Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon d600 czy d610
Autor Wiadomość
ojgla 
Nowy

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015   nikon d600 czy d610

Siemka
szykuję się do zakupu pierwszej pełnej klaty, ale kasy nie starczy na nic wyżej niż d600 lub d610. moje pytanie jest, jaka jest faktyczna różnica miedzy tymi dwom body? z tego co wyczytałam, to lista poprawek nie jest długa:prędkości zdjęć seryjnych - 6 kl/s i cichy tryb seryjny - 3 kl/s oraz lepsze działanie automatycznego balansu bieli. Te pół klatki na sekundę nie jest dla mnie aż tak ważne, żeby do niego dopłacać.
Podobno jednak "producent tego oficjalnie nie podaje, ale po cichu mówi się, że podstawową zmianą w D610 jest ulepszenie mechanizmów w aparacie, które w starszym modelu mogły powodować brudzenie matrycy."
czy faktycznie taka wada była powszechna w d600? czy została usunięta w d610?
co sądzicie?

Reklama

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015   

Wygląda na to, że to lepiej 610 bo to poprawiony 600,
a może Canon 6d - podobno kobiety wolą Canona.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015   

Gdybym stał dzisiaj przed wyborem budżetowej pełnej klatki to kupił bym Canona 6D, moim zdaniem matryca i AF w 6D bije na głowe d600 i d610(ps. posiadam nikona). Inna sprawa jak już posiadasz jakiś osprzęt do nikona(obiektywy,lampy itp)....

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 10 Paź, 2015   

Jak najbardziej wybierz D610.
Dlaczego ojgla mieszacie proponując 6D. Mam 6D i czasem chciałbym D610, a czasem cieszy mnie mój wybór, bo żaden z nich nie jest idealny. Osobiście gdybym stał przed wyborem "takiego" Nikona FF, brał bym pod uwagę także D750.

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Wojmistrz napisał/a:
Jak najbardziej wybierz D610.
Dlaczego ojgla mieszacie proponując 6D. Mam 6D i czasem chciałbym D610, a czasem cieszy mnie mój wybór, bo żaden z nich nie jest idealny. Osobiście gdybym stał przed wyborem "takiego" Nikona FF, brał bym pod uwagę także D750.

Nie mieszamy tylko sugerujemy szersze spojrzenie na "problem".

moronica 

Pomogła: 106 razy

szlicnykotek, co maja seksistowskie uwagi wspolnego z szerszym spojrzeniem?

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Seksistowskie byłoby może gdybym napisał: "ładne masz bąbelki", ale nie napiszę.

Jeśli nie jest w żadnym z systemów, to dlaczego miałaby nie pomyśleć nad najstraszliwszym konkurentem Nikona, chociaż jeszcze jest Sony i nie byłby to zły kierunek, nimi również da się robić dobre zdjęcia,
a wiosną pojawi się Pentax, również bardzo interesujący potencjalny wybór.

ojgla 
Nowy

Wysłany: Nie 11 Paź, 2015   

Dzięki za wszystkie uwagi. Niestety jest tak, że faktycznie do nikona mam już trochę, nie dużo może, ale zawsze. Szkoda bo przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

no ale i tak pozostane przy nikonie jednak i wygrywa d610!
mam nadzieję, że niedługo będę prosić o porady w sprawie obiektywów.
dzięki i buźki!

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

szlicnykotek napisał/a:
Jeśli nie jest w żadnym z systemów, to dlaczego miałaby nie pomyśleć nad najstraszliwszym konkurentem Nikona

najstraszliwszym :shock: skoro taki straszny to lepiej o nim nie myśleć :razz:

WojciechW 
Optyczny

A więc aby do wiosny.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS A jak się to "coś" już pojawi to może dobrze będzie poczekać na jakiś test.
I może będzie aż tak dobre,że 5Ds R i A7II r znaacznie potanieją?

Wojmistrz 
Obserwator

ojgla napisał/a:
Szkoda bo przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.
Nie ma co przesadzać z tym ISO. Nikon świetnie rekompensuje to możliwością wyciągania z cieni i usuwaniu przepaleń, o ile rejestrujesz w formacie RAW, a jakość AF w 6D opiera się głównie o punkt centralny. Naprawdę te puszki są na podobnym poziomie.

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

ojgla napisał/a:
przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

pod względem af nikona niestety lepszy, gdyby nie środkowy w 6d to nalezałby on do tego samego segmentu co af 5d i 5d2 a to już lekka porażka. Pod wzgledem szumu jest dość subtelna różnica na korzyść canona ale gdy zaczyna się wyciagać z cieni nikon wygrywa zdecydowanie. Gdy zaczniesz w rawie bawić się suwakami, jednak materiał z nikona jest bardziej elastyczny.

ojgla 
Nowy

beata_k napisał/a:
ojgla napisał/a:
przejrzałam różne testy i zestawienia i wychodzi na to, że canon na wysokim iso rodzi sobie zdecydowanie lepiej niż nikon. no i af też wygląda lepiej.

pod względem af nikona niestety lepszy, gdyby nie środkowy w 6d to nalezałby on do tego samego segmentu co af 5d i 5d2 a to już lekka porażka. Pod wzgledem szumu jest dość subtelna różnica na korzyść canona ale gdy zaczyna się wyciagać z cieni nikon wygrywa zdecydowanie. Gdy zaczniesz w rawie bawić się suwakami, jednak materiał z nikona jest bardziej elastyczny.

A no to pocieszasz mnie trochę. Jak robie cos sensownego to zawsze w rawach;)Z tego porównania (duzo wiecej nie widzialam) wynika, że ta roznica w iso jest naprawde spora. + canon duzo lepiej sobie radzil z lapaniem ostrosci w marnym swietle (nikon d6000, ktorego do tej pory najczesciej uzywalam faktycznie ma z tym problem). W dobrych warunkach oswietleniowych af nikona smigal bez zarzutu.

Wojmistrz 
Obserwator

ojgla, no proszę cię, nie patrz na takie testy w internecie. Twój wybór D610, to bardzo dobry wybór i nie powinnaś sobie mieszać, że "bo 6D ma ...". Jako użytkownik określę to tak. Mam 6D i mam obiektywy pod Canona, bo jestem w tym systemie od dawna, ale jeśli miał bym D610 i miej więcej takie same szkła, byłbym równie zadowolony i szczęśliwy. Trochę inny wymiar ma "wojna" na poziomie puszek APS-C, ale pełnoklatkowce to naprawdę inny świat.

beata_k 
Początkujący
smutny jezus

matys napisał/a:
Gdybym stał dzisiaj przed wyborem budżetowej pełnej klatki to kupił bym Canona 6D, moim zdaniem matryca i AF w 6D bije na głowe d600 i d610(ps. posiadam nikona). Inna sprawa jak już posiadasz jakiś osprzęt do nikona(obiektywy,lampy itp)....

a ja mam canona ale robiłam już kilka reportaży nikonem d600, no i niestety nikon lepszy.
Zarówno pod względem af, jak i późniejszego materiału w obróbce przy wyzszym iso.
Jak się dowiedziałam z DxO właśnie ze wzgledu na DR, bo materiał rzeczywiście jest bardziej elastyczny pod względem wyciągania z cieni jak i zabawy z krzywymi czy przesuwaniem ekspozycji.
Może to tak jest, że chwalimy to czego nie mamy ale z 6D nie dało się tyle wyciągnąć a jak już to wyłaził straszny szum, szczególnie jak sie niedoświetliło w cięższych warunkach nawet o 1ev.

Odpowiedz do tematu