Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 06 Wrz, 2015
Canon 550D vs Sony A37 vs Sony A33 lub inny używany do 950zł
Autor Wiadomość
dawido995 
Początkujący

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2015   Canon 550D vs Sony A37 vs Sony A33 lub inny używany do 950zł

Witam, szukam lustrzanki z obiektywem, do 950zł. Chcę aby miała funkcję nagrywanie filmów w fullHD (nagrania na potrzeby filmów youtube, recenzje), oraz robiła ładne zdjęcia, z prywatnych wyjazdów i wypadów. Trudno okreslić tą charakterystykę, krótko "do wszystkiego". Może być to aparat z jakimś stockowym obiektywem, z czasem dokupię sobie jakiś np, portretowy jeśli będę takowego potrzebować.

Mam możliwość kupna u Siebie na miejscu:
Sony A37 z KITowym SAM 18-55
Sony A33 z 18-55
Sony A55 z 18-55
Canon 550D z KITowym EFS 18-55
Panasonic Lumix DMC-GH1 (samo body za 650zł, więc musiałbym znaleźć obiektyw do 300zł)

Proszę o pomoc pozdrawiam!

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 07 Wrz, 2015   

A jakie masz plany na przyszłość względem finansowania swojej fotografii?

akira 
Rozmowny

Wysłany: Pon 07 Wrz, 2015   Re: Canon 550D vs Sony A37 vs Sony A33 lub inny używany do 9

dawido995 napisał/a:
Mam możliwość kupna u Siebie na miejscu:
Sony A55 z 18-55

dawido995 
Początkujący

@Wojmistrz
finansowania? Plany mam takie, że np, do wytypowanego przeze mnie Canon 550D z KITowym EFS 18-55 (nie znam się, nie wiem czy to trafny typ), dokupił bym 50'tke, 1.8, i używał naprzemiennie z kitowym, później ewentualnie jakieś inne upgrade. Pytanie który z wymienionych wybrać ewentualnie który, inny z allegro za tą kase?

@akira
Mówisz że to będzie najlepszy wybór z wymienionych / najlepszy wybór do 950zł?
Dałoby radę wykazać zalety tego, nad pozostałymi, i dlaczego nie inne? Łopatologiczny ze mnie chłopak i jak się palcem nie pokaże to jest ciężko, z góry dziękuje

akira 
Rozmowny

bardzo dobra matryca, niewielka waga, gibany na wszystkie strony ekran, bardzo żwawy AF w trybie video i dobre AF-C.

dawido995 
Początkujący

inne podane (550d np) mają gorsza matryce? w czymś są gorsze? bo akurat co do wagi, to trzymałem go w ręku, i duża waga nie koniecznie źle wpływa, bo pewniej prowadzi się w rękach taki aparat, pewniej mniej szarpnięć

Sunders 

dawido995 napisał/a:
inne podane (550d np) mają gorsza matryce?

Wg testów tak, ale te różnice między 550D a A55 w praktyce są niezauważalne.

dawido995 z podanych przez Ciebie też wybrałbym 550D.

dawido995 napisał/a:
do wytypowanego przeze mnie Canon 550D z KITowym EFS 18-55 (nie znam się, nie wiem czy to trafny typ), dokupił bym 50'tke, 1.8

Jeśli EF 50 mm f/1.8 STM, to dobry wybór.

akira 
Rozmowny

https://www.youtube.com/watch?v=kHPaVD0pHpQ

zwróć uwagę na pracę światłomierza (te skokowe rozbłyski przy zmianie ekspozycji).
AF-C nie komentuję bo tu jest przepaść, jeśli zamierzasz korzystać z AF w trybie video (co ja akurat wbrew wielu uważam za bardzo użyteczne, zwłaszcza na amatorskie potrzeby).
EVF to też zaleta bo w 550D zdany jesteś na lcd, co nie zawsze jest wygodne.
w pierwszej kolejności dokupiłbym 35/1.8 bo pod ten format matrycy to znacznie bardziej uniwersalna stałka.

