Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wyzwalacza z pierwszego linku nie znam. Lampę YN-560 IV z drugiego linku znam i polecam. Ciut taniej kupisz ją poza Allegro w normalnych sklepach internetowych. Ma ona wbudowany odbiornik radiowy, jak dokupiłbyś komplet dwóch transceiverów RF-605 (przykładowo tu) to miałbyś nadajnik na 60D i dodatkowy odbiornik na Canona 580EX II. Będziesz miał wtedy manualne (ręczne) ustawianie błysku na obydwu lampach, co w przypadku lampy schowanej np. w softboksie bywa kłopotliwe, ale na początek do fajny zestaw. Komplet lampa plus jedno radio masz np. tu: http://fripers.pl/product...05-YongNuo.html ale wtedy będzie Ci brakować drugiego odbiornika dla 580EX II.
Trzeci link, czyli YN-565EX II, to jest lampa TTL, czyli z automatyką błysku, podobnie do Twojej 580EX II. Poprzednio omówiona YN-560 IV jest w pełni manualna, nie ma żadnej automatyki, za to jest tania, może być sterowana radiowo (łącznie z ustawianiem energii błysku, zooma itd.) i w tej cenie silniejszej lampy nie ma.
Ostatni link, Quantuum MOVE 300, też mam, używam i polecam, ale to lampa studyjna, wymaga więc zasilania sieciowego – do parku jej nie zabierzesz, w przeciwieństwie do EX580 II czy YN-560 IV. Wymaga też w zasadzie innych modyfikatorów światła niż lampy reporterskie. W zamian za to jest znacznie silniejsza, pozwoli doświetlić większy obszar lub znacznie mocniej przymknąć przysłonę niż w przypadku reporterskich maluchów.
Musisz wybrać na czym Ci bardziej zależy – na mobilności czy energii błysku.
robię zdjęcia głównie portretowe i sesje maluszkom wiec nie potrzebuje dużej mocy zależy mi na bezprzewodowym wyzwalaniu gdyż kabelki są kłopotliwe. Myślę że zdecytuje sie na 560 IV plus dwa wyzwalacze które poleciłeś. Mam parasolkę i softbox więc problem będzie przy regulacji lampy na softboxie ale jakoś się przyzwyczaję :
To może tak: komplet lampa YN-560 IV plus radio (464 zł z linku powyżej, radio założysz na lampę Canona) i do tego sterownik na aparat YN-560-TX (np. tu), który pozwoli lampom Yongnuo na wygodne ustawianie energii błysku ze sterownika. Wtedy Canona dajemy na parasolkę, gdzie łatwiejszy dostęp do sterowania.
Ja mam ten sterownik i 2 lampy YN-560 IV, plus 580EX II też do kompletu czasem dokładam, z odbiornikiem RF-605. Całość działa niezawodnie, nie błyska samo, nie gubi błysków, naprawdę nie mam na co narzekać. Jakość tych chińskich i koreańskich zabawek naprawdę się polepszyła na tyle, że można to stosować do czegoś więcej niż hobbystycznej zabawy.
Tylko, że co lampa studyjna, to lampa studyjna. Bardzo ułatwia życie na takich sesjach nawet w domowym studio. Zauważ, że lampa studyjna ma światło modelujące, którego niestety brak w lampach reporterskich. Długo upierałem się zabawą z lampami reporterskimi, ale od całkiem niedawna kolejny raz jestem posiadaczem lamp studyjnych, tym razem Quantuum Pulse 300.
myślałem o lampie studyjnej dałem link wyżęj w temacie. Proszę tylko o podpowiedź jak ją bezprzewodowo za miarę rozsądne pieniądze połączyć z Speedlite 580ex II i moim 60d
1. Lampa ma fotocelę, którą możesz wyzwolić zdalnie jako "slave" z pierwszym błyskiem innej lampy lub z ominięciem przedbłysku.
2. Możesz zastosować praktycznie dowolne wyzwalacze, kabelek do synchronizacji masz dołączony do kompletu.
Mam jeden kabelek który podłączam do 580 a druga koncoweczka na sankach aparatu i dalej jestem kompletnym laikiem. Widziałem ze lampa studyjna można ustawić n slave ale na innym forum ktos napisal ze nijak to będzie działało. Jesli mogę prosić o wytłumaczenie wszystkiego na chłopski rozum to będę wdzięczny.
Nie wiem jak jest w MOVE, ale pewnie analogicznie. Od PULSE różni się to chyba tylko wielkością, bo ma nawet port USM wbity z boku. Nie dalej jak przedwczoraj korzystałem z wbudowanych fotocel. Mam aparat 6D, czyli nie posiadam wbudowanej lampy błyskowej. Lampę reporterską założyłem na korpus i ustawiłem by waliła światłem w sufit za mną. Na korpusie miałem lampę ustawioną na "M" i 1/128 mocy, a w Quantuumach, SLAVE na niebiesko. Błyskały jak trzeba.
Czyli jak założę 580 na statyw z parasolką i połączę kablem z aparatem a quantuuma bym włożył w softbox i ustawił na slave to powinno to działać. Wszelkie ustawienia moy itp to oczywiście metodą prób
Fotocela w lampie studyjnej na pewno zadziała z błyskiem 580EX II, szczególnie zaś gdy tej ostatniej będziesz używał w trybie manualnym, czyli bez przedbłysków pomiarowych. Ale ja nie uważam, żeby przy posiadaniu tylko jednej lampy był sens mieszania studyjnego z reporterskim. Po co dla jednej lampy dublować wszystkie zakupy modyfikatorów. Softboksy dobrze działające z lampami studyjnymi średnio nadają się do speedlightów i odwrotnie. Lepiej się skupić na jednym rodzaju lamp i uczyć się. Życie bez światła pilotażowego nie jest wcale takie trudne, przynajmniej dopóki nie zaczynamy świecić wąsko i precyzyjnie.
Radio (takie czy inne) możesz podpiąć zarówno do 580EX II jak i studyjnego Quantuuma. Choć Quantuum ma swoje własne radio ze sterowaniem energią błysku. Niedawno pisałem o tym w tym wątku o jedno oczko niżej od Twojego, Patic. Temat też dotyczy akurat fotografii dzieci.
Ponudzę jeszcze
http://allegro.pl/wyzwala...5711897719.html
czy taki odbiornik bedzie działaz z 580ex? bo myśląc o lampie quantuum move 300 zobaczylem taki wyzwalacz ewentualnie jakby działało to dokupie drugi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11