Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem amatorką (nigdy nie miałam swojej lustrzanki, ani analogowej, ani cyfrowej), ale fotografowanie malutkim kompaktem przestało mnie satysfakcjonować. Rozważam zakup hybrydy lub właśnie prostej lustrzanki.
Z obecnej oferty podoba mi się Nikon d60 kit z VR (choć kusi i d80 z tym samym obiektywem; nie decyduje tu jednak kwestia szkieł - na kompletowanie szklarni jeszcze przyjdzie czas, a i tak w pierwszej kolejności mam ochotę na nikonowskiego 55-200 VR, więc brak silnika nie jest problemem; nie ukrywam, że podoba mi się czyszczenie matrycy - wiem, że dla wielu to bajer, ale dla kogoś, kto nie wie jak to wygląda czyszczenie przeraża ).
Rozważam też Olympusa E-510 (może nawet z podwójnym zestawem szkieł) i Canona 400d (a może warto poczekać na 450d?).
No i Pentax - cena k10d super, ale sprzęt jest dla mnie trochę za wielki - głupie kryterium, ale ja nie obejmuję aparatu . Może k200d?
A teraz do czego mi aparat... Do standardowych zastosowań głównie, chociaż kiedyś bardzo chciałabym wejść w makro. Na razie jednak chciałabym przekonać się, czy lustrzanka to sprzęt dla mnie. No i fundusze mam dość ograniczone - 2500 zł, a chciałabym w tej cenie mieć też jakieś akcesoria (karta, futerał). Jeśli mnie to wciągnie rozważę dalsze inwestycje - obiektywy, lampa i zmiana na bardziej zaawansowane body.
Tutaj za 2400 masz E-510 w dual kicie. Szkła na początek wystarczą. Potem można dokupić niedrogiego ZD 3.5/35 Makro - będzie coś do portretów i do makro, które Cię interesuje. W sumie zmieścisz się ze wszystkim w ciut ponad 3000 zł. Nie sądzę, że znajdziesz coś porównywalnego w innych systemach.
Nawet tani Nikon D40, z kitem do dostania za 1300 zł, musisz doposażyć modelem 55-200 VR, dokupić kartę i już na jakieś makro Ci nie starczy, tym bardziej, że musisz szukać pośród szkieł z silnikiem, bo D40 nie ma własnego silnika AF.
Chciałam dodać, że dla mnie kwota 2 500 zl to z założeniem zakupu tylko jednego obiektywu, czyli tego standardowego kita . Wiem, że z takim limitem nie pozwolę sobie na drugi zakres - no chyba, że ten śliczny Olympus - mój kompakcik jest z tej firmy.
A makro to dopiero kwestia przyszłości, chociaż dziękuję, za uwagę na ten temat...
Chciałam dodać, że dla mnie kwota 2 500 zl to z założeniem zakupu tylko jednego obiektywu, czyli tego standardowego kita . Wiem, że z takim limitem nie pozwolę sobie na drugi zakres - no chyba, że ten śliczny Olympus - mój kompakcik jest z tej firmy.
A makro to dopiero kwestia przyszłości, chociaż dziękuję, za uwagę na ten temat...
Przy 3000 zł raczej decydowałbym się na E510 + 14-54, przy 2500 zł jednak E510 dual kit
Niestety, nie polubiłam się z E-510 - zaopatrzenie w funkcje rewelacja, zwłaszcza przy koszcie zakupu, ale jakoś po bliższym spotkaniu w MM do mnie nie przemawia, a kluczowym dla mnie jest to, żebym z aparatem po prostu czuła się dobrze.
Zainteresował mnie nowy Canon 450D, wykonanie mi odpowiada i samo trzymanie z małymi łapkami jest w pełni satysfakcjonujące - wiem (z Waszych opinii), że to był problem poprzednika, ale ten aparat wygląda naprawdę bardzo dobrze.
Martwi mnie tylko oddanie kolorów na CMOS w porównaniu z CCD - czy da się uzyskać równie cukierkowe kolory jak w Nikonach? Wiem, że wiele osób je krytykuje właśnie za nierzeczywisty wygląd, ale mnie bardzo się podobają. Szumy są dla mnie kwestią drugorzędną.
Dlatego alternatywą dla mnie jest D60 (na D80 nie mogę sobie pozwolić), w przypadku którego brak napędu AF nie stanowi dla mnie najmniejszego problemu, bo wszystkie interesujące mnie szkiełka takowy posiadają.
Na razie nic innego nie biorę pod uwagę, ale chętnie poznam inne propozycje.
Justi, z tym wiekszych problemow byc nie powinno. Albo nastawisz sobie kontrast/nasycenie w aparacie, albo potem pobawisz sie w PS lub innym programie.
Martwi mnie tylko oddanie kolorów na CMOS w porównaniu z CCD - czy da się uzyskać równie cukierkowe kolory jak w Nikonach? Wiem, że wiele osób je krytykuje właśnie za nierzeczywisty wygląd, ale mnie bardzo się podobają. Szumy są dla mnie kwestią drugorzędną.
jak MC...
CMOS da Ci takie kolory, wystarczy ustawić parametry w aparacie, a jak nie to lekka korekta na kompie i po sprawie.
Zdjęcia makro bez uchylanego wyświetlacza i LV, lustrzanką to trudna sprawa i na dłuższą metę raczej zniechęca, bo ile można focić w pozycji klęcząco-pełzającej , a jak się jeszcze nie ma stabilizacji w body, to już w ogóle o takich fotkach można zapomnieć.
Justi, nie sluchaj kolegi gaciowego. To taka maskotka forumowa zwana trollem. Makro daje wlasnie najwiecej satysfakcji, gdy zostalo zrobione w pozycji wymagajacej. Poza tym stabilizacja do makra raczej nie jest przydatna. Mrowki nie zamrozi
A co do saturacji, to nadmiernej ja takze mowie NIE, ale A700 w tescie dostal za zbyt mala (i caly czas sie zastanawiam jak to mozliwe, bo ogladam swoje zdjecia i kolory na ustawieniach standardowych sa bardzo realistyczne, moze nawet odrobinke "podrasowane". I to nie zasluga monitora, bo ogladalem na kilku i jeden z kolegow z forum dostal na maila i tez nie mial zastrzezen, ale to taki OT ).
51 bzdurnych postów, naprawdę śmieszne i zarazem straszne. Odchylane wyświetlacze, czy też LV to raczej do kompaktów. Poza tym położenie się w trawce i patrzenie przez wizjer to sama przyjemność.
Zgadzam się z Waszymi opiniami o LV, zdecydowanie nie jest mi to potrzebne do szczęścia, choć nie ukrywam, że odchylany wyświetlacz, ale dopiero taki jak jest np. w canonie S3 IS, czyli obracany do zabawy jest fajny - ale taki już mam w domu - nie jest mój, ale zawsze .
Chodziło mi tylko o to nasycenie kolorów, które mnie się podoba, ale cieszę się, ze można to "podkręcić" w programach.
Mi w sumie też nie był potrzebny LV i odchylany wyświetlacz, ale jak mawiają starożytni rzymianie, lepiej coś mieć, niż nie, tym bardziej że np taka A300 kosztuje tylko 2050zl w necie, do tego brać tamrona 90/2.8 i makro to czysta przyjemność i jaka satysfakcja, koledzy wyżej widać nie focili nigdy makro, jeden się wylegiwał w trawce a drugi bóg jeden wie co robił z tymi mrówkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10