chcesz Canona, bierz Canona

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 08 Wrz, 2015   

dawido995 napisał/a:
@Wojmistrz
finansowania? Plany mam takie, że np, do wytypowanego przeze mnie Canon 550D z KITowym EFS 18-55 (nie znam się, nie wiem czy to trafny typ), dokupił bym 50'tke, 1.8, i używał naprzemiennie z kitowym, później ewentualnie jakieś inne upgrade. Pytanie który z wymienionych wybrać ewentualnie który, inny z allegro za tą kase?
Ma to zasadnicze znaczenie, bo jeśli nie masz kasy, a będziesz chciał się rozwijać, to zapewne zostanie ci jedynie rynek wtórny, na którym jest zalew sprzętu. Jeśli ktoś ma kasę, to zmiana systemu nie jest tak bolesna. Zazwyczaj zmiana systemu to strata w granicach 30% (np sprzedajemy obiektyw systemu X i kupujemy jego odpowiednik w systemie Y), oczywiście pomijam ogólne rozbieżności cenowe i czynnik szczęścia. Przy kwotach o jakich mówimy, wybór systemu powinien być bardzo świadomy. Jeśli teraz wybierzesz zły system, odbije się to w postaci jeszcze gorszego sprzętu w kolejnym systemie, bo po prostu zabraknie ci pieniędzy na coś zbliżonego. Myślę, że wybór Canona jest najlepszy, bo jest największym producentem lustrzanek i najłatwiej zarówno kupić jak i potem odsprzedać (np kupując jaśniejszy obiektyw) ten sprzęt. Nie znam dobrze rynku polskiego, ale na brytyjskim bardzo to zauważam... do tego stopnia, że np sprzętu Pentaxa nie udało mi się sprzedać nic w tym roku, pomimo śmiesznie niskich cen, za to używanych obiektywów i aparatów Canona poszło ... dużo :mrgreen:
Sunders napisał/a:
Mało zauważalna różnica, chyba że pocieszać się tym, że ma się metalowy bagnet. 550D nie obsługuje dobrodziejstwa STM, ale przy tej różnicy ceny warto wybrać na pewno ten model, nawet przyszłościowo.
akira napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=kHPaVD0pHpQ

zwróć uwagę na pracę światłomierza (te skokowe rozbłyski przy zmianie ekspozycji).
AF-C nie komentuję bo tu jest przepaść, jeśli zamierzasz korzystać z AF w trybie video (co ja akurat wbrew wielu uważam za bardzo użyteczne, zwłaszcza na amatorskie potrzeby).
EVF to też zaleta bo w 550D zdany jesteś na lcd, co nie zawsze jest wygodne.
w pierwszej kolejności dokupiłbym 35/1.8 bo pod ten format matrycy to znacznie bardziej uniwersalna stałka.

chcesz Canona, bierz Canona
W Canonie AF podczas filmowania wszedł od modelu 600D i działa bardzo skutecznie, a takie jak 700D czy 100D z obiektywem STM to już totalna bajka dla zwolenników takiego ostrzenia.
Na tym filmie ktoś co chwile wciska spust migawki, czasem nawet za mocno przez co robi zdjęcie, które widać jako delikatny przeskok w filmie. Generalnie film masakra i świetna a zarazem perfidna antyreklama :D
Ja filmuję głównie produktami Canona, chociaż nie unikam Sony czy Panasonica i zazwyczaj nie lubię AF przy filmowaniu. Po to jest ten cały osprzęt, by wydobyć ostrość w sposób łatwo akceptowalny dla naszego mózgu. Niestety AF robi to tragicznie, bo w nienaturalny sposób błądzi w tył i przód, oraz za szybko przechodzi z miejsca na miejsce (nie wspominając o gubieniu się), ale i ja czasem z tego korzystam, szczególnie kiedy mogę powtórzyć ujęcie. Tendencja jest dość pozytywna, szczególnie przy ekranach dotykowych z Canonie w połączeniu z obiektywami STM. Tu nadal jest za szybkie ostrzenie, ale czas całkowicie eliminuje błądzenie AF na filmie, przez co świetnie potrafi utrzymać ostrość na obiekcie nawet podczas dynamicznych ujęć.

dawido995 
Początkujący

Mistrzu Wojmistrz, akira, Sunders, bardzo dziękuje wam za poświęcony czas na mój wątek.

