Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 13 Maj, 2015 Pierwsza lustrzanka + obiektywy 60D, 70D inny ?
Witam serdecznie
Od kilku lat używam kompaktów, chyba dorosłem do lustrzanki
Liczę na pomoc szanownego grona tego forum w wyborze odpowiedniego sprzętu.
Dodam, że praktycznie nie biorę pod uwagę innej marki niż Canon.
Do czego potrzebny sprzęt....
Głównie fotografia przedmiotowa, duża część zdjęć wykonywana z poziomu ziemi w plenerze - dlatego też celuję w 60D, 70D ze względu na odchlany ekran i "live view"
Część foto wykonywana jest także w namiocie bezcieniowym.
Dodatkowo fotogrania rodzinna, przyroda, wycieczki wakacyjne - ogólnie, wszystkiego po trochu.
Myślałem nawet o 5D MKII, czy 6D, ale nie bardzo widzę leżenie podczas robienia zdjęć z ziemi
Pytanie 1. Który z aparatów polecacie, a może inaczej, czy warto dopłacić ok 1000-1200 zł do 70D ?
Pytanie 2. Jakie szkiełka ?
Jako podstawę chciałem kupić :
- Tamron 17-50 mm f/2.8 SP AF XR Di II VC
Jako drugi:
- Canon EF 70-200 F4 L IS USM
lub coś podobnego 70-200/2,8 - wiem tutaj ceny są powalające.
Ewentualnie: Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
Co możecie polecić ?
Budżet to ok 3000-3800 zł na body
3000 zł na obiektywy.
Chyba że macie lepsze propozycje w tym zakresie kwotowym ?
Czy obiektyw 70-200 musi być ze stabilizacją ?
Fotografowałem 60D i mam 6D.
Jeśli już zakładasz, że będziesz używał ruchomego ekranu, to faktycznie nie ma co patrzeć na inne konstrukcje, dlatego skupie się na nich. Posiadałem dwie sztuki 60D i dziś już bym jej nie kupił, ale zaznaczam, że używam także do filmowania. W mojej hierarchii najbardziej użyteczny jest 70D, potem 750/760D, 700D, dopiero ex aequo 650D i 60D, no i 600D. Jeśli nie bierzesz pod uwagę modeli trzycyfrowych i nie będziesz filmować, to 60D powinien ci całkowicie wystarczyć.
Co do szkieł, wszystko zależy od potrzeb. Nie wiem czy będziesz zapisywać głównie .raw czy .jpg i na ile będziesz się bawił w postprocess, ale przy .jpg, warto posiadać szkła firmowe ze względu na korekcję obiektywów.
Co do stabilizacji, posiadałem Canona 70-200mm f/2.8 ze stabilizacją, teraz mam bez i przy moim trybie fotografowania absolutnie nie odczuwam jego braku. Sigma jest OK, ale różnica w szybkości dość znaczna.
Będę korzystać z filmowania, ale raczej sporadycznie.
Myślę, że raczej będę zapisywać w .jpg, a raw raczej tylko w kilku procentach zdjęć.
W moim przypadku szybkość też nie ma większego znaczenia, zawodów sportowych nie planuję fotografować, a moje obiekty raczej nie uciekają z przed obiektywu.
Z obiektywów podobaja mi się seria L Canona, ale w mojej sytuacji muszę kupić zarówno body, jak i obiektywy, a to już są kwoty i na początek muszę ograniczać budżet.
Zapytam może jeszcze inaczej. Czy lepiej kupować szkło 70-200/ f4 ze stabilizacją, czy np 70-200 /f2,8 bez stabilizacji ? Druga sprawa, czy jakość zdjęć z Sigmy i Canona L będzie widoczna ?
Zastanawia mnie Twój zapis, że 70D jest bardziej użyteczny
Wychodzę z założenia, że body będzie na lata, szkło mogę zmienić. Pozostaje jeszcze pytanie, czy warto dodawać 1200 zł różnicy pomiędzy 60D i 70D ?
Zapytam może jeszcze inaczej. Czy lepiej kupować szkło 70-200/ f4 ze stabilizacją, czy np 70-200 /f2,8 bez stabilizacji ? Druga sprawa, czy jakość zdjęć z Sigmy i Canona L będzie widoczna ?
Ty wiesz to lepiej. Jeśli to, co fotografujesz, się nie porusza i miałbyś komfort używania długich czasów migawki - bierz stabilizację. Jeśli fotografowany obiekt jest w ruchu i wymaga i tak krótkich czasów naświetlania, by coś wyszło, zapewne zysk ze stabilizacji nie będzie tak widoczny (chociaż zawsze jakiś jest), w kontekście ceny za stabilizację.
