Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Sie, 2015 Laik pyta : Poszukuję obiektywu do astrofoto./ f.podróżnicze
Dzień dobry.
Zwracam się do Was jako fachowców. Zależy mi na fachowej opinii w doborze obiektywu do astrofotografii. Mój aparat to nikon d5200 18-55mm VR II. Nigdy nie wymieniałem w nim obiektywu. Astrofotografia i ulepszony obiektyw do zdjęć z podróży to kolejny etap w nauce. Zastanawiam się nad :
-Samyang 500mm f/8.0
-Tair 3s 4,5/300
Jaki obiektyw Państwo doradzają? Podobno Tair nie daje zamierzonych efektów w połączeniu z nikonem. Odnośnie Samyanga nie wiem.
Wartość w dwóch przypadkach nie przekracza 500 zł, to też jest dla mnie istotne. Zastanawiam się czy będę umiał wymienić obiektyw skoro nigdy wcześniej tego nie robiłem. Być może ring musi być inny? Proszę o pomoc
Cześć. Skupiam się na fotografii podróżniczej i astrofotografii. Wcześniej pracowałem na fujifilm finepix s9500 i teraz mam nikona d5200. Zaczynam swoją przygodę z fotografią nieba i nie chce zmieniać obiektywu znów po jakims czasie. Zależy mi na dobrym sprzęcie tak w granicach 500 zł. Co poradzisz?:)
Astrofotografia to pojęcie bardzo szerokie i nadal nie wiemy co chcesz fotografować? Niby pułap cenowy jest na tyle niski, że poza Księżycem i Słońcem nie można liczyć na więcej. Poza tym system Nikona średnio nadaje się do taniej "astro" bo będzie kłopot z zastosowaniem tanich, analogowych szkieł przy ostrzeniu na nieskończoność. Trzeba wtedy droższy i pogarszający nieco obraz - adapter z soczewką. Kupowanie obiektywu do "astro" ma sens tylko wtedy, gdy masz napęd (najtańszy z zawieszeniem to ok. 3 kzł.). Do fotografii bez napędu pomyślałbym na Twoim mirjscu o jakimś teleskopie (Synta na Dobsonie 1200/200?). Tu też jednak ceny zaczynają się od ok. 1 kzł. No może jakiś używany?
Te, zaproponowane przez Ciebie obiektywy nie przyniosą Ci zadowolenia. Są krótkie a w dodatku ten Samyang, ciemny. Składaj pieniądze na teleskop!
Do takich zdjęć potrzebujesz szerokiego kąta, a nie teleobiektywu o ogniskowej 300 czy 500 mm.
Ale to się dobrze składa, bo takie zdjęcie zrobisz nawet kitem, który masz na ogniskowej 18 mm i bez drogiego montażu (nawet na zwykłym statywie). Tyle, że musisz zrobić kilkadziesiąt ekspozycji np. 30 sek i złożyć je potem w programie graficznym. Warunkiem koniecznym jest naprawdę ciemne niebo i wyjazd na półkulę południową lub w okolice równika, bo dopiero tam zobaczysz Obłoki Magellana, które są na tym zdjęciu i tak efektowne centrum Galaktyki.
Czyli ten obiektyw który mam jest ok i nie muszę inwestować w nowy? Mam odłożone 500zł więc jak da mi to możliwość lepszych zdjęć, w perspektywie szerokokątnej (dobrze się wyrażam) to chętnie kupie.
Jeśli chodzi o równik to ok bo akurat w październiku lecę na Maderę porobić foty
ps. A tak swoją drogą jakie zdjecia uzyskam siguyamą?
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2015 21:58 ]
A w co Ty byś zainwestował żeby otrzymać zamierzony efekt moim aparatem znając budżet?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13