Generalnie sprawa wygląda tak:

SONY ALFA SLT A55V + Obiektyw SIGMA DC 18-200mm za 1200zł + torba, ładowarka
lub
Canon 550D + Obiektyw KIT 18-55 za 920zł.

W obu przypadkach, sprzedałbym dołączony obiektyw i kupił jasną, używaną 50'tkę, bo taki obiektyw powinien wystarczyć na mój kontent. Nie planuje żadnych upgrade po systemie, raczej jak będę mieć kasę to sprzedam całość i dopiero wtedy będę się decydował na system.
Nie znam się na obiektywach, alę sigma dołączona do alfy jest dosyć droga, w porównaniu do KITowego obiektywu Canona (najtańsza sigma 600zł, najtańszy KIT 120zł), choć komentarze dotyczące obiektywu sa słabę, wiadomo że jakbym chciał sprzedać obiektyw dołączony, to musiałbym jeszcze bardziej spuścić z ceny, ale to oddzielny temat.

Z opisanym moim tematem, który aspekt wybrać?

akira 
Rozmowny

Wojmistrz napisał/a:
Na tym filmie ktoś co chwile wciska spust migawki, czasem nawet za mocno przez co robi zdjęcie, które widać jako delikatny przeskok w filmie. Generalnie film masakra i świetna a zarazem perfidna antyreklama :D

Serio? To podlinkuj mniej perfidne porównanie bo mentalność teorii spiskowych jakoś mnie odrzuca.

dawido995 napisał/a:
Z opisanym moim tematem, który aspekt wybrać?

Oba korpusy są podobnej klasy. Za Sigmą przemawia większy zakres. Jeśli nie wiesz co zrobić to rzuć monetą. Jeszcze raz zwróciłbym uwagę na zakup 35 mm zamiast 50tki. Zresztą do tego Sony podepniesz sobie Heliosa za 50 zł przez przejściówkę za 20 zł i będzie śmigał pomiar światła, a i ostrzenie przez EVF całkiem wygodne.

Wojmistrz 
Obserwator

Żeby to a57 był, to bym doradzał Sony...a tak to faktycznie... weź pięciozłotówkę :P

dawido995 
Początkujący

czyli który? :D A55 czy 550D, bo w obu nazwach pada "5" a nie znam tutejszych żargonów :D

No i ile ta sigma faktycznie jest warta, bo mało ich jest na allegro, i niemiarodajne to dosyć :P
Ostatnio zmieniony przez dawido995 Wto 08 Wrz, 2015, w całości zmieniany 3 razy  

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
Sunders napisał/a:
Mało zauważalna różnica, chyba że pocieszać się tym, że ma się metalowy bagnet. 550D nie obsługuje dobrodziejstwa STM, ale przy tej różnicy ceny warto wybrać na pewno ten model, nawet przyszłościowo.

Między EF 50 mm f/1.8 STM a EF 50 mm f/1.8 II jest co najmniej 5 istotnych różnic, są tacy co je zauważają i jak widać tacy co nie, tylko skoro jest
Wojmistrz napisał/a:
Mało zauważalna różnica
to z jakiego powodu
Wojmistrz napisał/a:
warto wybrać na pewno ten model
skoro różnica w cenie wynosi ponad 25% :?: :smile:

[ Dodano: Wto 08 Wrz, 2015 18:36 ]
dawido995 napisał/a:
który? A55 czy 550D

Jeśli nagrywanie filmów jest dla Ciebie ważne, to jednak lepiej zrobisz wybierając A55.

dawido995 
Początkujący

Jak mówicie że aparaty bardzo zbliżone do siebie, to może warto rozważyć kwestie cenowe, mianowicie ile dostanę faktycznie, za obiektyw który jest dołączony, i policzmy który się bardziej opłaca.

SONY ALFA SLT A55V + Obiektyw SIGMA DC 18-200mm = 1200zł
Canon 550D + Obiektyw KIT 18-55 = 920zł.

ile dostanę faktycznie za sigmę?
ile dostanę za kitowy od canona?

Przepraszam za napór drążenia wątku, ale nie ubłagalnie jest to już czas decyzji, dodałem punkty pomocy za wcześniejsze treściwe odpowiedzi :)

Odpowiedz do tematu