Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: MM
Pon 07 Kwi, 2008
e-410 czy e-510 = stabilizacja obrazu czy 600zł na szkiełko
Autor Wiadomość
getraul 
Nowy
kompletny amator

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   e-410 czy e-510 = stabilizacja obrazu czy 600zł na szkiełko

Witam to mój pierwszy post na tym forum o takiej tematyce więc proszę o wyrozumiałość.

Tak jak a temacie zamierzam zakupić sobie lustrzankę ze stajni OLYMPUS (co celów czysto amatorskich) i zastanawiam się na modelami e-410 oraz e-510 . Po zagłębieniu się w tematykę te dwa modele są identyczne z wyjątkiem tajemniczego dla mnie stwierdzenia <stabilizacja obrazu>.
Termin którego zupełnie nie czuje ponieważ nigdy nie miałem styczności z lustrami a tym bardzie tymi ze stabilizacją obrazu . I tutaj pojawia się moje pytanie i oczekuje prostej odpowiedzi od czytelników tego forum :

Czy warto zpałacić 600zł za znaczek IS na swoim lustrze czy lepiej zakupić szkiełko 40-150 do e-410?

Pozdrawiam

Reklama

pdf100
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Witaj,

stabilizacja w body polega na tym
że możesz użyć czasu dłuższego jak "bezpieczny"
czyli np:

masz obiektyw 25mm (dla "pełnej" klatki 35mm)
(olympus ma mnożnik 2x więc mnożysz ogniskową obiektywu)

czyli bezpiecznym czasem dla TEGO obiektywu (25x2) jest 1/50 sekundy,

mając stabilizacje możesz użyć czasu typu 1/25, 1/30 itp i zdjęcie
nie powinno wyglądać jak "poruszone",

"bajer" przydatny jeżeli robisz zdjęcia przy dłuższych czasach z ręki, kiedy uzywasz dłuższych obiektywów lub poprostu kiedy masz ręce takie jak moje :mrgreen:

__

jakie zamierzasz robić zdjęcia?

na twoim miejscu dołożyłbym te 6 stówek i miał body które da się
w rękach trzymać :lol: ,

za tyle i tak "sensownego" obiektywu nie kupisz.

mam nadzieje że mój post się przydał,
pozdrawiam,
pdf100

slimaczysko 
Początkujący

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008   

Stabilizacja ratuje wiele zdjec gdzie bez niej byly by poprostu rozmazane lub nieostre... sam posiadam k10D i wiele fotek uratowala...

Z drugiej strony 40-150 mm ( dla 35mm bedzie 80-300mm) tez sie przydaje ale tutaj jest pewien paradoks w tej sytuacj bo bez stabilizacji lub dobrego statywu ciezko cos ostrego z reki zrobic jak za oknem chmury i popoludnoiwe swiatlo... a jak wiadomo Olek do malo szumiacych sie nie zalicza wiec wysokie iso zaszumi foty...

Nie wiem czy trzymales w rekach e-410, ja tak i nie chce wiecej... mam dlonie raczej normalnych rozmiarow, troche dlugie palce ale nie grube i zaczepy na pasek w tym korpusie w ciagu godziny porobily mi male siniaczki na palcu "fuckersie prawej dloni :] "
Jesli chodzi o wygode uzytkowania ( a w lustrzance to bardzo wazna kwestia, jak pofocisz 2-3 godzinki e-410 to bedziesz wiedzial o czym pisalem ) to e-510 jest rozsadniejszym wyborem...

Tak naprawde nikt za Ciebie nie zadecyduje bo to zalezy od Ciebie czy 40-150 jest Ci teraz potrzebny... powiem Ci tylko tyle 440zl (cena ze skapiec.pl )na nowy obiektyw da sie wykombinowac a sprzedawac e-410 za kilka miesiecy zeby zamienic na e-510 nie bedzie najrozsadniejsze i oplacalne... Tye moge poradzic... :wink:

Odpowiedz do tematu