Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2015 mały aparat automat z dobrą stabilizacją obrazu
Szukam małego aparatu fotograficznego cyfrowego który:
-robi zdjęcia i filmy z dźwiękiem
-ma dobrą stabilizację obrazu (żeby z ręki można zdjęcia wyraźne robić, jak się lekko ręka poruszy by zdjęcie nie było rozmazane)
-robi ostre zdjęcia
-jest łatwy w obsłudze tzn. nie potrzebne są rozbudowane opcje, ważne by zdjęcie/film można było zrobić szybko jednym kliknięciem
-przełączanie między funkcją zdjęć i filmu też powinno jednym kliknięciem się robić, a nie przez jakieś zagłębianie w menu
-ekran lcd do widzenia w trybie rzeczywistym jak robimy zdjęcie (by być pewnym że wyjdzie dobre nie rozmazane i można łatwo wykadrować), wizjer nie potrzebny
-zdjęcia będą głównie robione w pomieszczeniach, fotografowane będą pomieszczenia oraz czasami jakieś dokumenty
-jak będzie robił panoramę 360 to też dobrze, ale to nie obowiązkowe
-cena jakaś rozsądna, raczej do 1000zł
Znalazłem jak na razie Sony DSC-W830B za 419zł, czy coś innego sensownego mogą Państwo jeszcze doradzić?
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2015 Re: mały aparat automat z dobrą stabilizacją obrazu
aniai napisał/a:
Szukam małego aparatu fotograficznego cyfrowego który:
-ma dobrą stabilizację obrazu (żeby z ręki można zdjęcia wyraźne robić, jak się lekko ręka poruszy by zdjęcie nie było rozmazane)
-ekran lcd do widzenia w trybie rzeczywistym jak robimy zdjęcie (by być pewnym że wyjdzie dobre nie rozmazane i można łatwo wykadrować), wizjer nie potrzebny
Nie ma takich aparatów. Jak ruszysz ręką, to będzie "rozmazane" - cudów nie ma.
Zasada jest taka, że srednio licząc powinno się robić z ręki, bez stabilizacji z minimalnym czasem porównywalnym do ogniskowej. Jeśli mamy ogniskową (przeliczeniowa do pełnej klatki) np. 50 mm to njadłuższy czas z jakim możemy robić zdjęcie powinien być ok. 1/50 sek. Jesli mamy ogniskową 300 mm to czas ten powinien być 1/300sek. lub krótszy itd. Ze stabilizacją czas ten można wydłużyć o ok. 2 EV a także poprzez ćwiczenie można dojść do wrawy i robić zdjęcia znacznie wydłyżając ten czas. Dotyczy to oczywiście tylko obiektów nieruchomych lub WOLNO poruszających sie. Nie ma też lepszej stabilizacji jak STATYW.
Ja się kompletnie nie znam na aparatach, nie wiem co to ogniskowa, EV, czy jaki powinien być czas wykonywania zdjęcia przez aparat :/
Statyw odpada, zdjęcia będę robił zawsze z ręki.
Szukam aparatu którym szybko mógłbym zrobić zdjęcie/film bez ustawiania za każdym razem jego opcji czy zmiany pokręteł, aparat który będzie robił jak najbardziej wyraźne zdjęcia i na tyle ile to możliwe będzie zabezpieczał przed efektem rozmazania... nie wiem jako to brzmi dla osoby która zna się na aparatach, wiem, że czym droższy aparat to lepszy, ale ja nie potrzebuję tysiąca opcji, nie jestem fotografem zawodowym, tylko potrzebuję aparatu do codziennego zwykłego użytku, mam nadzieję, że to głupio nie brzmi. W skrócie dobry aparat za rozsądną cenę, jakiś automat, ale nie kombajn. Byle by robił wyraźne zdjęcia. Parkinsona od razu mówię, nie mam, ale jak telefonem robię zdjęcia to dużo jednak jest rozmazanych. Może ktoś mi pomóc w wyborze aparatu? Ten Sony DSC-W830B wygląda dobrze, czy jest coś bardziej rozsądniejszego do tego co napisałem?
Niestety, ale żaden aparat nie ma takiej stabilizacji, by "zabezpieczać przed rozmazaniem obrazu". Robiąc zdjęcia z ręki, zawsze może dojść do rozmazania kadru. I jest to niezależne od budowy samego aparatu, bo po prostu przesuwa się os optyczna obiektywu i na matrycę trafia nowy obraz. Reszta to już kwestia tego, jakie są aktualne ustawienia ekspozycji.
Większość kompaktów posiada tryb tematyczny zdjęć sportowych, używający krótkich czasów naświetlania. Lub podobny program do fotografowania obiektów w ruchu.
