Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 30 Lip, 2015 Nikon d5100, d5300 - nowy / używany - pytanie
Witam serdecznie,
Czas na zmiany w moim życiu a co za tym idzie, szukam prezentu dla siebie. Zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Nie jestem profesjonalistką. Po prostu mam ochotę robić zdjęcia dobrym sprzętem dla samej siebie.
W głowie siedzi mi firma NIKON (żadna inna nie wchodzi w rachubę). Zastanawiam się nad modelem D5100 oraz D5300 (w drugim przypadku wiem, że cena idzie w górę, więc jeśli ktoś ma dobre porównanie, poproszę o wskazówki, w czym D5300 jest lepszy od D5100)
Teraz najważniejsze pytanie do fachowców/amatorów/szczęściarzy/posiadaczy tych pięknych cacek - Szanowni moi, czy warto kupować nowy sprzęt Nikona D5100, gdzie w skład wchodzi:
-body
-obiektyw (np. 18-105 nikkor)
-faktury, gwarancje, itp.
...?
Czy w tej samej cenie, używany (również Nikon D5100), który ma przebieg około 10 tysięcy zdjęć, zakupiony został w 2011 roku (a więc używany już 4 lata i nosi normalne ślady użytkowania), za to w jego skład wchodzi:
-body
-lampa zewnętrzna nikon
-obiektyw 18-55 nikor + nakładki makro
-obiektyw 18-105 vr nikor
-obiektyw 55-200 nikor
-statyw manfrotto mkc3-h01 150cm z głowicą pistoletową
-pilot dedykowany
-2xsd 2gb
-osłony przeciw słonecznex 2
-pokrowiec skórzany na obiektyw
-plecak hama
...?
Czy może używany Nikon D5100, w nieco większej cenie, niż obecnie na rynku, za to w skład którego wchodzi:
-body
-obiektyw AF-S DX 18-55
-teleobiektyw AF-S DX 55-300
-papiery, baterie, itp.
...?
Nie mam możliwości osobistego przetestowania sprzętu. Ludzi, którzy sprzedają - nie znam. Pozostaje mi wierzyć w opisy i intuicję. I podpowiedzi innych, którzy ogarniają temat.
Bardzo Was proszę o wskazówki. Nie chcę się (tfu tfu!) wpakować w wydatki tylko dlatego, by zaoszczędzić np. na obiektywach, choć z drugiej strony mam dylemat, bo obiektywy nie są tanią rzeczą, a gość, który sprzedaje (zarówno jeden jak i drugi) - kusi opcją "więcej w tej samej cenie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11