Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Od 3 dni bawię się tą lornetką i w sumie jestem zadowolony, zwłaszcza że cena przyzwoita-499 funtów, czyli taniej niż Zeiss Conquest HD i Nikon HG. Z plusów dodatnich podoba mi się efekt 3D.
Ale guma wydziela jakiś dziwny zapach i to albo materiał użyty do muszli ocznych powoduje lekkie podrażnienie wokół oczu i ich łzawienie. Czy to minie czy odesłać lornetkę z powrotem?
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2015
Z pewnością masz trochę czasu aby wypróbować lornetkę. To bardzo dobry produkt więc proponuję maksymalnie skorzystać z tej opcji. Warto dokładnie przetrzeć (na mokro) obudowę, szczególnie muszle oczne. Można skorzystać z jakiej substancji antybakteryjnej. Na alergeny powinna wystarczyć ciepła woda. Jeśli sprawa się nie zmieni ja bym odesłał, po co męczyć organizm a w obwodzie masz pewnie Zeissa.
PS. Rozumiem, że przy innych lornetkach problem nie występuje. Jeśli to przypadkiem twoja pierwsza lornetka być może oko nie jest przyzwyczajone do podrażnień lub nacisku muszli ocznych.
Jak wyciągałem lornetkę z folii to co mnie uderzyło to ostry zapach jakby jakiś mocny środek do czyszczenia. Podczas pierwszej nocy musiałem ją nawet z powrotem włożyć do folii bo nie mogłem spać. Teraz zapach jest znacznie słabszy ale dalej szczypie pod oczami, gdy ją chwilę poużywam.
Zrobię jak Abs radzi i może to pomoże. Przy innej lornetce nie mam takich problemów.
E...daj sobie z nią spokój i jak najszybcie się jej pozbądź! Nie wiadomo w jakiej chemii się kąpała, szanuj swoje zdrowie. To nie jest normalne, że lornetka daje takie zapachy. Tzw fogging to duży problem nawet z odzieżą z tego regionu Świata (Chiny, Indie, Bangladesz itp.) dodają nawet do ubrań chemię konserwującą i chnoniącą odzież przed pleśnią podczas transportu-masakra-można poczytać o tym na jednym z polskich portali ogólnych.
To musi być wpływ składowania lub poprodukcyjnych historii. Zrób jak radzę, oczy w szczególności nie odrastają!
Jednak zwracam. Zapach się zmniejszył, ale kilka minut zabawy dalej wywołuje jakieś swędzenie. Będę miał więcej czasu na cieszenie się Victory HT 8x42, który mam od 2 tygodni.
Ale muszę powiedzieć, że optycznie nie ustępuje Zeissowi. Trochę szkoda, bo 500 funtów za taką lornetkę to naprawdę okazja (normalna cena to 900 funtów a w polskich sklepach online widziałem za 4299 złotych). Ale obawiam się, że cały zapas w CliftonCameras może mieć ten problem a przecież nie każę, aby pracownik magazynu przed wysyłką wąchał lornetkę, czy nie śmierdzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10