Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 14 Cze, 2016 Vortex czy Nikon ? prośba o pomoc
Witam, jestem laikiem w temacie od dawna marzącym o własnej lornetce. Teraz jestem zdecydowany na kupno lecz wcześniej chcę poradzić się mądrzejszych ode mnie, o co bardzo Was proszę. Lornetka ma być przede wszystkim do obserwacji nieba i samolotów (choc oczywiście nie tylko).
Jest między nimi różnica w cenie, a nie wiem o co chodzi, choć obie mi się podobają.
A może zaproponujecie mi coś jeszcze lepszego do obserwacji z ręki o takich parametrach? Postanowiłem przeznaczyć na zakup max 1200 zł.
Będę wdzięczny z odpowiedź i poradę.
Lornetka TS Optics 10x50 MX Marine nie widziałem ale ma dobre opinie.
WO 10x50 może kupisz w założonym budżecie mam od paru lat i nadal sobie chwalę a to ważne . Pamiętaj to duże i ciężkie lornetki. A może wystarczy 10x42 ?
Wysłany: Wto 14 Cze, 2016
Ex to dobry wybór. Vortexa nie miałem w rękach ale sam bym się skusił...Vortex, WO, TS mają indywidualne ustawienie ostrości. W astronomii i na samoloty ok ale wygodniej jest w Nikonie z centralnym ustawianiem. 12x to raczej za dużo...mam, używam, jest ok ale widzę, że bardziej uniwersalne jest 10x. Istotnie większy sens widzę w parametrach 10x42. W porównaniu do 10x50 to bardzo zgrabna lornetka. Fajna na spacery - nie ciąży. Jako astroamator często używam 10x42 i w strefie podmiejskiej nie traci specjalnie do 10x50. Problem to polecić coś sensownego w klasie 10x42 do 1200 zł.
Mohairhead, Nikon bardzo obniżył loty, obecnie sprzedawany Action EX ma niewiele wspólnego z modelem testowanym na naszym portalu. Przeczytaj test tej lornetki w marcowym wydaniu miesięcznika Astronomia.
Lornetki WO ED i TS Marine to świetny sprzęt do nocnego nieba, chyba najlepszy do 2000-2500zł. Porównywałem bezpośrednio w dzień wersje 7x50 i WO wydaje się trochę lepsza, tę ostatnią widziałem także 10x. Sam mam TS 7x50, już drugi raz
Teoretycznie uniwersalna 10x50 nie jest jednak rozsądnym wyborem do zastosowań dziennych ze względu na indywidualne ostrzenie, które nie przeszkadza w 7x50 ze względu na jej ogromną głębię ostrości. Zdecydowanie polecam tę drugą. Moim zdaniem 10x to także zbyt mało do obserwacji samolotów, chyba, że mieszkasz blisko lotniska czy aeroklubu. Musisz pamiętać, że ww lornetki są duże i ciężkie, nie przeszkadza to w obserwacji ale w przenoszeniu już tak.
Na zdjęciach TS Marine 7x50 (wersja 10x50 jest niemal identyczna) z Olympusem 12x50. Różni je także 0,6kg.
Istotnie większy sens widzę w parametrach 10x42. W porównaniu do 10x50 to bardzo zgrabna lornetka. Fajna na spacery - nie ciąży. Jako astroamator często używam 10x42 i w strefie podmiejskiej nie traci specjalnie do 10x50. Problem to polecić coś sensownego w klasie 10x42 do 1200 zł.
Coś sensownego w tej klasie przy tym budżecie to na pewno Nikon Monarch 5 10x42, można nawet wybrać sklep który bliżej miejsca zamieszkania aby go obejrzeć;
Tani dachowiec 42mm do astro? Nie róbmy koledze krzywdy.
Moim zdaniem lepiej kupić dwie lornetki – jasną i dużą porro do nieba plus coś lekkiego do obserwacji ziemskich. W tych zastosowaniach trudno o sensowny kompromis. Przy takim założeniu WO 10x50 z rynku wtórnego jest dobrym pomysłem.
Tyle, że każdy klon Fujinona znokautuje tego Monarcha 5 pod nocnym niebem. W takiej sytuacji pomiędzy dobrym Porro 10x50, a średnią dachówką 10x42 jest przepaść. Jeśli więc waga nie jest problem odradzam wchodzenie w klasę 10x42.
Tani dachowiec 42mm do astro? Nie róbmy koledze krzywdy.
Abs bardzo proszę przestać robić sobie krzywdę i używać 10x42 w tym celu. Zalecam również przebadać wzrok bo mogło dojść do jego uszkodzenia na skutek użycia niewłaściwego sprzętu optycznego a to stawia pod poważnym znakiem zapytania opinie Szanownego Kolegi.
kot Sylvester, odnoszę wrażenie, że nie zawsze do końca wiesz co piszesz. Abstrahując od tego, że polecasz ludziom lornetki, których nie miałeś w rękach, widzę że z dużą lekkością sugerujesz rzeczy, które się do tego co polecasz po prostu nie nadają albo nadają słabo. Szanuj pieniądze innych i nie wpuszczaj ich w kanał...
kot Sylvester, odnoszę wrażenie, że nie zawsze do końca wiesz co piszesz. Abstrahując od tego, że polecasz ludziom lornetki, których nie miałeś w rękach, widzę że z dużą lekkością sugerujesz rzeczy, które się do tego co polecasz po prostu nie nadają albo nadają słabo. Szanuj pieniądze innych i nie wpuszczaj ich w kanał...
Widzę że jesteś jasnowidzem bo wiesz co miałem w rękach. Jeśli według Ciebie wpuszczaniem w kanał jest podanie linka do sklepu i sugestia aby obejrzeć sprzęt to ja odnoszę podobne wrażenie co do tego co piszesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 14