Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon prostaff 7s
Autor Wiadomość
marcelfilip 
Nowy
marcelfilip

Wysłany: Pon 03 Sie, 2015   Nikon prostaff 7s

To moj pierwszy post wiec po pierwsze witam wszystkich.
Chce kupic swoja pierwsza lornetke na dzienne piesze i rowerowe wycieczki.
Zastanawiam sie nad dwoma modelami nikon prostaff 7s 8x30 i 10x30.
Czy ktos moze porownywal bezposrednio te dwa modele i moze mi doradzic czy oprocz powiekszenia roznia sie one optyczne. Jako absolutnego amatora kusi mnie oczywiscie wieksze powiekszenie ale jezeli roznica w obrazowaniu jest znaczaca to nie bede sie upieral :smile:
Ewentualnie na jaki inne lornetki w zakesie 8/10x32 i podobnym budzecie moglbym zwrocic uwage.
Niestety nie mam w okolicy zadnego sensownego sklepu zebym sam mogl wybrobowac sprzet przed zakupem wiec w glownej mierze przed zakupem bede sie posilkowal waszymi opiniami i swoja intuicja..
pozdrawiam

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pon 03 Sie, 2015   

Prostaff'y mają niestety małe pola widzenia.

Ja wybrałem Vixena New Forestę 8x32, bo poza polem 140m/1000, ma malutką aberrację chromatyczną.

Z większych użytkuję Nikona Action EX 12x50 CF i mogę śmiało polecić w cenie do 600 zł.
Ale to do podglądania ptaków.

Do ogólnych zastosowań, czyli wycieczki, las, góry, gołe baby :mrgreen: wystarczy powiększenie 8x, a nawet 6-7x spoko, bo obraz jest w nich spokojny i pole widzenia większe.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ja nie jestem fanem Prostaff. Nie jest to lornetka slaba, po prostu IMO za droga na taka srednia jakosc.

Z bardzo tanich wzialbym Olympusa DPSI 7x35. Z drozszych to chyba dopiero ta Vixen New Foresta od Guliwera. Kiedys ogladalem Kowa SV 10x30 i tez byla niezla: troche lepsza od prostaff, a znacznie gorsza od VNF. Za to wykonana lepiej niz Nikon i Vixen:
http://www.ecotone.com.pl...x32-sv-dcf.html
W przypadku VNF/SV i zastosowania do odbserwacji dziennych i dlugodystansowych, typu gory, samoloty, wieze koscielne, czyli zdefiniowane obiekty, wzialbym 10x32. Jesli bardziej obserwacje lesne to 8x32.

Olympus 7x35 jest to natomiast bardzo fajna lornetka panoramiczna do rozgladania sie po okolicy, ze wzgledu na mniejsze powiekszenia i wielekie pole widzenia mozna delektowac sie bardzo rozleglym widokiem i daje to duzo frajdy. Na koncertach i innych eventach tez sobie najlepiej poradzi. Rowniez w slabym swietle bedzie lepsza.

nieborek 
Uczestnik

Hehe, ja właśnie przedwczoraj zamówiłem tego tak polecanego przez kivirovi Olympusa Dps 7x35.
W Mor.le.net - pocztą za pobraniem - całość 249 zł.!
Zagraniczni użytkownicy chwalą tę lornetkę.Olek mam mi zastąpić zdezelowanego, dwudziesto paro letniego Ex 7x35.
Niezłe porro za 250zł.?Nad czym tu się zastanawiać. :lol:

marcelfilip 
Nowy
marcelfilip

Dzieki wielkie za zainteresowanie i pomoc. Troche popsuliscie mi plany ale coz, ,,lepsze wrogiem dobrego''.
Poszperalem troche za Vixenem i niestety jest dosc trudno dostepny. Mieszkam za granica.
Zarowno Ebay i Amazon maja po jednej ofercie ale niestety przekraczaja budzet.
Lipa troche bo sie napalilem a tu zonk, poszperam jeszcze.

Panowie a jak sie ma lornetka Vortex Diamondback 8x32 do wyzej wymienionych. Tez troche drozej niz planowalem ale przynajmniej z dostepnoscia nie ma problemu.

kivirovi 
Optyczny

A gdzie mieszkasz?
Dimondbacka kupilem siostrze na safari :)
Moim zdaniem 8x32 to najfajniejszy model z serii. Jest mniejsza i lepiej wykonana niż VNF ale ma znacznie większą aberracje chromatyczna. Z tego wzgledu 10x32 bym nie zaryzykowal. Poza tym za granica, zwłaszcza w Ameryce, bywa dość tania, tańsza niż vnf. W UK Hawke oraz modele sygnowane RSPB są popularne, w Niemczech Minoksy. To jest podobny poziom.

