam jak kogoś to interesuje mogę napisać, ale raczej to nie jest tego tematem. Napiszę, że 1D jest Nowojorski . Nie, nie kradziony i temu podobne historie, żeby komuś to nie przyszło to na myśl.
Dostałem go razem z 2 bateriami(NP-E3), z 2 wydmuszkami co udaje baterię i do tego podłącza się zasilacz żeby 1D był bezpośrednio zasilany z gniazdka(DC-E1), zasilacz(K30120) i ładowarkę do baterii(NC-E2). Bardzo zadbany, zero rys, jak fabrycznie nowy. Mniejsza o to.
On ma 4mpix matrycę, ale taki człowiek bardziej obeznany mówił mi, że to nie ma totalnego znaczenia. Może nie tak dosłownie, ale nie ma.
Jestem laikiem w fotografi. W 2006 roku kupiłem sobie Fuji S7000 za 650 dolarów( w Polsce on wtedy kosztował 3999pln). Niestety to była pomyłka z tym Fuji. Robiłem nim trochę zdjęć, lecz moje ustawienia ograniczały się zazwyczaj do auto. Ze mnie taki niedzielny fotograf, a teraz ograniczyłem się tylko do "ajfona".
OK, mam tego 1D bez żadnego szkła ani lampy. Rzuca on mnie troche na głęboką wodę, ale ja lubię wyzwania. Nawet mam chęć i motywację żeby 1D służył do nauki skoro już go mam. Poznać tajniki lustrzanki, obeznać się z obiektywami. Całe menu mam już obcykane, co gdzie jak ustawiać.
O ile ilość klikniętych fotek jest nieresetowalna albo to się nie przerolowało to on ma pstryknięte tylko 5700 fotek. Tak pokazuje "file". Aż niewiarygodne. Nie wiem czy jakimś programem serwisowym da się to sprawdzić dokładniej.
Jakie szkło byście mi polecili dla początkującego do tego 1D? Znajomy mówił, żeby nie pchać się w zoomy tylko od razu wziąć jakąś stałkę w miarę optymalną i jasną. Jako to początkujący mam zamiar robić zdjęcia różne ograniczając się tylko do jednego obiektywu. Z tego co mi wiadomo mam szukać obiektywów do niego EF bo takie pasują. Mam na oku Canon EF 50 mm f/1.8 II i chyba to będzie optymalny i poprawny wybór. Nie musi być coś nowego, biorę też pod uwagę używane. Co Wy na to?
ps. ten 1D jako jedyny ma shutter speed 1/16000. Nowsze modele mają już 1/8000. Nie wiem czy ma jakiekolwiek znaczenie i czemu nowe już nie mają 1/16000. Dlaczego czas otwarcia migawki w nim jest 1/16000 a w nowych już nie ma. Mimo wiekowości to przeglądając sieć jeszcze sporo ludzi tym 1D robi fotki o dziwo.
Jako to początkujący mam zamiar robić zdjęcia różne ograniczając się tylko do jednego obiektywu. Z tego co mi wiadomo mam szukać obiektywów do niego EF bo takie pasują. Mam na oku Canon EF 50 mm f/1.8 II i chyba to będzie optymalny i poprawny wybór. Nie musi być coś nowego, biorę też pod uwagę używane. Co Wy na to?
emigrant podaj jaki masz budżet na ten jedyny obiektyw.
200-250 dolarów, więcej nie dam. To taka psychologiczna granica, żeby nie szaleć. Z czasem pewnie wszystko się zmieni. Canon EF 50 mm f/1.8 II kosztuje ~100 dolarów. Będę kupował w B&H albo ebay amerykański jakby co.
Dzięki za odp. Nie znam się, ale on dla mnie nie będzie za ciemny, f/4?
Poczytałem trochę opinii i są różne np. taka "Od pełnej dziury ostry ale nie jest ostrzejszy od mojego 50mm F1.8, czyli mam wybitnie ostrą 50tke albo przeciętny 24-105."
Poza tym używane to średnio 400 dolców, więc mocno przekracza mój budżet.
Jak to początkujący od fotek w środku domu, czyli brak nasłonecznienia po jakieś fotki na zewnątrz domu. Planów nie mam żadnych, nie będę zawodowo fotografem, raczej niedzielnym co nie oznacza, że fotka ma być słabej jakości. Pewnie z czasem jak wszystkiego się nauczę to kupię coś kolejnego już pod konkretne zastosowanie.
Ten 1D to złom(rocznikowo), nie chcę w niego za dużo inwestować bo to nie ma sensu, ale muszę mieć jakieś szkło żeby ruszyć dalej z tematem.
od fotek w środku domu, czyli brak nasłonecznienia po jakieś fotki na zewnątrz domu
Na zewnątrz domu w większości sytuacji powinien się sprawdzić, w środku może być gorzej. Jednak C50f/1,8 wiele lepszy nie będzie - co z tego że jest jaśniejszy, skoro na f/1,8 mydli a AF zawodzi? IMO skoro obiektyw ma służyć do nauki i obeznania się z obiektywami/ myślę że chodzi o różne ogniskowe/, to za podaną sumę używany EF 24-105 mm F/4 L IS USM wydaje mi się w przeciwieństwie do EF 50/1,8 II, właściwym wyborem. Jezeli koniecznie ma być stałka, to IMO lepiej dołożyć do takiej: http://www.ebay.com/itm/C...=item1e9ed24333
emigrant, po kiego ci silnik STM w 1D?
Czytając opinie o obiektywach, musisz zwracać uwagę na to z jakim aparatem ktoś go używał, bo inną rozdzielczość rejestruje APS-C, Inna APS-H a jeszcze inną FF. Zgadza się, że 1D to staruszek, szczególnie ten w pierwszej wersji i inwestycja w niego, jeśli nie zamierzasz w przyszłości zmienić korpusu, może okazać się chybiona. Ja mam trochę doświadczenia z 1Ds i jeśli chcesz mieć jasne szkło, to spokojnie wystarczy ci Canon EF 50mm f/1.8 II, a jeszcze taniej możesz kupić Yongnuo 50mm f/1.8.
Shutter spokojnie sprawdź na stronie internetowej pokroju http://www.camerashuttercount.com/, gdzie informację tę algorytm strony wyczyta z Exif wysłanego pliku. Możesz się nieźle zaraz zdziwić
Dzięki za linka a o to wynik -> http://cl.ly/image/3Z1o2H2s2A3o Jak na 1D to jest nic moim zdaniem, o ile ten wynik to prawda. To był 1D muzyka, on focił hobbystycznie, więc nic zawodowego.
Tak zrobię, kupię 50mm II albo STM, cena taka sama. Kwestia co wybiorę. II mam na dziś, na STM trzeba chwilę poczekać, ale lada chwila ma być.
46k to nie tragedia w tym modelu, tylko licz się z tym że ma prawo paść cokolwiek, nie tylko migawka. Ten aparat to model z przed 14 lat!
STM w cenie II? Sam bym wziął w takim razie STM, ale upewnij się, że działa poprawnie. Konstrukcja może nie być przygotowana na tak stary model.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11