Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do krajobrazów i bokehu - Pentax k30
Autor Wiadomość
andre6612 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   Obiektyw do krajobrazów i bokehu - Pentax k30

Witam,
planuję w najbliższym czasie zakupić dwa obiektywy do swojego Pentaxa K30 . Pierwszy do zdjęć krajobrazowych, a drugi do zabaw z bokehem. Na ten pierwszy myślę wydać 500-700zł, a na drugi z 200-300zł. Oczywiście myślę tylko o używkach. Co polecacie?

Proszę o pomoc :) .
Pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   

andre6612, a skąd akurat takie ceny, a nie inne? I jak się one mają do rzeczywistości? Jeśli przez obiektyw do krajobrazu rozumiesz szerokokątny, to będzie raczej trudno w tej cenie zdobyć coś, co da jakość obrazu niegorszą od kitowca, którego zapewne posiadasz. Do „bokehu” może poszukaj jakiejś fajnej pięćdziesiątki? Obiektywy bez AF wchodzą w grę?

andre6612 
Nowy

komor napisał/a:
andre6612, a skąd akurat takie ceny, a nie inne? I jak się one mają do rzeczywistości? Jeśli przez obiektyw do krajobrazu rozumiesz szerokokątny, to będzie raczej trudno w tej cenie zdobyć coś, co da jakość obrazu niegorszą od kitowca, którego zapewne posiadasz. Do „bokehu” może poszukaj jakiejś fajnej pięćdziesiątki? Obiektywy bez AF wchodzą w grę?

Niestety budżet mam napięty, bo nie byłem przygotowany na nowe wydatki. Ostatnio wypadł mi obiektyw 18-55mm. Od tego czasu nie działa mi ogniskowa 18-50mm i dla tego poszukuję coś nowego na szybko. Liczę, że uda mi się znaleźć fajną okazję, bądź coś wylicytować w dobrych pieniądzach, a jeśli nie to będę zmuszony kupić kit.
Upatrzyłem takie obiektywy do krajobrazów (szerokokątne):
- Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
- Tamron 17-50/2.8
- pentax 16-45
i do bokehu:
-jupiter 9 (niestety trzeba będzie zakupić przejściówkę)
-helios 44 (podobnie jak wyżej)
-MC CHINON AUTO 1,7/50MM

Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę :) .

Tutejszyn 
Optyczny

Obiektywy "szerokokątne", które wymieniłeś, wcale nie są takie szerokokątne. Efekt krajobrazowy jest bardzo zwyczajny i o ile nie znajdziesz się w jakimś cudownym, bajkowym miejscu, to będzie raczej średnio. Zresztą, po co ja to mówię, przecież miałeś 18-50, więc wiesz. Szerokokątny obiektyw ma ogniskową (dla matrycy DX) w okolicach 10mm.

komor 
Moderator

andre6612 napisał/a:
Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę

Proponuję skomasować budżet i za całość kupić używkę w lepszym stanie – Tamron 17-50 lub Sigmę 17-70. A który, to akurat temat omawiany szeroko od paru dobrych lat w wątkach z cyklu „Co zamiast kita do…” i paru innych. Jako wycieczkowca wolałbym Sigmę 17-70. Zresztą właśnie z tego powodu ją mam od wielu lat.

andre6612 
Nowy

Tutejszyn napisał/a:
Obiektywy "szerokokątne", które wymieniłeś, wcale nie są takie szerokokątne. Efekt krajobrazowy jest bardzo zwyczajny i o ile nie znajdziesz się w jakimś cudownym, bajkowym miejscu, to będzie raczej średnio. Zresztą, po co ja to mówię, przecież miałeś 18-50, więc wiesz. Szerokokątny obiektyw ma ogniskową (dla matrycy DX) w okolicach 10mm.

