Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Paź, 2015 Aparat dla osoby zaczynającej przygodę z fotografią
Witam
Piszę z prośbą pomocy przy wyborze rodzaju i konkretnego modelu aparatu. Jeżeli chodzi o sprzęt i parametry to nie znam się za bardzo tyle co wyczytam w internecie. Opisałbym się jako amator z chęcią poszerzenia swojej wiedzy o fotografii.
Ad. 2 - aparat ma oczywiście służyć do celów prywatnych, zdjęć podczas wyjazdów/wycieczek, ale nie ukrywam, że chciałbym sobie czasem zrobić zdjęcie jakiegoś widoku który mi się spodoba i włożyć trochę wysiłku w wykonanie zdjęcia.
Ad. 3 - na aparat mogę przeznaczyć do 1000 zł, ale to zależy czy jest sens żebym wydawał jakieś większe pieniądze na sprzęt na tą chwile jak amator.
Ad. 4 - brak doświadczenia tylko chęci.
Więc proszę o podpowiedź czy co wybrać lub czym się kierować przy wyborze. Czy lepiej mieć aparat z wizjerem czy nie jest to istotne dla początkującej osoby? Czy wybrać kompakt, kompakt z wymienną optyką czy jakąś tańszą używaną lustrzankę?
Opisałbym się jako amator z chęcią poszerzenia swojej wiedzy o fotografii.
Idealnie by było gdyby w wybranym aparacie był w miarę sensowny wizjer, tryby PASM, zapis RAW i w miarę przyzwoity obiektyw (dosyć jasny i spacerowy zakres ogniskowych) by zauważyć w praktyce jak ogniskowa, wartość przysłony, ISO i jasność wpływają na otrzymane zdjęcie.
Potem już na podstawie własnej praktyki będziesz wiedział czego potrzebujesz, i czy to w ogóle cię bardziej zainteresuje na tyle by w to inwestować - czasem są to ogromne koszty
Nie wiem czy takie rzeczy tylko w Erze, czy da się w takim budżecie coś znaleźć.
Na podanej przez ciebie liście, wizjery mają Nikon d5000 i NX10 Samsunga. Może je lepiej kupić od kompaktów, ale czy podane przez ciebie ceny odnoszą się już do aparatów z obiektywem podstawowym? Z pozostałych kompaktów polecałbym Panasonica lub Canona, a raczej nie Nikona, który zresztą dostał bardzo negatywną ocenę od użytkownikków.
Czy wizjer jest niezbędny, na pewno nie, ale jest pożyteczny. Z tym, że wizjer elektroniczny powinien jednak mieć trochę pixeli - ten w NX10- nie ma za dużo, a d5000 ma oczywiście lustro i wizjer z dwu lusterek będący substytutem pryzmatu pentagonalnego. Dobrze by ekran z tyłu aparatu dawał możliwie duży i jasny obraz, co nie zawsze ma miejsce.
1000 zł to moim zdaniem trochę za mała na porządna lustrzankę lub bezlusterkowca. Tu przydałoby się zwiększenie budżetu co najmniej o 400 zł (ale oczywiście można w nieskończoność). Z kompaktów doradzałbym coś z mniejszym zoomem do 15x. W tej klasie mam Fujifilm EXR 550, który ma szereg zalet - jak nieco większa matryca, tryb HDR, nienajgorsza ostrość również dla długich ogniskowych. Było zresztą szereg jego następców - na pewno jest 880 EXR (ale wcale nie ostatni), które mieszczą się w twoim budżecie.
Wojmistrz wstawiłem cenę aparatów używanych które znalazłem na Allegro. WojciechW tak to są już ceny podane z obiektywem. To już nie wiem czy nie dołożyć i kupić coś lepszego. A czy kompaktem bez zmiennej optyki jest możliwość zrobienia zdjęcia z głębią? A jakie macie zdanie o tańszym sprzęcie jakim jest Samsungu NX1100?
Powiedzmy, że mogę wydać 1400 zł. Sprawdzałem dzisiaj sporo czasu aparaty w tym przedziale cenowym, ale dla nowicjusza ciężko jest wyłowić coś konkretnego z tej ilości sprzętu jaka jest dostępna. Może macie zatem jakieś zdanie, albo doświadczenia z takimi budżetowymi aparatami? Dzięki za Wasze odpowiedzi.