Nic jednak nie zastąpi stabilnej postawy samego fotografa i pewnego prowadzenia aparatu, co wymaga doświadczenia i treningu. Poczytaj trochę poradników o fotografowaniu z ręki. Są specjalne postawy i chwyty, ograniczające drgania. Niestety nasze ciało drga i rusza się cały czas i nic tego nie zmieni. Poza śmiercią oczywiście. Ale na tym nikomu nie zależy.
Żeby je całkowicie wyeliminować, trzeba używać statywu, a sam aparat albo uruchamiać z samowyzwalaczem lub przez pilota czy wężyk spustowy. Innej metody eliminacji drgań po prostu nie ma, a możliwości samych aparatów są mocno ograniczone.
@aniai: Spróbuj jednak przeczytać jakieś ABC fotografii, które tłumaczy, jak powstaje zdjęcie. To Ci pomoże zarówno wybrać aparat, jak i robić nim udane zdjęcia w trudniejszych warunkach tak, aby nie wychodziły poruszone. Lepszy aparat może tylko Ci w tym pomóc w mniejszym lub większym stopniu, ale technika to nie magia. Warto wiedzieć, kiedy coś działa lub nie i dlaczego.
W dużym skrócie: poruszone zdjęcia wychodzą wtedy, jak czas naświetlania jest za długi, czyli jest mało światła. Poza tym dochodzi kwestia "zamrożenia" ruchu samego aparatu (to ma związek z ogniskową -im większa, czyli potocznie dla Ciebie im większe przybliżenie tym czas musi być krótszy) oraz ruchu obiektów na zdjęciu. Stabilizacja lub statyw pomagają tylko przy tym pierwszym. Czyli jak czasy migawki będą dłuższe niż np. 1/30s to ludzie łażący w kadrze blisko będą już lekko rozmazani.
Skracać czas naświetlania możesz (lub aparat może):
-otwierając przysłonę (F/coś tam, im coś tam mniejsze, tym jaśniej)
-zwiększając czułość ISO (to pogarsza stopniowo jakość zdjęcia, duże matryce są tu lepsze niż małe)
Szukaj zatem aparatu:
-z jasnym obiektywem (F/coś tam, przy czym zwykle są podawane 2 wartości, dla skrajnych ogniskowych/ustawień zooma, zwracaj uwagę na obie)
-z większa niż przeciętna matrycą, najtańsze kompakty maja matrycę w formacie 1/2.3", lepsze są 1/1.7" itp.; 2/3" czy 1" raczej przekroczą Twój budżet
Aha, "duży zoom" nie idzie w parze z z dobrymi parametrami j.w., w każdym razie w segmencie tanich aparatów.
Pozdrawiam
-J.
Ja się kompletnie nie znam na aparatach, nie wiem co to ogniskowa, EV, czy jaki powinien być czas wykonywania zdjęcia przez aparat :/
...............
.
No to widać z tego, że chyba powinieneś coś z tym zrobić i poznać te "tajniki wiedzy".
ŻADEN sprzęt nie da nikomu pewności wykonania założonych zadań - sam. Może on jedynie pomóc ale do tego głównie potrzebna jest znjomość tego sprzętu, wiedza i wprawa obsługującego go. To tak jak bym chciał kupić taki pistolety, który za każdym razem z każdej odleglości bedzie trafiał w dziesiątkę, lub kupić taki samochoód, którym zawsze będę wygrywał każdy wyścig.
... wiem, że czym droższy aparat to lepszy, ale ja nie potrzebuję tysiąca opcji,
To nie tylko o liczbę opcji chodzi - droższy=lepszy także dlatego, że ma lepszy obiektyw (jaśniejszy lub dający ładniejszy obraz) lub ma większą matrycę (nie mylić z liczba pikseli!), co bardzo wpływa na jakość techniczną zdjęcia.
Ten SONY to taki... przeciętny, jak setki innych w podobnej cenie. Ceny tych "lepszych" (obiektyw, matryca) zaczynają się od 1000zł, np. Panasonic Lumix DMC-LF1.
Będę robił zdjęcia pomieszczeń i ich wyposażenia, ze światłem to jest różnie, w części pomieszczeń nie ma okien, tylko jest światło z żarówek, czy to problem? Gołym okiem wszystko wyraźnie widać, rozumiem, że aparat może potrzebować dużej ilości światła?
Drugie zastosowanie tego aparatu to będę nim robił też zdjęcia dokumentów, chciałbym by dało się odczytać tekst ze zdjęcia.
Czy takie dwa zastosowania coś zmieniają w wyborze aparatu?
Czy jest szansa, że ktoś tutaj poda jakieś propozycje aparatów do takich zastosowań?
Czy każdy kto robi zdjęcia musi mieć naprawdę zaawansowaną wiedzę na ten temat?
