Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No byl lekki szok, ale juz bylem przygotowany kto zabil Czytalem wiec spokojnie od deski do deski. No i sie zastanawiam, czy Areka nie pozwac o prawa autorskie do tego opisu
57st pola w lornetce 8x32 to wysoka cena za metalowy korpus. No ale niech ludzie decyduja czy jak juz chca mala, to solidna, jak Swarovski CL Companion lub Kowa BD XD czy plasykowe Nikon Monarch 7. Kite Lynx jest troche po srodku co do ceny i wykonania jak sadze. Za solidnosc placa po prostu polem widzenia. Seria 42mm jest pod tym wzgledem mniej kompromisowa a 56mm tylko Ty znasz Volver.
Kivi Tyś prorok czy co Fajnie seria BD XD Prominar była często wychwalana przez Ciebie.
Kivi zadowolony i będzie spokojny
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2015
Od dziś mam tę Kowę. Nie ukrywam, że kupiłem pod wpływem testu Suuuuper jest! Do tej pory używałem tylko Soligora 10x50 (300 zł), więc doświadczeń nie mam, no w każdym razie w Kowie optyka jest lepsza pod każdym względem, a i wykonanie też, choć Soligor jest japoński, a Kowa chińska.
Szukałem czegoś małego i porządnego na wycieczki i urlopy, a głównym konkurentem wcale nie była dachówka, tylko Nikon 8x30 EII (też się naczytałem jak się zachwycacie...)). Kowa jest jednak wyraźnie mniejsza, wchodzi do kieszeni kurtki i to zadecydowało. Teraz każdy urlop i spacer to już będzie z lornetką Jutro ptaki nad Wisłą.
Wrażenia mam bardzo dobre, czego nie byłem pewien, bo przed zakupem przy oku nie miałem. Żeby obserwować muszę muszle maksymalnie wysunąć, przez co lornetka robi się trochę większa w transporcie (raczej nie ma sensu za każdym razem składać/rozkładać) i też dokładnie rozsunąć tubusy (w Soligorze była dużo większa tolerancja położenia - ale to chyba dlatego, że źrenicę ma większą?). Mała, ale kokretna - dokładnie tak jak lubię w aparatach: czuć materię, ale dużo miejsca nie zajmuje.
Ostra na prawie całym polu, piórka można liczyć. Na brzegu troszkę AC (nic co przeszkadza, ale ja jestem szczególnie wyczulony na tę wadę i na zdjęciach zawsze dokładnie usuwam, w Soligorze duuużo gorzej).
Aha, co do tego pola, to naczytałem się różnych wrażeń typu ,,dziurka od klucza'', ,,szerokie okno'', no to tutaj mam wrażenie jakbym był na wylocie szerokiego tunelu
Czytałem też, że w dachówkach jest słabo z efektem 3D, ale jak dla mnie trójwymiarowość i plastyczność obrazu jest zachowana.
No i teraz żałuję, że nie mam porządnego tele, bo wypatrzyłem fajną scenkę jak to na środku Wisły, wzburzonej jak górski potok (niski stan i kamienie na dnie), zgodnie suszyły się na słońcu kormorany, rybitwy i kaczki, z dziobami w jedną stronę, a w tle centrum Wwy
Dziś porównywaliśmy z TS nasze zabawki. Przyznam, że Kowa daje bardzo ładny obraz - świetne centrum, dobre brzegi, AC ledwo zauważalna. Sama lornetka sprawia dobre wrażenie, jest wygodna choć dość spora. Fajny sprzęt.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Lut, 2016
Ja chciałbym jeszcze dodać coś co zauważył inny Kolega z forum, a u mnie się potwierdziło. Otóż na początku pisałem o drobnych problemach z blackoutami. Pojawiają się, gdy rozstaw tubusów dobierzemy tak, by muszle komfortowo pasowały do oczodołów. Znikają, jeśli tubusy ustawimy troszkę węziej, przez co muszle trochę mocniej naciskają od strony nosa. Mi to nie przeszkadza, nawet przy 5-godzinnym spacerze i częstym spoglądaniu. Gdybym miał jednak obserwować zawodowo przez kilka godzin bez przerwy to mógłby to być problem.
[ Dodano: Pon 01 Lut, 2016 16:20 ]
Marlut napisał/a:
AC ledwo zauważalna.
To fakt, ale jak się uprzeć to da się dojrzeć nawet w centrum. Świetną okazję ku temu miałem w poprzednią sobotę. Leżał śnieg, koło południa świeciło jasne słońce, a wzdłuż Wisły spacerowali ludzie. Niektórzy mieli czarne kurtki . Stanąłem na platformie widokowej i wokół czarnych kurtek na tle iskrzącego śniegu były delikatne obwódki
TS nie wykrecaj muszli na maksymalna mozliwa odleglosc. Każdy oczodoly ma inne i po to wlasnie jest stopniowanie muszli zeby poprawnie ustawic os zrenica okular. Gorzej w lornetkach bez stopniowanych muszli ocznych. Trzeba sie tego nauczyc. Ja uzywajac 8x32se mialem ten szeroko opisywany w tym modelu problem przez pierwszy dzien. Kwestia nauki i przyzwyczajenia.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Lut, 2016
Dzięki Panowie. W sumie sporo już używałem i wydaje mi się, że dobrałem optymalne ustawienie, ale żeby nie było - sprawdziłem dokładnie jeszcze raz. Inny sposób patrzenia nic nie daje. Wkręcenie muszli choćby tylko o jeden stopień powoduje, że blackoutów nie da się w ogóle pozbyć.
Ale spoko, po prostu muszę mieć muszle maksymalnie wyciągnięte (jedyny problem - pokrowiec wówczas ledwo się dopina) i tubusy ciut węziej niż optimum komfortu. Ew. muszle mogłyby być jajowate, a nie okrągłe.
Jak było w testowanych wczoraj 5 modelach? Nie rozmawialiśmy o tym.
Ja, do obserwacji bez okularów, wolę klasyczne gumowe muszle - lepiej "układają się" do oczodołów. Także wywinięte stabilniej opierają się o szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11