Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór aparatu - trudne dylematy :)
Autor Wiadomość
martyna3275 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Cze, 2015   Wybór aparatu - trudne dylematy :)

Hej :)
Jestem aspirującą do wyższych poziomów fotografowania obecną użytkowniczką Canona sx 40 hs. Aparat moim zdaniem sprawuje się idealnie, robi bardzo dobre zdjęcia i ogólnie jestem zadowolona. Jednakże od pewnego czasu czuję, że potrzebuję zmiany. Idąc za tą myślą zaczełam wertować fora w poszukiwaniu "jaki aparat dla począkującego??" Lusterko czy bezlusterowiec? Tańsze body + droższy/lepszy obiektyw (wydawać by się mogło oczywiste) czy w rozsadnej cenie ale nieco lepsze body + dobry obiektyw ale bez fajerwerków. Oczywistą sprawą jest, że na początek nie jest mnie stać na wszystkie bajery jakie chciałabym dokupić, ale sukcesywnie będzie sprzęt uzupełniany
Fotografować mam zamiar portrety, krajobraz (często podrózuje), zwierzęta, produktowe zdjęcia (na potrzeby bloga) oraz filmy (nie jakieś tam super profesjonalne).
W gąszczu informacji o różnych modelach, przedzierając się przez niejedną wojnę między fanami nikona a canona moje myśli aktualnie krążą przy:
Nikon D5500 z ob. 18-105mm VR
lub
Nikon D5200 z ob. 18-55mm VRII i 55-300mm VR
ewentualnie
Nikon D5300 z ob. Nikkor 18-105mm VR Cash Back
wiem,że to bardzo pokrewne modele - jednak różnią się niuansami. Stąd pytanie - czy jest sens dokłądać do d5500 skoro za podobną cenę mogę kupić d5200 z dwoma obiektywami ???
A może skierować swoje myślenie bardziej w kierunku D7000??
Canon??? Odpuścić sobie czy rozważać jakiś model z jego stajni??
Dodatkowo chciałabym od razu dokupić obiektyw Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro.
Co myślicie???

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Cze, 2015   

D5300 ma lepsze filmy i serię od D5200.
Zestaw z 18-105mm może okazać się wygodniejszy w użyciu -nie zawsze będziesz potrzebowała dodatkowo zabierać 55(70)-300mm, który to w podróży może się przydać.
Za zestaw z 18-105 płacisz o jakieś 500zł więcej niż z 18-55mm, więc jak masz problem z dopięciem budżetu...

D7000 jest sporo większy i cięższy http://camerasize.com/compact/#490,7,ha,f
moja siostra była przerażona (w dodatku sprzedawca naopowiadał bzdur o jego "profesjalności" :wink: )
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 19 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

martyna3275 
Nowy

budżet założyłam tak do 4000 zł, jednak biorę pod uwagę jego rozszerzenie.

A D5500??? czy warto doinwestować do niego, na poczet tak niewielkich zmian jakie oferuje w stosunku do d5300?? Dotykowy ekran - bajer... ale czy niezbędny?
A może porzucić myśl o jakimkolwiek aparacie z tej serii i ukierunkowac myśli w stronę czehgoś innego??

dcs
[Usunięty]

Potrzebujesz ruchomy wyświetlacz?
-przy filmowaniu (i nie tylko) się przydaje

martyna3275 
Nowy

tak, tak ruchomy wyświetlacz jest jak najbardziej pożądany --> trochę się do tego już przyzwyczaiłam przy obecnym aparacie

[ Dodano: Pią 19 Cze, 2015 18:03 ]
dcs napisał/a:

D7000 jest sporo większy i cięższy http://camerasize.com/compact/#490,7,ha,f
moja siostra była przerażona (w dodatku sprzedawca naopowiadał bzdur o jego "profesjalności" :wink: )

faktycznie różnica ogromna --> na wielu forach też spotkałam się ze stwierdzeniem, że d7000 to krok milowy w stosunku do d5xxx

dcs
[Usunięty]

martyna3275 napisał/a:
tak, tak ruchomy wyświetlacz jest jak najbardziej pożądany --> trochę się do tego już przyzwyczaiłam przy obecnym aparacie

-no to D7000, D7100 ... odpadają

martyna3275 
Nowy

a róznica tak na zdrowy chłopski/babski rozum między d5300 i d5500? oprócz dotykowego ekranu i gps.

no i te nie mają silnika AF... więc równoznaczne z droższymy obiektywami --> także może znacie coś z silniczkiem??

dcs
[Usunięty]

Ta różnica raczej nie jest warta 600zł (czy ile tam).
martyna3275 napisał/a:
także może znacie coś z silniczkiem??