Da wyboru rodzaju aparatu istotna dla ciebie jest odpowiedź na pytanie, czy interesuje cię fotografowanie w trudniejszych warunkach oświetleniowych i czy chcesz robić zdjęcia z niewielką głębią ostrości. Jeżeli jesteś zainteresowany tymi obiema rzeczami przyda ci się lustrzanka lub tzw. bezlusterkowiec, który określiłeś mianem kompaktu z wymienną optyką.
Oczywiście od wymiennej optyki jest tu nawet ważniejszy fizyczny rozmiar matrycy.
Aktualnie mamy coraz więcej ambitnych kompaktów z większymi rozmiarami matrycy i jaśniejszymi obiektywami, które umożliwiają wymienione na początku dwie rzeczy.
Ale coś za coś - takie kompakty są zwykle drogie i mają niewielki zakres zoomu - podobnie zresztą jak tzw kitowe obiektywy bezlusterkowców (te ostatnie zwykle 3x). Więc pytanie czy ci taki zakres zoomu wystarczy?
Doradzam ci pewną ostrożność w kupowaniu starych lustrzanek, , jak również, zwłaszcza starszych kompaktów z małymi matrycami, bo mogą mocno szumieć. D5000 nie jest pod tym względem taki zły.
A może skusi cie niezły ambitniejszy kompakt P7800 Nikona z większą matrycą 1/1.7", wizjerem, odchylanym ekranem i całkiem niezłym zoomem 8x, który jest do dostania nowy za nieco ponad 1300 zł. Poleciłam taki swojemu koledze, który z niego jest bardzo zadowolony. Na Allegro zaś zwykle za tanio jest.
Doradzam ci lekturę testów, a przynajmniej podsumowań tych testów i obejrzenie zdjęć przykładowych dla interesujących cię aparatów.
fo13, fotografować można czymkolwiek, jeśli jest to pasja. Ja na twoim miejscu bardziej wdrożył bym się w zrozumienie świata malowania światłem, niż inwestował w sprzęt. Kiedy poznasz zasady działające w fotografii, będziesz wiedział co ci do niej jest potrzebne. Ze swojej strony jeśli musisz kupić coś z takich aparatów i faktycznie interesuje ciebie fotografia, to nie polecił bym ci kompaktu, bo zaraz odkryjesz jego wielkie ograniczenia, które mogą faktycznie doprowadzić do fotograficznej frustracji, a co za tym idzie do odstawienia aparatu na półkę. Przemyśl, czy zakup jakiejś starej lustrzanki nie byłby lepszym rozwiązaniem. Dla przykładu, koledzy wspomnieli o wizjerze. Ja nie potrafię praktycznie bez niego fotografować, bo potrzebuję pewnej intymności między mną a kadrem. Patrząc przez wizjer aparatu (lub komin ) odrywasz się od otoczenia i widzisz tylko fotografowany obraz, ten jeden, niezmącony tym co jest pozostałe. Dopiero w tym momencie zaczynasz naprawdę czuć i analizować, jak na prawdę chcesz coś pokazać
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Paź, 2015
fo13, popieram zdanie poprzedników. Jeśli chcesz się uczyć, to odpuść sobie kompakty-megazoomy, z kolei bardziej nazwijmy to ,rozwijające'' kompakty (najnowsze Sony RX, Panasonic LX100) są bardzo drogie. Bezlustra też są świetne, ale drogie, a te stare (jak Samsung NX11) mają jednak wiele niedoskonałości (np. wizjer), bo w tym segmencie aparatów postęp jest szybki. Kup sobie po prostu jakąś lustrzankę, niekoniecznie współczesny model. Tego Nikona D5000 to akurat doradzałem parę lat temu znajomej, a potem razem robiliśmy zdjęcia, bardzo fajny aparat na początek. Jaki tam jest obiektyw? Najlepiej weź 18-105 (taki też jej doradzałem), a potem dokupisz sobie np tanią stałkę 35/1.8 lub 50/1.8, co tam Ci będzie pasowało...
D5000 1000zł? w tej cenie masz K-30 lub K-5 - o wiele lepsze puszki
NX30 do tej ceny jak poszukasz tez dasz rade wyrwac. czy mniejszy NX300,
EPL-5 Olympusa tez mozna bylo by znalezc/poszukac.
