Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 27 Lip, 2015
Jaki tani obiektyw do Sony Alpha 350? Krajobrazy i portrety
Autor Wiadomość
Łąkówka liliowa 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2015   Jaki tani obiektyw do Sony Alpha 350? Krajobrazy i portrety

Witam, od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką mojej pierwszej lustrzanki - aparatu Sony alfa 350. Lustrzanka ma dołączony obiektyw Minolta 28-80 3.5-5.6. Kupiłam go jako używanego, podobno ma przebieg 6 tys zdjęć. Wygląda na zadbanego :)

Czy ten dołączony obiektyw nada się do robienia zdjęć krajobrazów, portretów, opuszczonych budynków lub zdjęć przyrody (roślinność, zwierzęta itp)?
Wyjeżdżam niedługo na wakacje i chciałabym tam porobić dużo zdjęć. Prawdopodobnie będzie bardzo dużo padać i będzie wilgotno, w związku z tym czy polecacie jakieś konkretne etui lub plecaki na aparat?

Jaki możecie polecić mi inny obiektyw do krajobrazów i portretów? Mój budżet wynosi poniżej 120 zł. Wiem, że w tej cenie są tylko używane, ale to mi nie przeszkadza.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 27 Lip, 2015   

Obiektyw 28-80 to zakres ogniskowych dla dużej matrycy (obiektyw z czasów analogowych). Będzie Ci więc brakować szerokiego kąta. Za 120 zł nie poszalejesz, ale może uda Ci się kupić używany obiektyw kitowy o typowym dla cyfrowej matrycy zakresie 18-55, mam nadzieję, że koledzy soniarze doradzą który model warto przytulić.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 27 Lip, 2015   

Ciężko połączyć takie wymagania w jednym szkle. Minoltowych szkieł 3.5-5.6 raczej bym unikał. Lepsze są 3.5-4.5, ale żadne z nich nie da Ci szerokiego kąta, zwykle przydatnego do landszaftów.
Za 120 zł bardzo ciężko wybrać coś sensownego. Na 1855 starczy i do krajobrazów da radę.
Do portretów lepiej kupić coś innego. Choćby popularną 50f/1.7, ale to minimum 300pln.

Łąkówka liliowa 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015   

Dzięki za odpowiedzi. Za150 zł mogę kupić albo obiektyw Sony 18-55 , 3.5-5,6 albo Minolta 35-105 f 3,5-4,5. Który wybrać? W poniedziałek wyjeżdżam i mam już bardzo mało czasu, nic tańszego nie widzę niestety. Głównie żeby się skupić na tym żeby ładne zdjęcia krajobrazów wychodziły i portret żeby też wyszedł. Póki co mam Minolta 28-80 3.5-5.6.
Pozdrawiam

lcf 
Rozmowny

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015   

Łąkówka liliowa Do krajobrazów dobrze mieć szeroki kąt, 18-55 się w miarę nada.

Portrety zazwyczaj się robi z mniejszą głębią ostrości, najczęściej optyką F/2 lub jaśniejszą. Za 120zł można co najwyżej próbować jakieś szkło bez AF kupić i przejściówkę, ale IMO lepiej lepiej wrócić do tematu jak będzie większy budżet do dyspozycji i we wspomnianą już 50-tkę F/1.7 AF się wtedy zaopatrzyć.

Łąkówka liliowa 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Sie, 2015   

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie czy do krajobrazów i portretów lepszy będzie obiektyw Tamron 24-70/3.3-5.6 z mocowaniem sony Alfa? Czy będzie on pasował do mojego alfa 350? Niżej zamieszczam link z opisem tego obiektywu. Jest tu napisane że one są przeznaczone do aparatów z matrycą pełnoklatkową. Czy nada się do mojego? Niestety chyba już nic tańszego nie znajdę, więc dobrze byłoby jakby pasował do mojego aparatu i był lepszy od tego mojego obecnego Minolta.

Osoba która go sprzedaje napisała "Stan wizualny bdb, soczewki w stanie bdb.
Sprzedaję jako uszkodzony. Problemy z przysłoną, body nie współpracuje z obiektywem poniżej f4." Co to znaczy?

http://www.optyczne.pl/46..._Di_VC_USD.html

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Łąkówka liliowa napisał/a:
Dziękuję za odpowiedź, w takim razie [b]czy do krajobrazów i portretów lepszy będzie obiektyw Tamron 24-70/3.3-5.6 z mocowaniem sony Alfa?

Kup Sony 18-55. To uniwersalny obiektyw do właśnie takich korpusów jak masz.

BTW - Tamron będzie pasował do Twojego korpusu. Da się go zamocować i używać. I nie kupuj na wejściu uszkodzonych obiektywów.
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 15 Sie, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Łąkówka liliowa 
Nowy

Ok dzięki, już niestety nie ma tego ogłoszenia z Sony:( Jest tylko tamaron. Czy wiecie co może znaczyć "Problemy z przysłoną, body nie współpracuje z obiektywem poniżej f4."?

Wojmistrz 
Obserwator

Jestem zdania, że z obiektywy systemowego będziesz bardziej zadowolona. Tu popieram RB.

RB 

Łąkówka liliowa napisał/a:
Ok dzięki, już niestety nie ma tego ogłoszenia z Sony:( Jest tylko tamaron. Czy wiecie co może znaczyć "Problemy z przysłoną, body nie współpracuje z obiektywem poniżej f4."?

Zakup Tamrona nie ma najmniejszego sensu. Przesiadka z 28mm na nieco uszkodzone 24 mm nie da Ci zbyt duzo. Szkoda Twoich pieniędzy.

BTW:
http://allegro.pl/sony-dt...5592876313.html

http://allegro.pl/sony-sa...5581379373.html

Odpowiedz do tematu