marcelfilip 
Nowy
marcelfilip

Mieszkam w UK w Milton Keynes. Tez zastanawialem sie nad Hawke z seri Nature-Trek 8x32.
Ten Vortex na papierze wyglada rewelacyjni no i rozmiar ma bardzo kompaktowy.
Aberacje martwia troche ale nie mozna miec wszystkiego szczegulnie w tej cenie. Moze uda mi sie urwac w weekend na chwile do Londynu i obejrzec gdzies pare modeli.
Budzet 130£ max i tak juz przekroczony :roll:
Jak pisalem w pierwszym poscie nie mam doswiadczenia z lornetkami wiec istnieje mozliwosc ze wystarczy mi cos tanszego w dobrej relacji cena/subiektywna jakosc.
Jesli czasu zabraknie kupie po prostu najdrozsza na jaka mnie stac :grin: i tutaj sklaniam sie ku vortex
DB 8x32. Najprawdopodobniej bede szczesliwy.
Dzieki kivirovi nieborek i Guliver

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 04 Sie, 2015   

Zakupu DB 8x32 w ciemno nie boje sie polecac. Tylko jesli jestes bardzo wrazliwy na aberracje chromatyczna moze byc wtopa.

W rezerwacie ptakow Rutland (Okham) jest dobrze zaopatrzony sklep z Opticron, Hawke i Steiner. W tym przedziale cenowym to stawialbym na Hawke.

Abs 
Optyczny

Sprawdź sobie jeszcze ceny Kowy BD Prominar i Nikona Monarcha 7. Ja osobiście wybrałbym 10x30 (lub 32mm). W przypadku Monarcha 7 10x30 mamy szerokie pole widzenia. Obie lornetki to najwyższa półka w swojej klasie cenowej. Prostaffa 7s bym nie skreślał. Vortexa DB miałem (ale 10x42) nie był zły. Obraz ostry, jasny ale z dystorsją i aberracją. 8x32 to niby nie to samo co 10x42 ale zakładam, że analogia powinna być wyraźna.

kivirovi 
Optyczny

DB 10x42 jest IMO gorszy od 8x32.
Kowa bd xd to lornetka z innej polki, o klasę lepsza. Tu bym sie nie bal zaryzykować 10x32. Monarch 7 tez podobno bardzo dobry, widziałem 42mm tylko.

kimek27 
Optyczny

Poobserwuj ebaya 2-3 tygodnie moze bedzie cos ciekawego w tej cenie.

marcelfilip 
Nowy
marcelfilip

Z kupnem lornetki jest troche tak jak z kupnem sluchawek. Wybor niby jest duzy ale isc gdzies ze swoim
odtwarzaczem i muzyka, przymierzyc i posluchac to juz ciezko. Kivirovi niestety nie ma narazie opcji
odwiedzic Rutland i przy okazji cos potestowac. U mnie wszedzie tylko nikony i bushnelle.
Ta Kowa i cos z seri Monarch pewnie bylo by super tylko to juz nie moja liga, chyba ze w uzywce na Ebay.
Juz mi sie glowa zagotowala.
Poszperam jeszcze wieczorem na spokojnie jak dzieciaki pojda spac.

Interesujaco wyglada asortyment Hawke i ceny przystepne. Gdyby mozna gdzies porownac Hawke z vortexem i nikonem to pewnie wybral bym cos w przeciagu 5min, a tak to kolejny wieczor przed monitorem. :sad:
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 04 Sie, 2015 23:50 ]
Pogrzebalem troche i raczej wybiore cos z tych trzech:
Hawke nature trek 8x32
Hawke endurance PC 8x32 (starsza wersja)
Opticron Oregon LE WP 8x32

Kazda w cenie 90-100£, wiec nie rujnuja finansow, choc zakup w ciemno to zawsze ryzyko.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Sie, 2015   

Niestety tu jest slabo jesli chodzi o sklepy, bo to albo daleko albo pozamykane, gorzej niz w Ameryce, bo tam to po pracy mozna bylo jeszcze wyskoczyc a tu juz zapomnij. Dlatego wysylam cie do rezerwatu, mozna z dzieciakami zalatwic to w weekend i jeszcze bedzie atrakcja. Niestety akurat tam wstep jest drogi... Tych Hawke nie widzialem, ale w Rutland sa.

W ciemno to bym kupil lornetke RSPB:
http://shopping.rspb.org....binoculars.html
Czesto sie widuje ludzi z nimi na szyi wiec nie sa chyba takie zle. No i przynajmniej cel szlachetny.

kimek27 
Optyczny

Z rspb nizej niz modele wpg bym nie kupowal.

marcelfilip 
Nowy
marcelfilip

Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i pomoc. Rano zamowilem Hawke Nature-Trek 8x32, zobaczymy co przyjdzie. Jak ktos chetny zeby obejrzec to zapraszam do milton.
Wachalem sie jeszcze nad vortexem DB ale ekonomia wygrala. Za to co zostalo poszukam jakiegos dluzszego porro na ebay.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 05 Sie, 2015 23:03 ]
Swoja droga mam nadzieje odwiedzic Rutland niebawem. Dobranoc

Odpowiedz do tematu