Niestety, może w przyszłości pomyślę o czymś krótszym (o superszerokokątnym obiektywie). Jak na razie jestem sceptycznie nastawiony do systemu Pentax i nie wiem czy warto w niego inwestować większe kwoty. Za krótko go posiadam i jedynie przez ten okres robiłem zdjęcia ciemnymi obiektywami. Może po zakupie jaśniejszego szkła zostanę oświecony. Pożyczenie obiektywów od znajomych nie wchodzi w grę, bo nikt nie posiada takiego wynalazku, a nawet nie wie o istnieniu takiej firmy :D .

[ Dodano: Sro 22 Lip, 2015 13:23 ]
komor napisał/a:
andre6612 napisał/a:
Niektóre przekraczają mój budżet, ale jak wyżej napisałem, liczę że uda mi się wyhaczyć jakąś tanią używkę

Proponuję skomasować budżet i za całość kupić używkę w lepszym stanie – Tamron 17-50 lub Sigmę 17-70. A który, to akurat temat omawiany szeroko od paru dobrych lat w wątkach z cyklu „Co zamiast kita do…” i paru innych. Jako wycieczkowca wolałbym Sigmę 17-70. Zresztą właśnie z tego powodu ją mam od wielu lat.

Dzięki . Jeśli chodzi o tamrona to jakoś on do mnie nie przemawia, pewnie dla tego, że posiadam tamrona 70-300mm, który jest dla mnie mega porażką :) . Bardzo lubię fotografować poranne krajobrazy, ale często mi się zdarza, że zdjęcia wychodzą filetowe. Niestety obiektyw kompletnie nie radzi sobie z promieniami słonecznymi (chodzi mi o abercje). Chyba wybiorę sigme o ile coś innego nie znajdę :) .
Ps. Co sądzicie o TOKINIE:
http://allegro.pl/tokina-...5556272731.html

dcs
[Usunięty]

andre6612, no cóż,
do innych systemów masz względnie tani superszerokokątny 12-24/4 http://allegro.pl/obiekty...-0629&buyUsed=1

UWA do Pentaxa http://allegro.pl/pentax-...5560513527.html

andre6612 
Nowy

dcs napisał/a:
UWA do Pentaxa http://allegro.pl/pentax-...5560513527.html

o fajny obiektywik :) . Szkoda, że licytacja już zakończona bo ktoś w dobrych pieniądzach go wylicytował. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie jeszcze ktoś będzie sprzedawał te szkło na allegro :) .
Dzięki za odp. i pomoc :) .

komor 
Moderator

andre6612 napisał/a:
Jeśli chodzi o tamrona to jakoś on do mnie nie przemawia, pewnie dla tego, że posiadam tamrona 70-300mm, który jest dla mnie mega porażką

Pewnie starego 70-300 bez stabilizacji. A tymczasem nowy model z „USD VC” na końcu nazwy jest optycznie lepszy od analogicznych Canonów i Nikonów (owszem, starszych już konstrukcji). Widzisz, cena czyni cuda. Chcesz mieć lepsze rezultaty, trzeba trochę dołożyć.

Tamron 17-50/2,8 nie jest wzorem długowieczności i kupowanie go używanego może skończyć się zawodem. Warto więc obejrzeć przed zakupem. Generalnie jak ktoś podejrzanie tanio sprzedaje szkło to dlatego, że to słaby egzemplarz.

andre6612 
Nowy

komor napisał/a:

Tamron 17-50/2,8 nie jest wzorem długowieczności i kupowanie go używanego może skończyć się zawodem. Warto więc obejrzeć przed zakupem. Generalnie jak ktoś podejrzanie tanio sprzedaje szkło to dlatego, że to słaby egzemplarz.

Pewnie jest tak jak piszesz, choć mam dużą nadzieję, że dopisze mi szczęście i trafię na kogoś uczciwego, bądź trafię na licytację gdzie wyhaczę dobre szkło w dobrych pieniądzach :D .
Warto mieć nadzieję :) .

Odpowiedz do tematu