Canon L czy Sigma? Tu chyba bardziej liczą się umiejętności fotografującego i zasób jego portfela. Jak kto ma drygałkę, to i kitem zdobędzię World Press Photo
Cytat:
Wychodzę z założenia, że body będzie na lata, szkło mogę zmienić.
Jak się zdążyłem przekonać, w życiu jest odwrotnie
Wychodzę z założenia, że body będzie na lata, szkło mogę zmienić.
Jak już zauważył chester, jest dokładnie odwrotnie. Korpusy szybciej się starzeją, zarówno moralnie (technicznie) jak i mechanicznie.
Moim zdaniem warto dorzucić do 70D, to jednak nowsza konstrukcja, z nowszą matrycą, użytecznym AF fazowym podczas filmowania. Co do obiektywów, to jeśli lubisz robić zdjęcia w plenerze, przy ziemi, to pewnie częściej w użyciu będzie statyw niż stabilizacja. Stabilizacja przyda Ci się w reporterce, szczególnie gdy jest nieco ciemniej, a ogniskowa dłuższa, pamiętać tylko trzeba, że ruchu stabilizacją nie zamrozisz. Ja miałem 70-200/4L Canona w wersji bez IS i bardzo miło wspominam, chyba nadal zamiast wersji z IS wolałbym dorzucić ciut do wersji f/2.8 bez IS, która z tego co widzę nadal jest do kupienia jako nowa. Ewentualnie taniej Tamrona/Sigmę, jeśli nie robisz dużo sportu i AF nie będzie kluczowym elementem. W dziale obiektywowym masz do poczytania wątki o tym, które 70-200 do czego lepiej użyć.
f/2.8 bez IS, która z tego co widzę nadal jest do kupienia jako nowa.
Potwierdzam, że jest do kupienia jak i dodaję, że nadal jest produkowany. Moja obecna sztuka jest z 27 czerwca 2014.
Osobiście wolę inwestować w lepszy obiektyw niż lepszy korpus.
Co do 70-200, to chyba wybór padnie na TAMRON 70-200MM F2.8 DI LD
W kwestii 17-50 to mam raczej pytanie, czy iść w tym kierunku, czy polecacie coś innego ? Może z Canona ? W sumie to nie upieram się przy Tamronie, zwyczajnie ktoś mi kiedyś polecał ten model....
master15, dylemat dotyczący Tamrona/Sigmy/Canona 17-50 (17-55) f/2.8 jest stary jak świat, a porady różne, w zależności od budżetu i preferencji. Zajrzyj do działu Pomagamy w wyborze obiektywu, do pola „Szukaj” na dole wpisz frazę „17-50” i przeglądnij co Ci wyskoczy. Potem to samo powtórz dla „17-55”.
Jak Cię stać, to weź Canona EF-S 17-55 f/2.8 IS. Jest 5mm dłuższy, ma najlepszy AF, który ma największą szansę bez problemów pracować z Twoim nowym korpusem. Jeśli budżet przykrótki to bierz Sigmę lub Tamrona 17-50 f/2,8 w wersji ze stabilizacją, obydwa te obiektywy są mniej-więcej o połowę tańsze od Canona, a też są warte grzechu. Tamron ma opinię najszybciej się rozlatującego, Sigma ma opinię największej szansy na problemy z celnością AF. Twoje doświadczenia mogą to potwierdzić lub nie, zależy od szczęścia i na co trafisz. Z Canonem też może okazać się, że masz front-focus/back-focus i potrzebna będzie regulacja. W 70D na szczęście jest znowu mikroregulacja, której brakowało w 60D.
Budżet to ok 3000-3800 zł na body
3000 zł na obiektywy.
Na 70D Cię stać, ale na obiektywy o których tu mowa to niekoniecznie , chyba, że zdecydujesz się na przechodzone dwa tamrony: AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro Może jednak ten budżet da się naciągnąć To ile możesz wydać na te dwa szkła ostatecznie
Planowałem początkowo 60D, do wydania ok 6,5K ,ale przy 70D, różnica w cenie nieco zjadła budżet. Chyba że faktycznie na początek rzucę się na używane szkła, a później pomyśli się o wymianie na nowe
Głównie fotografia przedmiotowa, duża część zdjęć wykonywana z poziomu ziemi w plenerze/.../Część foto wykonywana jest także w namiocie bezcieniowym.
Dodatkowo fotogrania rodzinna, przyroda, wycieczki wakacyjne - ogólnie, wszystkiego po trochu.
Do takich zastosowań IMO daj sobie spokój z tamronami. Jak mogą być używane, to lekko tylko naciągając budżet można by nabyć na początek dwa canony: EF-S 10-22/3,5-4,5 USM i EF 24-105/4L IS USM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10