Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Sie, 2015 Jaki obiektyw do Sony A350 - zdjęcia portretowe, rozmyte tło
Witam. Dostałem body, aparat Sony A350, do którego za 2 dni dołączy obiektyw SIGMA 28-200mm
Nie znam się w ogóle na obiektywach itp. Mam zamiar dopiero się uczyć korzystać z aparatów używać manualnych ustawień, wyostrzeń itp. Chciałbym zacząć robić zdjęcia, fotografie portretowe, z ładnym rozmytym tłem. Tak będą wyglądały moje pierwsze kroki. Jaki obiektyw polecilibyście? Mam zamiar kupić używany na allegro. tak do 200zł
Po pierwsze, 200zł to grosze na sensowny obiektyw.
Po drugie będziesz mieć w miarę uniwersalny obiektyw, w którym zabraknie ci trochę szerokiego kąta, ale na początek wystarczy, więc dlatego proponuję na początek nic nie dokupować, a nauczyć się korzystać z tego co masz.
Ładne rozmyte tło robi się obiektywami z małą liczbą za f/ np f/1.4 co kosztuje nie 200zł, a 2000zł.
jednak w miejsce SIGMA 28-200mm mogę dostac dowolny obiektyw z allegro do 200zł, chyba że nie znajdę nic lepszego. Więc tak jak w pytaniu, znajdę coś lepszego dla mnie?
OBIEKTYW SIGMA DL 75-300
MINOLTA 80-200 f4,5-5,6
Sony 18 55 mm F3,5-5,6 SAM II SAL18552 wersja 2
SONY AF DT 18-70 ADI MACRO
Tamron AF 28-200mm f/3.8-5.6
MINOLTA AF 80-200
Minolta AF 35-105 1:3.5-4.5
MINOLTA AF 35-70 /4
Minolta AF 35-70 1:4(22)
Minolta AF ZOOM 70-210 1:4,5-5,6
Podałem przykładowe w kategorii do 200zł z allegro, więcej w linku u góry. Z góry bardzo dziękuje za poświęcony czas i pomoc. Jak tylko nabiorę wiedzy również będę się nią dzielić!
Najtańszy sensowny mniej więcej do tego co w tytule to - tak jak Ci już ghost napisał - Minolta 50/1.7 od 3 stów na allegro (NIE MD Rokkor!, te są tańsze, ale nie pasują).
dawido995, naucz się najpierw wykorzystywać ten, który będziesz mieć. Wszystkie, które tu wypisałeś to tak zwane ciemne szkła, tak samo jak twoja Sigma. Nie wiem jakie masz doświadczenie z aparatami i obiektywami, ale jeśli miałeś wcześniej jakiś kompakcik, to może się okazać, że nawet taki ciemny obiektyw da ci znacznie większe i ładniejsze rozmycie niż kompakt czy smartfon.
A stosując jakiś adapter? widzę mnóstwo adapterów, na M42 i inne do tego aparatu (dla ścisłości, aparat to jednak A380 a nie A350), nie wiem czy przez nie ubożeją jakieś funkcje, nie znam się, tak tylko "pomagam" w pomocy
MZ wizjer a380 nie pozwala komfortowo pracować z obiektywami manualnymi. Ręczne ostrzenie Cię sfrustruje.
Jak dla mnie w Sony podstawowy zestaw all-rounder to
SAL1855 (100-150) - jako szerszy kąt
MAF50f/1.7 (300-350) - jako jasne szkło do zapoznania się z małą GO
lub SAL35f/1.8 (500) - nieco szerzej, bywa wygodniej.
MAF 70200f/4 (350+) - dłuższe szkło z przyzwoitym światłem
lub 55200f/4.5-5.6 (250+) - gorsze, ale tańsze.
lub MAF 100-200f/4.5 (250+) - najtańsze z dłuższych szkieł Minolty z przyzwoitym światłem (ale z dużą minimalną odległością ostrzenia)
I tyle mz to jest optymalne wykorzystanie gotówki. Wszelkie "dziwne" szkiełka po 100-200zł są mz marnowaniem kasy, bo każde z nich to połowa znacznie ciekawszej 50
Obiektyw Minolta 50 1.7 RS AF (rs - jakaś "odświeżona" tak sprzedający mówi) jeest ok?
RS to jest wersja restyled, obiektyw pordukowany od 1990 do bodajże 2005, nowszy wypusk od wersji bez RS, produkowanej 1985-1990, różnice w obudowie. Obiektyw jako taki jest jak najbardziej OK.
po dzisiejszych targowych łowach wracam z polecanym przez was Minolta 50f/1.7, jutro przetestuję jak sprawdzi się w moich fotografiach. W szybkim teście mimo wieczornej pory wynik są obiecujące. Może podrzucę parę zdjęć wydając się na lincz ale chciałbym zaznaczyć że z fotografowaniem wspólnego mam nic, dopiero się uczę i zaczynam chłonąć różne instruktarze, wyjaśnienia funkcji itp ;D
[ Dodano: Pią 04 Wrz, 2015 19:15 ]
Witam. Trafiam do mojego tematu po raz drugi. Mam obiektyw Minolta 50f/1.7 Robi piękne zdjęcia, rozmywa tło na portretach przepięknie. Jedyny problem jakiego doświadczam to brak jakiegokolwiek zoomu. Do drobnej korekty kadru muszę robić drobne kroczki, ruchy aparatem w przód. Polecilibyście może jakiś obiektyw do 350zł z zoomem, nawet niewielkim ale żeby było czym korygować (za tyle mam możliwość sprzedaży minolty "na już", niestety nie mam nic kasy do dołożenia) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11