Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 24 Wrz, 2015 Uniwersalna stałka dla amatora (Canon)
Witam! Chciałabym się poradzić w wyborze obiektywu.
Mój budżet nie jest za ogromny, około 700zł a obiektyw chciałabym używać do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów i sporadycznego kręcenia filmików. Waham się pomiędzy 40mm f/2.8 STM a 50mm f/1.8 STM. Czy są inne obiektywy w takim budżecie godne uwagi?
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 27 Wrz, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli piszesz "do portretów i zdjęć ulicznych/krajobrazów" to szerszy kąt będzie lepszy.
Canon EF 40mm f/2.8 STM to godne polecenia szkiełko, ostre od pełnego otworu, lekkie i niewielkie na wszelkie okazje.
Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?
Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).
Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza.
Pytanie zasadnicze: jaki w tej chwili masz obiektyw (bo jakiś chyba masz)?
Do portretów ja bym wolał 50/1,8, bo dużo jaśniejszy i ogniskowa bardzie mi odpowiada (Tobie nie musi). O fotografii ulicznej i filmowaniu się nie wypowiem, bo tego nie robię.
Do krajobrazów z kolei nie chciałbym żadnego z tych 2. Stałka i to o niepasującej mi zupełnie do tego celu ogniskowej. Wolałbym przyzwoitego używanego zooma (w tej cenie da się już kupić) - dużo większa uniwersalność, a jasność nie jest tutaj kluczowa (przeważnie).
Ogólnie jeśli masz na przykład jakieś 18-55 to sprawdź, na jakich ogniskowych robisz więcej zdjęć - w okolicach 40 czy 50 mm? Jeśli którychś jest wyraźnie więcej, to wiesz jaki obiektyw kupić. Jeśli po równo, to ja bym brał 50, bo jaśniejsza.
Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat.
Właśnie teraz mam tylko 18-55mm, dlatego chce rozszerzyć swój arsenał. Większość zdjęć jak tak patrze to mam między 28mm a 39mm, niektóre są na 55, ale większość w poprzednim przedziale, więc myśle, że 40mm będzie odpowiedniejszy, ale jak wcześniej mówiłeś, 50mm jest jaśniejsza, dlatego mam dylemat.
To zrób eksperyment. Ustaw obiektyw na 50 mm, zaklej pierścień zooma taśmą klejącą i idź robić zdjęcia. Następnego dnia (albo i za tydzień - im dłużej i więcej zdjęć, tym lepiej) powtórz to samo na 40 mm. Porównaj wrażenia. Jeśli różnica będzie duża, to bierz 40. Jak nie zauważysz większych różnic w komforcie fotografowania (nie będzie za często brakowało szerokości) to bierz 50.
Jak w obu będzie za wąsko, to sprawdź 24 mm (jest 24/2,8 STM).
500D nie obsłuży ci technologii STM, więc opcja szybkiego AF będzie bez wsparcia. Ze względu na portret brał bym dłuższą ogniskową, ponieważ sam na pełnej klatce z obiektywem 70-200/2.8L staram się portretować bliżej dłuższej ogniskowej, ale takie szkło to dla ciebie abstrakcja cenowa oraz całkowicie nie nadaję się do filmowania (pomijam masochistów ). 500D to także nie jest model dobry do filmowania, bo była to odpowiedź Canona na opcję filmowania w Nikonie D90 i takoż samo jest fatalna, a sensowne filmowanie przyszło w raz z modelem 550D, dlatego absolutnie bym pominął dobór szkła pod to kryterium i wybrał bym 50mm f/1.8 STM.
Mam 70D i nigdy filmu nie nagrałem, nawet nie wiem czy ten tryb u mnie działa . Dlatego jeśli filmy nie są priorytetem, a głównym tematem zdjęć będą portrety to 50 1.8 stm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16