Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Lip, 2015 Prośba o pomoc w doborze sprzętu reporterskiego.
Czesc,
przeglądam codzienne strony, fora, testy, itp. ale nadal nie mogę sie na nic zdecydować... Jestem w USA do października i zamierzam przeznaczyć cześć pieniędzy na zakup jakiegoś sprzętu, mysle poważnie nawet nad używanym.
Sprzęt musi być wytrzymały, ponieważ dużo podróżuje w rożnych warunkach zdjęcia chce robić wlasnie z wyjazdów, rożnego rodzaju festiwali i innych wydarzeń masowych, w dzień i w nocy. Z tym, ze preferuje bardziej zdjęcia w dzień.
I teraz pojawia sie pytanie jakie body i jakie obiektywy do tego dobrać! Myślę poważnie o d700 (używane można dorwać za 500$) ale może lepiej kupić tańsze nowe body, albo tańsze używane a większość zainwestować w szkło. Dodam, ze jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o lustrzanki i będzie to moja pierwsza zainwestować chce nie więcej niż 1300$ co by na tripa coś zostało a jak wrócę to z czasem będę dokupować sprzecicho:)
Nie zależy mi na nowych modelach. I skłaniam sie bardziej jakoś ku nikonom, sprawiają wrażenie solidnych.
P.S mam okazje kupić canona 1d iii za 900$ co jest szokująca nisko cena i biorąc pod uwagę to, ze nie ma do niego pudełka wysuwam wniosek, ze jest znaleziony, bądź kradziony. Gdyby jednak okazało sie, ze jest ok, może warto go wziąć i sprzedac w Polsce i dopiero wtedy kupić coś dla siebie. Aparat podobno bardzo malo używany, w niedziele mam go oglądać. Na co zwrócić uwagę? Sprzedawca twierdzi, ze przelot jest poniżej 500k
Jednak prosiłbym żebyście skupili sie bardziej nad głównym wątkiem jak PS
D700 to jedna z solidniejszych puszek Nikona. Weź pod uwagę też to, że to jest full frame więc cały zestaw aparat + obiektyw(y) będą nieco ważyć. Nie wiem jak podróżujesz ale dla mnie się liczy wtedy każdy kilogram. APS-C wchodzi w grę ?
Aparatu który ma przebieg w okolicy 500K nie nazwał bym "mało używanym". A raczej konkretnie używanym. Z racji ze to jest 10fps to prawdopodobnie był używany przez kogoś kto foci reportersko(np. sport) i sypał serią non stop. Żywotność migawki w tym aparacie jest oszacowana na 300K
Gabaryty nie stanowią żadnego problemu. Wolałbym postawić na pełna klatkę, ale rozważę każda sensowna propozycje. Bardzo poważnie myśle o tej d700. Jakie szkła bys doradził do tego w rozsądnej cenie na początek?
Chociaż nie wiem czy nie lepiej zainwestować w tańsze body i na początek postawić na to APS-C, np.d7100.. Tak przeglądam aukcje i za 500$ cieżko będzie d700 w dobrym stanie kupić, a szkła do niego tez nie są tanie, ale... Mogę zrezygnować z kilku przyjemności na koszt dobrego sprzętu
a może możesz mi polecić jakaś pełna klatkę z trochę niższej Polki niż d700 warta uwagi? Nie ukrywam, ze marzy mi sie full.
Poważny zakup. Muszę rozważyć wszystko 100x
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Lip, 2015
1D III ma matrycę APS-H -ciężko dobrać do niej obiektyw szerokokątny, a i standardowy zoom będzie miał takie nijakie kąty widzenia.
D7100 (może być używany z małym przebiegiem, to zostanie więcej na sensowny obiektyw/y)
D600 nie będzie tańszy od D700, a 400$ (z 1300) na dobry obiektyw do FF to mało.
Siedzę na D700 od lat i złego słowa nie powiem (no może gumy mogłyby lepiej się trzymać). Generalnie sprzęt kapitalny. Duży piksel powoduje, że nawet słabsze optycznie szkła ładnie rysują. Na pełnej klatce głębia ostrości jest mała i można śmiało inwestować w niedrogie stałki ze światłem 1.8. Jak sobie wybierzesz coś z niedrogich, ale udanych szkieł pokroju Samyang 14/2.8, Sigma 20/1.8, Nikkor 50/1.8G (albo 1.4D), Tokina 100/2.8, Sigma 150/2.8, Nikkor 70-300 VR, itp., to zestaw dostanie skrzydeł.
Skoro gabaryty Ci nie przeszkadzają to rzeczywiście warto patrzeć w kierunku d700 o ile Ci wystarcza rozdzielczość matrycy i ISO. D700 to dobra, sprawdzona puszka. Pamiętam, że też brałem ją pod uwagę zanim kupiłem pierwszą lustrzankę. Kusiła mnie dobra cena, wykonanie no i FF
Lecz wtedy ceny szkieł do FF mnie nieco odstraszyły i padło na d7100 + sigma 17-50 f/2.8os
mam go prawie dwa lata i świetnie sprawdza się w podróży do tego mam jeszcze 70-300vr którego nie zawsze zabieram.
Jakbyś kupił D700 to z twoim budżetem zostaje naprawdę mało na jakiś sensowny obiektyw.
D700 + tamron 24-70 f/2.8 - to był by dobry zestaw na początek, później możesz kupić coś szerszego lub dłuższego zależnie od tego, czego będziesz potrzebował.
Tak patrze sobie po ebay us to za takiego wartego uwagi d700 trzeba dać min 650-700$
reszta to zajechane złomy albo cena dziwnie podejrzana...
Do tego tamron około 700-750$ jak dobrze poszukasz to w 1500$ się zamkniesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,65 sekundy. Zapytań do SQL: 16