Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów. Występują bowiem zniekształcenia proporcji i inne, nierozłącznie związane z tego typu obiektywami. Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.
Mam 50 1.4 i 85 1.8 ale czasem potrzebuje czegoś szerszego, głównie na eventach w tłumie ludzi. Byłem zdecydowany na Sigmę 18-35 1.8, ale po obejrzeniu dwóch sztuk w sklepie gdzie występowały problemy z AF odpuściłem. Zależy mi na sprawnym szybkim AF.
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów.
Ośmielę się nie zgodzić.
Preskaler napisał/a:
Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.
O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze.
serko, do niepełnej klatki zamiast Sigmy 35/1.4 (skądinąd dobrej) weź Sigmę 30/1.4. Znacząco mniejsza cena i szerszy kąt, więc być może fobie związane z AF będziesz mógł łatwiej znieść. Chyba że zamiast portretu zamierzasz uprawiać reportaż, wtedy na Sigmę namawiał nie będę, trzeba zdecydować samemu. (Choć sam używam Sigm w jakimś tam niezawodowym choć czasem komercyjnym repo.)
Oczywiście Canon 17-55/2.8 IS też jest super wyborem, tyle że innego rodzaju sprzęt. Zoom standardowy f/2.8 a nie jasna stałka.
serko, jak zawsze, na problemy można trafić albo nie. Na forach zawsze więcej słychać głosów tych, którzy mieli jakiś problem. Rzadko zgłasza się ktoś po to, żeby napisać: ja problemów nie miałem. Do wyboru masz jeszcze Tamrona z wypadającą przednią soczewką albo Sigmę z niedziałającym AF.
Przerażają mnie tylko paprochy i padająca stabilizacja .
Paprochów się nie bój, nawet jak jakieś złapiesz to z reguły nie stwarzają żadnych problemów.
Padnięta taśma modułu stabilizacji to co innego - jak się ma takiego pecha to trzeba wyskoczyć z kilku stówek.
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów.
Ośmielę się nie zgodzić.
Preskaler napisał/a:
Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.
O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze.
Przepraszam a z czym się "ośmielasz nie zgodzić"? Z tym, że nie napisałem o przydatności szerokich obiektywów do wszystkich portretów i w każdej sytuacji?
No przecież za chwilę sam twierdzisz, że nie zawsze i nie w każdej sytuacji...
Pisząc, że tak srednio... miałem właśnie to na myśli. Ja tylko o tym przypomniałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10