Nie ma takiego Nikona aps-c: silniczek i ruchomy wyświetlacz.
http://www.skapiec.pl/szukaj/2/70d

martyna3275 
Nowy

no włąśnie pytałam czy by z Canonem znowu się nie związać:) musze więcej o zaproponowanym przez Ciebie modelu poczytać skoro tak

komor 
Moderator

martyna3275 napisał/a:
no i te nie mają silnika AF... więc równoznaczne z droższymy obiektywami --> także może znacie coś z silniczkiem??

Zamierzasz kolekcjonować starsze obiektywy Nikona? Bo z sensownych i niedrogich to tylko bodaj 50/1.8D pozostał jeszcze na placu boju, choć dokładając niewiele można mieć nowego 50/1.8G i nie zaprzątać sobie głowy brakiem silniczka. Wszystkie pozostałe szkła, które mogą być w zakresie Twoich zainteresowań (moim zdaniem) mają silnik. Jak dorośniesz do poważniejszych obiektywów, które ewentualnie wymagałyby silnika, to i tak będziesz chciała zmienić aparat na taki z serii D7xxx.

martyna3275 
Nowy

komor, z racji tego, że nie znam się dlatego dopytuję Was. To co mi ktoś powiedział, lub przeczytałam gdzieś konfrontuję z innymi opiniami i staram się wyłuskać coś dla siebie. Nie wiem czy te z silnikami są starsze czy nowsze... wszędzie napisane jest, że obiektyw z silnikiem = droższy. Dlatego pytam :P niestety ale mnogość infomacji jakie czytam przytłacza mnie i chciałąbym kogoś kto jasno i klarownie się wypowie :P

dcs
[Usunięty]

Nie wiem czy dla tego obiektywu http://www.kenrockwell.com/nikon/3004af.htm warto się silniczkiem przejmować.
http://allegro.pl/nikon-e...5457039303.html -jedyny egzemplarz teraz na allegro

-od ~2000zł http://www.ebay.pl/sch/Ob...on+af+ed&_sop=2
http://allegro.pl/listing...tring=150-600mm

może jeszcze NIKKOR AF-D ED 80-200mm f/2.8 http://www.kenrockwell.com/nikon/80200.htm ale on ze 3000 kosztuje
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 19 Cze, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

martyna3275, spokojnie. :) Dlatego tłumaczę. Parę lat temu, gdy pojawiły się pierwsze korpusy Nikona bez silnika to był pewien problem, stąd łatwo znaleźć takie opinie w internecie. Obecnie problem ten jest znikomy, a używany 50/1.8D to chyba jedyny popularny i łatwo dostępny obiektyw, którego mogłabyś chcieć a którego nie podepniesz z AF do serii D5xxx. Aha, jeszcze 85/1.8D jest fajny. Ale szkoda jest niewielka, bo jest nowy, niezbyt drogi 50/1.8G, tak samo z 85/1.8G. Biorąc pod uwagę Twój budżet i początek drogi – wszystko to nie ma znaczenia, popularnych i (relatywnie) niedrogich obiektywów przeznaczonych do D5xxx jest obecnie na rynku sporo.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

martyna3275 napisał/a:
czy by z Canonem znowu się nie związać

IMO warto zastanowić się nad 750D, 760D lub ew. 70D + Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM :smile:

martyna3275 
Nowy

komor, więc na który model się zdecydować by po roku nie żałować??

[ Dodano: Pią 19 Cze, 2015 18:47 ]
Sunders napisał/a:
martyna3275 napisał/a:
czy by z Canonem znowu się nie związać

IMO warto zastanowić się nad 750D, 760D lub ew. 70D + Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM :smile:

właśnie czytam sobie porównania ich ze sobą w rnych kombinacjach :)

Odpowiedz do tematu