Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Cze, 2015 Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM vs Samyang 35mm AE UMC F/1.4
Na samym początku postu chciałbym gorąco powitać wszystkich forumowiczów, ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum
Przymierzam się do kupna nowego obiektywu. Celuję w stałkę, 35 mm, obiektyw będzie przeznaczony do matrycy ASP-C (Canon 100D). Ogólnie wyboru praktycznie już dokonałem, nie jestem tylko w stanie wybrać spośród dwóch najmocniejszych kandydatów. Jednym z nich jest szkło Canona, drugim produkt od Sigmy.
Zaczynając od Canona, to szału nie ma (w stosunku jakość/cena) ale szkło bardzo porządne. 35 mm, f/2.0, bardzo porządna rozdzielczość obrazu, wykonanie, raczej brak winietowania. Innymi słowy, nie ma za bardzo do czego się doczepić. Nie ma za bardzo też czego chwalić, bo szkło furory nie robi, patrząc na to, że taką samą stałkę oferuję Nikon w pułapie 1000 złotych.
Samyang to już rzecz trochę mniej oczywista. Cudowna przysłona f/1.4, trochę przy tym tańsza, pozbawiona jednak chociażby AF. Wykonanie mniej poręczne i zdecydowanie mniej pewne niż przy szkiełku Canona. Jednym słowem, być może lepszy wybór, albo większa wtopa.
I tutaj kieruje pytanie do Was drodzy forumowicze, czy któryś z was jednym z tych szkieł kiedyś się posługiwał? Jeśli tak, to które mógłby mi polecić? Czy warto płacić brakiem AF dla f/1.4?
Co do jeszcze użycia, to tutaj dość uniwersalne. Robię zdjęcia (praktycznie wszelkiego rodzaju), ale również kręcę dość dużo filmów. Obiektywy 35mm testowałem kilka razy i muszę powiedzieć, że mi po prostu taka ogniskowa bardzo pasuje i dokładnie takiej aktualnie potrzebuję.
Ja do APS-C wybrałem swego czasu Sigmę 30/1.4 i dziś zrobiłbym to samo. Po pierwsze nieco szerzej niż 35mm, po drugie jest AF, a cena na pułapie zbliżonym do wymienionych wyżej szkieł. Winietowanie to jest ostatnia rzecz, na jaką bym patrzył przy zakupie. To już prędzej „kolorkami” na obrzeżach kadru. Obecnie ta Sigma jest w nowszej wersji niż ta, którą ja mam, więc musiałbyś zernąć w test, czy odpowiadają Ci jej mocne i słabe strony.
Samyang 35/1.4 to fajne szkło, ale kupowanie obiektywu bez AF musi być świadomą decyzją kupującego. Mam Samyanga 85/1.4, który daje świetny i ostry obraz. Dopóki używałem go z 40D i 50D, gdzie miałem wstawioną matówkę do ręcznego ostrzenia – było fajnie. Obecnie, na 7D, gdzie mam tylko standardową matówkę, prawie tego szkła nie używam, bo pomimo większego wizjera trudniej o „focus snap”. Ogniskowa 35mm będzie może mniej wymagająca jeśli chodzi o precyzję ustawień, ale trudniej zauważyć punkt optymalnej ostrości. Jeśli myślisz o jakichkolwiek zastosowaniach reporterskich (u cioci na imieninach, na imprezie w knajpie, itd.) to może być trudno. Wolałbym wybierać między Canonem 35/2 IS albo aktualną Sigmą A 30/1.4.
Popatrzyłem na tą Sigmę i muszę powiedzieć, że chyba szkło Canona nie ma do niej startu. Rozdzielczość obrazu lepsza (i to nieporównywalnie), światło praktycznie idealne (chociaż zdaję sobie sprawę, że na f/1.4 jakość nie jest porażającą biorąc po uwagę tą cenę)...oprócz ogniskowej 30 mm (do której wciąż nie jest przekonany) to Sigma jest aktualnie moim faworytem. Co do Samyanga to właśnie niestety brak AF trochę go dyskwalifikuje. Bo o ile zazwyczaj ostrzę manualnie, to tyle wydając dwa tysiące na obiektyw uniwersalny, wolałbym, żeby on faktycznie nadawał się do (prawie) wszystkiego.
