Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 16 Cze, 2015 Oświetlenie do filmowania w domu
Witam, już pewien czas temu zacząłem uczyć się kręcenia filmów (amatorsko). Głównie filmuje różne przedmioty oraz tworzę coś co technicznie przypomina vlogi. Postanowiłem zainwestować w sprzęt ponieważ wcześniej używałem telefonu komórkowego. W tej chwili mam Canona 700D (kit + pentacon 135/f.2,8 manual) za kilka tygodni mam zamiar zainwestować w jakiś lepszy obiektyw lecz najpierw muszę dokładnie przeanalizować czego mi brakuje w kicie. Przechodząc do sedna zastanawiam się na oświetleniem ściany/przedmiotów. Ściana jest koloru pomarańczowego z dwoma ciemno czerwonymi pasami, myślę nad jednym dużym softboxem. Nie chciałbym od razu wydawać większych pieniędzy. W przyszłości również mam zamiar zakupić jakiś tunel/namiot bezcieniowy. Czy do oświetlenia ściany (pada na nią światło z okien które są na wprost) nada się jeden softbox? Czy może lepszym rozwiązaniem są parasolki? Co proponujecie? Oświetlenie może być używane (nawet lepiej), budżet hmm sam nie wiem może 150 zł oczywiście mogę zapłacić więcej ale czy jest sens na początek?
150zł...
Tanio i ... jasno.
Dwie cienkie deski, tu nadają się świetnie duże "ścinki" z marketów budowlanych, a najlepiej MDF o wymiarach np 60x60cm, do tego dwie taśmy i tylko trzeba wymyślić sobie zasilanie. Taśmę montujesz w pół metrowych odcinkach i dokładnie po tyle są lutowane oryginalnie elementy (oczywiście ciąć możesz co 5cm). Ja mam kabel do akumulatora od mojego motocykla. Nie ma problemu zrobić sobie włączniki to każdej 50cm linii a na środku dać otwór na np parasolkę i do tego jesteś mobilny. Wcześniej filmowałem na żarówkach energooszczędnych wszelkiej maści, łącznie z ramkami po 5 żarówek, ale LED z niepływającym zasilaniem jest według mnie lepszym rozwiązaniem.
Mowa była o 150zł
Żarówki potrafią robić problemy - migotanie na filmie.
Kup lampy z Ikei, 2x HOLMÖ i dodaj żarówki 150W(eq~750W) też się w 150zł zmieścisz, a światła dość sporo do filmowania, a jeszcze fajniej na takich ledach: http://www.amazon.co.uk/g..._dp_o_pC_nS_ttl
A te lampy z Ikei dadzą radę? Nie wiem za bardzo jak miałbym je ustawić i światło będzie uciekać na boki. Co powiesz na te softboxy? Ledy są wkrecane i milbym je wkręcić do tych lamp czy jak? W domu mam jedną parasolkę do statywu gdyż dostalem gratis moze masz pomysł jak ja też wykorzystać
[ Dodano: Czw 18 Cze, 2015 13:12 ]
Z uwagi na to że nie chcę czekać miesiąc na żarówkę z chin znalazłem w internecie http://allegro.pl/zarowka...4965089061.html To są te prawda? I kupić dwie lampy z ikei + te dwa ledy ? kurcze trochę boję się że światło będzie za bardzo uciekało i nie da to odpowiedniego efektu.Choć sam jestem fanem bardziej diy niż kupowania
Mogę zainwestować lecz wolałbym tańszy sposób dlatego zaintrygował mnie pomysł z lampami + ledy. Jedyny problem jest taki że nie wiem czy światło nie będzie uciekało za bardzo a raczej czy nie będzie za słabo świeciły Chyba że hmm a gdyby za nimi dać jakieś blendy które odbijałyby światło do przodu ?
[ Dodano: Czw 18 Cze, 2015 19:37 ]
Chodzi mi oto że np przy takim czymś http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/00215307/ wiadomo że światło będzie szło zgodnie z ułożeniem klosza oraz będzie mocne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11