Niestety w tym momencie nie mam możliwości doszkolenia się z zaawansowanego robienia zdjęć, potrzebuję po prostu aparatu który będzie lepszy do tych zastosowań od tego z telefonu komórkowego.
Oko to bardzo dobry obiektyw (choć bez zoomu ) z doskonałą matrycą i co chyba najważniejsze - z rewelacyjnym programem AUTO! A przy słabym świetle żaden aparat nie da rady oku
"Czy każdy kto robi zdjęcia musi mieć naprawdę zaawansowaną wiedzę na ten temat?" - każdy, kto chce robić DOBRE zdjęcia Na forum pewnie nie więcej jak 5% zarejestrowanych dysponuje taką wiedzą (np. ja nie dysponuję), ale do zdjęć poprawnych wystarczy podstawowa wiedza, a to już sobie w poradnikach (także tych na forum) można wyczytać. Można też liczyć na szczęście, że akurat automat w aparacie tak ustawi parametry, że wyjdzie dobre zdjęcie (często się udaje!), ale nawet lustrzanką z dobrym obiektywem w trybie AUTO możesz otrzymać słabe zdjęcia, poruszone, niedoświetlone itp.
I jeszcze jedno - każdy przeciętny kompakt potrafi zrobić lepsze zdjęcie niż telefon, także tamten SONY. Potrafi, ale nie musi, dobrze by było mu pomóc...
aniai, koledzy nieco postraszyli Cię edukacyjnie, oczywiście nie jest tak źle, żeby nie dało się zrobić przyzwoitego zdjęcia bez specjalistycznej wiedzy. Ale prawdą jest, że lepiej pewne podstawy mieć ogarnięte, dzięki czemu zwiększysz szansę na dobre zdjęcie dokumentacyjne (bo takie Cię interesują, jak rozumiem). Poza zrozumieniem zasad ekspozycji jest jeszcze kilka spraw.
Przykładowo, stabilizacja to fajna rzecz, ale w małych kompaktach (szczególnie tych nienajdroższych) nie jest rozwiązaniem 100-procentowym. Lepiej się samemu też postarać i nauczyć się tak trzymać aparat i naciskać spust, żeby zminimalizować poruszenie i wspomóc w ten sposób stabilizację.
Dwa, lampy błyskowe wbudowane w małe kompakty są po prostu słabe, więc na dobre dokumentacyjne zdjęcie pomieszczenia bez okien, oświetlonego jedną 40-watową popierdułką nie ma co liczyć. Ponieważ możliwość dołączenia zewnętrznej lampy błyskowej do kompaktu to rzadkość i dodatkowy koszt, to może posiadasz przypadkiem jakąś fajną LED-ową latarkę z trybem burst, czyli możliwością bardzo silnego świecenia przez krótki, ograniczony czas? Latarka skierowana w sufit, trzymana lewą ręką w trybie „papierosowym”, włączasz burst, robisz zdjęcie (lewa ręka podpiera też aparat), wyłączasz burst. Taki pomysł na dodatkowe polepszenie ekspozycji w ciemnicy.
Spełnia Twoje kryteria b. dobrze, choć cena ciut wyższa niż wstępny limit (ok. 1300zł), ale może uda się go już dostać nieco taniej. Jasny obiektyw przy dość sporym, ale nie przesadzonym zakresie zooma, matryca nieco większa niż w najtańszych kompaktach. Ma też wizjer, co jest b. przydatną cechą, zarówno w kontekście fotografowania przy ostrym słońcu za plecami (nieczytelny obraz na ekranie LCD), jak i stabilnego trzymania aparatu przy słabym świetle (gdy jest to kluczowe dla uzyskania nieporuszonych zdjęć, klasyczny chwyt z aparatem przy oku jest lepszy). Filmowanie dostępne 1 klawiszem. Nie wiem jak z jakością filmów, kompletnie się na tym nie znam, ale akurat Panasonic razem z Sony siedzą mocno w tym segmencie.
Ten aparat nada się zarówno dla amatora, który o fotografii ma małe pojęcie, jak i dla kogoś, który z czasem spróbuje się nauczyć czegoś więcej. Test masz tutaj:
http://www.optyczne.pl/23...-LF1-Wstęp.html
Zdaje się, że ma on możliwość ładowania baterii przez USB, co jest sporą zaletą np. w podróży (integracja ładowania z innymi gadżetami typu telefon, łatwo dostępne zastępcze ładowarki w każdym sklepie, możliwość podpięcia powerbanku, adaptera samochodowego itp.). Sprawdź tylko, jaki prąd obsługuje zasilacz USB: 0.5, 0.8 czy 1.0A
Pozdrawiam
-J.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11