Co do Nikona D5000 to nie ma ich za dużo w sieci z drugiej strony nie wiem czy pchać się w aparat używany, bo wiadomo są to bardzo delikatne urządzenia. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Zacząłem się też zastanawiać nad NX30 bardzo fajny jak za te pieniądze.
I raczej chciałbym coś z wizjerem, bo to chyba daje całą radość w fotografowaniu przynajmniej mi się tak wydaję
A co sądzicie o takim aparacie: Sony Alpha SLT-A58 na teście z optyczne.pl jakoś źle nie wypadł. Miałbym go za 1500 zł.
SLT-A58 posiada matrycę 23.2 x 15.4 mm, a NX30 23,5 x 15,7 mm możecie mi zobrazować czy różnica w tych parametrach jest jakoś znacząca jeżeli chodzi o jakość?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi trochę mi się rozjaśnia!
Wybierając między A58 a D5000 wybrałbym na pewno Sony. Oczywiście dla mnie podstawową sprawą jest większa rozdzielczość, ale istotna jest również mniejsza "przestarzałość" konstrukcji. Pewien problem stanowić może to, że Sony właściwie wycofuje się z rynku lustrzanek, kładąc nacisk na bezlusterkowce, ale do A58 można podpinać starsze obiektywy od Minolty.
Idealnie by było gdyby w wybranym aparacie był w miarę sensowny wizjer,
Może rzeczywiście byłby to ideał, ale zdecydowanie nie jest niezbędny zwłaszcza, jeżeli istnieją ograniczenia budżetowe
snufkin napisał/a:
tryby PASM,
to jest właśnie podstawa do nauki fotografii
snufkin napisał/a:
zapis RAW
...absolutnie zbyteczny na początkowym etapie nauki
snufkin napisał/a:
i w miarę przyzwoity obiektyw
dla potrzeb nauki fotografii można spokojnie przyjąć, ze każdy kompakt, wyposażony w tryby PASM, ma wystarczającej jakości obiektyw. Jakość obiektywu w takich zastosowaniach nie jest czynnikiem krytycznym aparatu.
Ergo: z własnego doświadczenia polecałbym w takim przypadku np. Sony HX50V lub HX60V, albo odpowiednik innej marki.
Tutaj masz testy tej klasy aparatów. Proponuję zacząć lekturę od podsumowania.
Pamiętaj też przy tym, że kupno przyzwoitego kompaktu nie stoi w kolizji z ewentualnym, późniejszym zakupem aparatu systemowego: lustrzanki lub bezlusterkowca. Każdy z tych kompaktów będzie w przyszłości cennym uzupełnieniem aparatu systemowego, kiedy nie będzie ci się chciało dźwigać torby z ciężkim systemowcem i akcesoriami.
Udanego wyboru.
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Wto 20 Paź, 2015, w całości zmieniany 2 razy
A58 to konstrukcja z elektronicznym wizjerem wiec równie dobrze możesz patrzeć na bezlusterkowce. Ja ci polecam brać się za to, czego jest dużo na rynku, bo najłatwiej uzyskać pomoc i kupić np używane, dlatego polecam Canona i Nikona.
Oczywiście dla mnie podstawową sprawą jest większa rozdzielczość, ale istotna jest również mniejsza "przestarzałość" konstrukcji. Pewien problem stanowić może to, że Sony właściwie wycofuje się z rynku lustrzanek
I to właśnie powoduje, że A58 jest efektywnie bardziej „przestarzały” niż D5000, choć być może metryczka urodzenia mówi coś innego.
Moje wrażenia z używania wizjera elektronicznego (dodatkowy VF-2 do E-PM2 o podobnej rozdzielczości jak w A58) są bardzo pozytywne i przypuszczam, że mniej byłbym zadowolony patrząc w dwulusterkową namiastkę pryzmatu pentagonalnego.
Nawiasem mówiąc kupiłem ostatnio sobie aparat z pełnym pryzmatem pentagonalnym i rozdzielczością na poziomie A58 i d5200. W moim przypadku było to tylko body, jako że szkła mam z poprzednikiem, ale jest on do dostania nowy z podstawowym obiektywem, na pewno nie gorszym od A58, za 1600 zł. Jako użytkownik bardzo polecam. Gdybym nie był w systemie Pentaxa to może wybrałbym zamiast niego d5300 lub nawet d3300. Ale d5000 zamiast niego lub zamiast A58 - naprawdę przenigdy!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11