Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szeroki portret Canon - 3000zł
Autor Wiadomość
serko 
Początkujący

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015   Szeroki portret Canon - 3000zł

Witam potrzebuje obiektyw szerszy od 50 1.4, w kwocie do 3000zł, który będzie dobrze współpracował z Canonem 70D .

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015   

Canon EF 35 mm f/2 IS USM

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2015   

EF 28mm f/1.8

Preskaler 
Entuzjasta

Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów. Występują bowiem zniekształcenia proporcji i inne, nierozłącznie związane z tego typu obiektywami. Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.

serko 
Początkujący

Mam 50 1.4 i 85 1.8 ale czasem potrzebuje czegoś szerszego, głównie na eventach w tłumie ludzi. Byłem zdecydowany na Sigmę 18-35 1.8, ale po obejrzeniu dwóch sztuk w sklepie gdzie występowały problemy z AF odpuściłem. Zależy mi na sprawnym szybkim AF.

komor 
Moderator

Preskaler napisał/a:
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów.

Ośmielę się nie zgodzić.

Preskaler napisał/a:
Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.

O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze.

serko 
Początkujący

Zastanawiam się nad obiektywami:

1) Canon 17-55 2.8 - dobry do reportażu lecz boję się o jego trwałość, chciałbym go używać około 5 lat się nie martwiąc.

2) Canon 28 1.8 - na pełnej dziurze trochę mydło, nie wiem jak z AF.

3) Canon 35 f2 is usm + ewentualnie 24 2.8 stm.

4) Sigma 18-35 1.8 z usb dockiem - na razie po dwóch nieskalibrowanych pod mój korpus sztukach zraziłem się do tego obiektywu.

5) Sigma 35 1.4 z usb dockiem

Sunders 

serko napisał/a:
Canon 17-55 2.8 - dobry do reportażu lecz boję się o jego trwałość, chciałbym go używać około 5 lat się nie martwiąc.

Używam go od 8 lat jak dotąd bez zmartwień, ale zrozumiałem że zamierzasz zakupić następną stałkę. :smile:

komor 
Moderator

serko, do niepełnej klatki zamiast Sigmy 35/1.4 (skądinąd dobrej) weź Sigmę 30/1.4. Znacząco mniejsza cena i szerszy kąt, więc być może fobie związane z AF będziesz mógł łatwiej znieść. Chyba że zamiast portretu zamierzasz uprawiać reportaż, wtedy na Sigmę namawiał nie będę, trzeba zdecydować samemu. (Choć sam używam Sigm w jakimś tam niezawodowym choć czasem komercyjnym repo.)

Oczywiście Canon 17-55/2.8 IS też jest super wyborem, tyle że innego rodzaju sprzęt. Zoom standardowy f/2.8 a nie jasna stałka.

serko 
Początkujący

Chcę zarówno do szerokiego portretu oraz do zleconych reportaży z eventów i imprez okolicznościowych.

komor 
Moderator

W takiej sytuacji, mając już 50 i 85mm brałbym Cwanona 17-55.

serko 
Początkujący

komor napisał/a:
W takiej sytuacji, mając już 50 i 85mm brałbym Cwanona 17-55.

Przerażają mnie tylko paprochy i padająca stabilizacja .

komor 
Moderator

serko, jak zawsze, na problemy można trafić albo nie. Na forach zawsze więcej słychać głosów tych, którzy mieli jakiś problem. Rzadko zgłasza się ktoś po to, żeby napisać: ja problemów nie miałem. Do wyboru masz jeszcze Tamrona z wypadającą przednią soczewką albo Sigmę z niedziałającym AF. :)

Sunders 

serko napisał/a:
Przerażają mnie tylko paprochy i padająca stabilizacja .

Paprochów się nie bój, nawet jak jakieś złapiesz to z reguły nie stwarzają żadnych problemów.
Padnięta taśma modułu stabilizacji to co innego - jak się ma takiego pecha to trzeba wyskoczyć z kilku stówek.

Preskaler 
Entuzjasta

komor napisał/a:
Preskaler napisał/a:
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów.

Ośmielę się nie zgodzić.

Preskaler napisał/a:
Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.

O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze.

Przepraszam a z czym się "ośmielasz nie zgodzić"? Z tym, że nie napisałem o przydatności szerokich obiektywów do wszystkich portretów i w każdej sytuacji?
No przecież za chwilę sam twierdzisz, że nie zawsze i nie w każdej sytuacji...
Pisząc, że tak srednio... miałem właśnie to na myśli. Ja tylko o tym przypomniałem.

Odpowiedz do tematu