Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 100D (+2 obiektywy) vs Nikon 5200 (18-105)
Autor Wiadomość
MarBlo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   Canon 100D (+2 obiektywy) vs Nikon 5200 (18-105)

Sztuką jest wybrać, więc proszę o poradę:)

Szukam lustrzanki, jestem totalnym amatorem. Czytałem, porównywałem i praktycznie byłem już zdecydowany na Nikona 5200 + 18-105, jednak wczoraj zauważyłem promocję w Saturnie i tak:

Canon 100D + 2 obiektywy (18-55IS STM + 55-250 IS STM) za 2699 PLN

natomiast
Nikona 5200 + obiektyw (18-105) jestem w stanie mieć za 2500 PLN

zastanawiałem się również nad 5300 + 18-105 - ale czy warto dopłacać 500 zł?

Finalnie, Co wybrać?:

Canona 100D + 2 obiektywy
Nikona 5200 + (18-105)
Nikona 5300 + (18-105)
Ostatnio zmieniony przez MarBlo Sro 22 Lip, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Lip, 2015   

MarBlo napisał/a:
Canon 100D + 2 obiektywy (18-55 i 18-200) za 2699 PLN
http://www.mediamarkt.pl/...tm_campaign=xml i 55-250 :?:

MarBlo
[Usunięty]

dcs napisał/a:
MarBlo napisał/a:
Canon 100D + 2 obiektywy (18-55 i 18-200) za 2699 PLN
http://www.mediamarkt.pl/...tm_campaign=xml i 55-250 :?:

Mea culpa, źle zapamietałem
Rzeczywiście chodziło o: 18-55IS STM + 55-250 IS STM

WojciechW 
Optyczny

Ja bym wybrał D5300 z 18-105. Jest najnowocześniejszy i dzięki usunięciu filtra AA daje znacznie lepszą rozdzielczość niż D5200, nie wspominając o lokującym się daaleko z tyłu Canonie. Zakres ogniskowych 18-105 wydaje się całkiem wystarczający w codziennym użytku, zwłaszcza biorąc pod uwagę znaczne możliwości kadrowania na D5300. Zestaw dwu obiektywów niesie ze sobą pewną niewygodę związaną z koniecznością wymiany obiektywów.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

dcs
[Usunięty]

100D możesz też kupić z 18-135mm.
No i http://www.optyczne.pl/84...w_promocji.html
http://www.skapiec.pl/sit...CFZTItAoduCMPSQ
a ww Nikony z 18-140mm

...do samych korpusów Canona i Nikona możesz też dokupić http://www.optyczne.pl/32...cro_OS_HSM.html

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Czw 23 Lip, 2015   

D5200 z 18-105 chodzi po 2299 ;)
za 2349 masz jeszcze Pentaxa K-50 z 18-55 WR i 50-200 WR + 3 lata gwarancji :wink:
-> http://fotozakupy.pl/lust...ge1,s-price-asc

MarBlo
[Usunięty]

Wysłany: Nie 26 Lip, 2015   

Zainteresowanie Canonem wychodziło bardziej z atrakcyjnej ceny z dwoma obiektywami aniżeli świadomym wyborem.

Byłem już zdecydowany na Nikona 5200 (18-105). Za 5300 musiałbym dopłacić trochę, ale przy amatorskim używaniu, na początek, chyba nie warto.
Poszedłem do sklepu i całość zburzył mi sprzedawca który zaczął mnie namawiać na kompakt. Lepszej jakości ale kompakt. Cena podobna, gabaryty mniejsze... Proponował np. Sony Alfa 5100 Link
Przekonywał, że jakość taka sama, a gabaryty, mobilność, etc znacznie lepsze.

Teraz pytanie, czy miał racje i warto rozważyć w ogóle porządniejszy kompakt czy jednak lepsza i na dłużej będzie amatorska lustrzanka?

chester 
Bywalec

Kup kompakt.
Jak się otrzaskasz z fotografowaniem, nabędziesz wiedzy o świetle oraz - przede wszystkim - uświadomisz sobie, czego od sprzętu foto wymagasz, co jest celem Twojego fotografowania, wtedy kupisz sobie sprzęt pod siebie. Choćby i lustrzankę.
A może kompakt Ci starczy i w ogóle już nie będziesz myśleć o jakichś lustrzankach. Nigdy nie wiadomo. Z pewnością jednak dla początkującego kompakt będzie prostszy w obsłudze, wręcz bardziej intuicyjny i zarazem da nieco szersze parametry (krotność zooma, MPix matrycy - wszak na to się zwraca uwagę, jak się nie jest dłużej obytym z fotografowaniem).
Jeśli po jakimś czasie foczenia kompaktem stwierdzisz, że masz potrzeby, których ów impakt nie zaspokaja - kupisz sobie sprzęt dla siebie. Bezlustro, lustro, bezkorpus, korpus, szkła, itd.

Lustrzankę kupuje się z dwóch powodów:
1. Musi się mieć lustrzankę, nie wiedząc nawet czemu i czy aby na pewno i o co chodzi z czasem migawki, przesłoną, ISO, głębią, światłosiłą, szumami, ostrością, czasem synchronizacji, wstępnym podnoszeniem lustra i innymi duperelami.
2. Jest się cholernie bardzo świadomym tego, czego się oczekuje.

Nie bądź punktem pierwszym ;) zresztą oni i tak w końcu większość fotek robią komórką.

komor 
Moderator

Sony Alfa 5100 to nie jest kompakt tylko bezlusterkowiec. Mniejsze gabaryty, wymienne obiektywy, niestety przeważnie droższe niż w przypadku tradycyjnych systemów lusterkowych. O tym, co lepsze – lustrzanka czy bezlusterkowiec, można poczytać w paru wątkach w dziale Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką.

MarBlo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Lip, 2015   

Chyba Pan ze sklepu trochę mylił pojęcia, bo na bezlusterkowce mówił vel kompakt.
Zacząłem zgłębiać temat i przekonałem się do bezlusterkowców, także teraz będę rozglądał się za takim. Temat lustrzanki może powróci jak załapę bakcyla do fotografii ;)

A tymczasem przenoszę się na forum bezlusterkowców :)

dzięki za pomoc

Odpowiedz do tematu