Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 24 Wrz, 2015
Uniwersalna stałka dla amatora (Canon)
Autor Wiadomość
shimatta2 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2015   Uniwersalna stałka dla amatora (Canon)

Witam! Chciałabym się poradzić w wyborze obiektywu.
Mój budżet nie jest za ogromny, około 700zł a obiektyw chciałabym używać do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów i sporadycznego kręcenia filmików. Waham się pomiędzy 40mm f/2.8 STM a 50mm f/1.8 STM. Czy są inne obiektywy w takim budżecie godne uwagi?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź, pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 27 Wrz, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 24 Wrz, 2015   

Jeśli piszesz "do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów" to szerszy kąt będzie lepszy.
Canon EF 40mm f/2.8 STM to godne polecenia szkiełko, ostre od pełnego otworu, lekkie i niewielkie na wszelkie okazje.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2015   

Też bym się wahał :D shimatta2, czym fotografujesz? To powinno być podstawowe pytanie.

shimatta2 
Nowy

Wojmistrz - Canon 500D

tores 
Rozmowny

Dla "unormalnienia cropa" ja w 40D uzywam C28/1,8 .Też są efekty,

shimatta2 
Nowy

tores napisał/a:
Dla "unormalnienia cropa" ja w 40D uzywam C28/1,8 .Też są efekty,

To już chyba nie na mój budżet niestety.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?

Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).

Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza.

shimatta2 
Nowy

ryszardo napisał/a:
Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?

Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).

Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza.

Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

shimatta2 napisał/a:

Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat.

To zrób eksperyment. Ustaw obiektyw na 50 mm, zaklej pierścień zooma taśmą klejącą i idź robić zdjęcia. Następnego dnia (albo i za tydzień - im dłużej i więcej zdjęć, tym lepiej) powtórz to samo na 40 mm. Porównaj wrażenia. Jeśli różnica będzie duża, to bierz 40. Jak nie zauważysz większych różnic w komforcie fotografowania (nie będzie za często brakowało szerokości) to bierz 50.

Jak w obu będzie za wąsko, to sprawdź 24 mm (jest 24/2,8 STM).

Wojmistrz 
Obserwator

500D nie obsłuży ci technologii STM, więc opcja szybkiego AF będzie bez wsparcia. Ze względu na portret brał bym dłuższą ogniskową, ponieważ sam na pełnej klatce z obiektywem 70-200/2.8L staram się portretować bliżej dłuższej ogniskowej, ale takie szkło to dla ciebie abstrakcja cenowa oraz całkowicie nie nadaję się do filmowania (pomijam masochistów :P ). 500D to także nie jest model dobry do filmowania, bo była to odpowiedź Canona na opcję filmowania w Nikonie D90 i takoż samo jest fatalna, a sensowne filmowanie przyszło w raz z modelem 550D, dlatego absolutnie bym pominął dobór szkła pod to kryterium i wybrał bym 50mm f/1.8 STM.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 27 Wrz, 2015   

Wojmistrz napisał/a:
500D nie obsłuży ci technologii STM

Ale Ty piszesz o filmowaniu, nie? Przecież przy zdjęciach będzie działać bez problemu. Pytająca zdaje się być głównie zainteresowania fotografowaniem.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015   

komor napisał/a:
Ale Ty piszesz o filmowaniu, nie? Przecież przy zdjęciach będzie działać bez problemu. Pytająca zdaje się być głównie zainteresowania fotografowaniem.
shimatta2 napisał/a:
i sporadycznego kręcenia filmików.
Dlatego piszę, że 500D to nie jest dobry sprzęt do filmowania i jak wybrał bym 50/1.8 STM.

serko 
Początkujący

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015   

Mam 70D i nigdy filmu nie nagrałem, nawet nie wiem czy ten tryb u mnie działa :) . Dlatego jeśli filmy nie są priorytetem, a głównym tematem zdjęć będą portrety to 50 1.8 stm.

shimatta2 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2015   

A czy Canon EF-S 24mm f/2.8 też jest przyzwoity?

tores 
Rozmowny

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2015   

EF-S? a jest taki?
EF to znam

Odpowiedz do tematu