Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana systemu
Autor Wiadomość
FotoŁamator 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2015   Zmiana systemu

Witam!
Jak w temacie, myślę o zmianie systemu, bo polityka firmy Sony strasznie mnie wkurza. Od 2008 mam Sony A200, wiadomo, obrosłem trochę w sprzęt ( 4 szkła, lampa systemowa, grip) Mamy 2015 aparat ma swoje lata a i ja dojrzałem do zmiany... Kiedyś kombinowałem że wezmę coś z półki A500, a tu Sony oferuje albo A58 który jest na poziomie mojej A200, czyli byłby krokiem wstecz, albo A77 który znowu jest za drogi. Dlatego rozważam zmianę systemu. Obaj konkurenci Sony mają coś w każdym przedziale zaawansowania. Czy opchnąć posiadany sprzęt i iść w Nikony/Canony czy jeszcze poczekać?

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2015   Re: Zmiana systemu

FotoŁamator napisał/a:
Czy opchnąć posiadany sprzęt i iść w Nikony/Canony czy jeszcze poczekać?

Na co poczekać? Na takie wkurzenie, ze nie będziesz już chciał więcej czekać?

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 21 Maj, 2015   

FotoŁamator, im dłużej czekasz tym więcej odłożysz. Ja bym poczekał, bo wydaje się że jakiś olbrzymich różnic w sprzęcie na rynku nie ma.

Sunders 

FotoŁamator napisał/a:
Czy opchnąć posiadany sprzęt i iść w Nikony/Canony czy jeszcze poczekać?

Też mi się wydaje, że opchnąć.

Wojmistrz 
Obserwator

FotoŁamator, wszystko zależy od tego jakie szkła do Sony posiadasz. Napisz nam jakie masz obiektywy, to postaramy się ci doradzić, czy warto zmienić system.

FotoŁamator 
Nowy

Mam Tamrona 17-50mm 2,8 zoom, Stałka Sony 50 mm 1,8 tele Sony 70-300, kit 18-75, lampa HVL 42, grip. Nic drogiego w sumie, ale przywykłem. Niemniej chodzi o zasadę, traktowanie klientów przez Sony to lipa.

RB 

Jeśli masz Sony 70-300 (czyli G) to jest to coś za czym można by zatęsknić. Jeśli zaś tani 75-300 to wręcz przeciwnie ;-)
Podobny zestaw jakoś w każdym systemie sklecisz bez większego halo.
Nie wiem jak Cię w Sony potraktowali, ale jak chcesz to zmieniaj. Ale na co chcesz czekac i po co? Nowych fajnych korpusów pod bagnet A raczej nie zobaczysz prędko (o ile w ogóle), szczególnie z tego zakresu cen, który Cię interesuje.

siosio 
Maniak

Ale jak się powyprzedajesz i znów będziesz musiał kupować szkła i lampę, to czy jednak nie taniej wyjdzie ci zakup Sony A77 mark II .... ?

Nie jest już taki drogi jak kiedyś....

Wojmistrz 
Obserwator

Ale do normalnych systemów jak Nikon czy Canon, jest wszystkiego więcej, są lepsze akcesoria i znacznie łatwiej dostępne używane. Możesz zbytnio nie odczuć zmiany po zasobności portfela.

FotoŁamator 
Nowy

Wysłany: Sob 23 Maj, 2015   

siosio napisał/a:
Ale jak się powyprzedajesz i znów będziesz musiał kupować szkła i lampę, to czy jednak nie taniej wyjdzie ci zakup Sony A77 mark II .... ?

Nie jest już taki drogi jak kiedyś....

Też po zastanowieniu tak kombinuję. Za body 500, tamron z 800, o reszcie nie ma co gadac. Wezmę mało... Żeby wejść w któryś z dużych systemów nie od entry-level to trzeba jednak mieć +/- 4000. Na razie a200 chodzi, więc noża na gardle nie mam. Poczekam może Sony coś wypuści? Ewentualnie dozbieram do A77

Wojmistrz 
Obserwator

To nie dokupuj nic, tylko zbieraj kasę i staraj się wyprzedać szkła optymalnie drogo. Daj sobie czas i rozglądnij po rynku Nikona lub Canona. Te systemy są tak pospolite, że na prawdę można kupić szkła w dobrych cenach i co najważniejsze, optymalnie dobrać je pod swoje potrzeby. Pośpiech to najgorszy doradca, a Sony niestety po macoszemu teraz traktuje spuściznę po Minolcie.

Sunders 

FotoŁamator napisał/a:
po zastanowieniu tak kombinuję. Za body 500, tamron z 800, o reszcie nie ma co gadac. Wezmę mało...

Faktycznie, z taka kasą nie ma sensu wchodzić w inny system.

FotoŁamator napisał/a:
Poczekam może Sony coś wypuści? Ewentualnie dozbieram do A77

Słusznie, jak uzbierasz na A77 i do tego czasu nic sensownego nie wypuszczą, to wtedy zdecydujesz co ma większy sens, lub ... ponownie zadasz tu to samo pytanie :smile:

akira 
Rozmowny

Wysłany: Wto 02 Cze, 2015   

Całkiem sympatyczny zestaw szkieł :)
Poszukaj czegoś z tych mniejszych SLT, bez problemu znajdziesz takie A35/55 albo A57 w dobrym stanie i bardzo przystępnej cenie.
Względnie A580 jeśli wolisz OVF.
Technologicznie to przepaść w stosunku do Twojej A200.
Może nawet sprzedaj/wymień 50/1.8 na DT35/1.8 i zakręć się za jakimś Samyangiem 85 jeśli lubisz portretować.
Akurat wybór szkieł z bagnetem Minolty jest wciąż ciekawszy niż u Pentaxa, a ceny mocno spadły.

FotoŁamator 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Cze, 2015   

akira napisał/a:

(...)Poszukaj czegoś z tych mniejszych SLT, bez problemu znajdziesz takie A35/55 albo A57 w dobrym stanie i bardzo przystępnej cenie.
Względnie A580 jeśli wolisz OVF.

No i właśnie tu mam problem. Boję się jak ognia używek, mam z używanym sprzętem foto negatywne doświadczenia. Pewnie, że wolałbym coś z pięćsetek, lub nawet a450 (swego czasu się na 450 czaiłem) ale nówek już nie ma, a używki to wielka niewiadoma. Pozostaje mieć nadzieję, że moja a200 jeszcze wytrzyma, przynajmniej do chwili aż zbiorę fundusze na A77 albo Sony w końcu wypuści coś z bagnetem A w granicach 2 - 2,5k.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 03 Cze, 2015   

FotoŁamator, sprawdź gdzie i za ile możesz ubezpieczyć taki używany sprzęt. Przelicz, bo może się to okazać zbawienne dla kieszeni.

Odpowiedz do tematu