Są jeszcze jakieś inne ciekawe obiektywy w tym pułapie cenowym i z tą ogniskową? Bo przyznam, że ja niczego nie znalazłem, ale może jest coś starszego również godnego polecenia?
Dedexus, jeśli masz doświadczenie z manualnym ostrzeniem, to moje obiekcje co do Samyanga 35/1.4 oczywiście przefiltruj przez własne widzimisię. Kwestia 30 kontra 35 mm dla jednych będzie niuansowa, dla innych kluczowa. Ja używam tej Sigmy czasem w zastosowaniach reporterskich i mi pasuje, nie za szeroko, nie za wąsko. Do pewnego typu kadrów mi pasuje.
Co do Canona, to może nie ma tam w czymś startu, ale ma stabilizację i na pewno AF będzie miał pewniejszy, szybszy, może celniejszy. Coś za coś, kwestia priorytetów i uprawianego rodzaju fotografii.
Bawiłem się ową Sigmą podczas targów Foto-Video w Łodzi. Nawiasem mówiąc też mam podobne dylematy. Obrazek ładny i ostry nawet na 1.4. Bez BF/FF ale to co mnie zraziło to niestety powolny AF. Nie wyobrażam sobie fotografii tym sprzętem obiektów w ruchu np. dzieci. Nie mogę się wypowiedzieć nt. Canona 35 2.0 IS USM ani 28 1.8 który też leży w kręgu moich zainteresowań ale słyszałem, że ten drugi pod APS-C nie błyszczy rozdzielczością. Najlepiej jak podepniesz oba obiektywy pod swoje body i przetestujesz AF i jakość obrazka.
Z tym mechanizmem AF to mnie trochę zdziwiłeś bo w testach recenzenci zazwyczaj go sobie chwalą. Wiem na pewno, że Canon 28 f/1.8 ma AF który ogólnie nie nadaję się do niczego. W przypadku Canona 35 to wersja f/2.0 również raczej mechanizmem auto focusa nie błyszczy. Dopiero f/1.8 jest naprawdę celny, ale to już znacznie większy pułap cenowy.
Sigmę chyba pojadę faktycznie do Katowic przetestować, bo inaczej ciężko będzie mi się zdecydować. Inna sprawa, że ta Sigma to jest chyba jedyny rozsądny wybór aktualnie. Canony prezentują się raczej średnio wg. mnie...z tym, że faktycznie focus w Sigmie może być problemem ;/
Mi jeszcze w oko wpadły obiektywy Canona 50 mm (f/1.4 i f/1.8). Kusi przy nich cena, szczególnie w przypadku tego drugiego. Ktoś to testował i mógłby coś o nich powiedzieć?
Dedexus, Canony 50/1.4 i 50/1.8 to klasyka, o której znajdziesz milion postów i opinii na forum. Niestety nowy model Canona 50/1.8 STM jeszcze jest nieprzetestowany. Biorąc jednak pod uwagę jego atrakcyjną cenę brałbym w ciemno, nie patrząc już wstecz na starą wersję EF 50/1.8 II. Co do jaśniejszej wersji EF 50/1.4 USM to opinii na forum znajdziesz mnóstwo. Ja wybrałem Sigmę 50/1.4 i nie żałuję.
1.8/28 ma paskudne aberracje praktycznie na każdej przysłonie, i jest mało ostry przy brzegu klatki. Niestety ale niedomaga we współpracy z współczesnymi matrycami, a przy tym nie jest najtańszy. Podoba mi się za to jego dobre światło, i bardzo zwarta, i przyzwoita obudowa.
Już jutro będę miał wreszcie okazję do przetestowania Sigmy na żywo. Stąd może moje dziwne pytanie, ale wolę się upewnić i zabezpieczyć przed finansową wtopą. Czy to jest najnowsza wersja obiektywu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10