Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prostaff 7 10x42 na mniejszą...
Autor Wiadomość
Absengard 
Bywalec

Wysłany: Pon 16 Lis, 2015   Prostaff 7 10x42 na mniejszą...

Cześć

Zwracam się do Was z następującym problemem. Od 1.5 roku (około) użytkuję Nikona Prostaffa 7 10x42. Jego parametry ogólnie są dla mnie wystarczające. Wcześniej miałem wielkiego Celestrona 15x70 ale szybko przekonałem się że nie jest to lornetka do obserwacji z ręki czy podróżnicza. Po zakupie Prostaffa zauważyłem różnicę jeśli chodzi o ostrość, wagę czy balans bieli (jest bielszy obraz) na korzyść Nikona. Po kilku wycieczkach górskich stwierdzam iż rozmiar Prostaffa 10x42 jest dla mnie nadal za duży. Dlatego pomyślałem o lornetce z mniejszymi obiektywami (32). Jest wiele konstrukcji z obiektywami 32mm które mają różne gabaryty i wagę oraz różną jakość. Dlatego też chciałbym Was zapytać na co zamienić mojego Prostaffa aby parametry optyczne (oprócz rzecz jasna wielkości soczewek) były przynajmniej takie same, a gdyby się udało to lepsze ?
To czego oczekuje od lornetki to:
- konstrukcja dachowa
- obiektywy 32mm
- optycznie nie gorsza od prostaffa 7 (fajnie gdyby była jeszcze ostrzejsza)
- obserwacje tylko dzienne
- powiększenie 10x
- cena do 800 zł
czy w tej cenie jest coś godnego uwagi ? Która z nich byłaby najlepsza ?
Spoglądałem do tej pory na dwie:
Vixen new foresta 10x32 oraz delta optical One 10x32.
Nie miałem żadnej z nich w ręku a o tej Delcie One nie słyszałem nawet, poprzednie modele forest widziałem ale One nie. Jak się ma One do DO foresta ?
Na ile mógłbym wycenić mojego używanego prostaffa 7 10x42 ? stan idealny jeszcze na gwarancji chyba....
Czy w ogóle jest sens zmieniać, czy 10x32 będa sporo mniejsze i wygodniejsze do noszenia ?
Dziękuje z apodpowiedzi

P.S. Właśnie byłem w FJ i oglądałem monarcha 10x36 niestety była taka kolejka że nie mogłem poprosic o prezentacje ale co myslicie o tej lornetce ? jest optycznie lepsza od mojego prostaffa ?
Ostatnio zmieniony przez Absengard Pon 16 Lis, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 16 Lis, 2015   

Nie miałem w rękach 10x32 Vixena. DO One 10x32 porównywaliśmy na Zlocie w Baranowie z Prostaff 7s 10x30. Ten drugi zdecydowanie wygrywał jasnością obrazu.

Jeśli jednak ekstrapolować wyniki klasy 8x32 na 10x32, to Vixen jest o klasę wyżej niż DO One.

Lornetki 10x32 mają bardzo często dużo większe pole widzenia niż 10x42. M.in. dlatego zacząłem ich ostatnio używać.

Absengard 
Bywalec

Co myślisz Arku o Monarchu 10x36 ? Mam go obok w FJ po poludniu podejde i popatrze przez niego.

Arek 
Redaktor

Hmmm... Nie wiem czy jest sens wymieniać 10x42 na 10x36... Choć faktycznie różnica rozmiarów pomiędzy Prostaffem 7 10x42 a Monarchem 10x36 jest spora. Patrząc tutaj:

http://www.optyczne.pl/po...2=793&add3=1533

Bardziej rozważałbym Prostaffa 7s 10x30. A w ogóle to zbierałbym do Monarcha 7 10x30.

Absengard 
Bywalec

Monarch 10x30 jest niestety poza moim zasięgiem finansowym (nie da się ukryc takiej kwoty przed żoną ) :)
800 zł jest bo sprzedałbym Prostaffa i dołożył np. do vixena około 300 zł tylko ( tyle ukryje) :)

P.S. Właśnie byłem ponownie w FJ (pracuje dwa boxy obok więc mam blisko) i zerknąłem przez Monarcha 10x36. Szczerze mówiąc jestem zawiedziony. Monarch niby półka wyżej od prostaffa a...żadnej różnicy względem mojego prostaffa (oprócz wielkosci) nie doświadczyłem. Może sie nie znam, może nie ta kpatrze. Powiem więcej było chyba gorzej a to na skutek tego że ostrość łapana jest na krótszym ruchu pokrętłem, łatwo ja zgubić bo minimalny ruch kółka i od razu ja gubi. W prostaffie jak złapie ostrośc to obrót kółka o kilka ząbków nie gubi jej diametralnie a tylko doostrza/przeostrza, więc można precyzyjniej ją ustawić. Monarcha 10x30 nie mają abym mógł chociaż zerknąć. Prostaffy maja ale nie modele 7s a modele te które mam ja. Więc przez nic innego nie zerkałem.

Arek 
Redaktor

Ja przez Monarcha 10x36 nie spoglądałem. Ale to jeszcze stara generacja lornetek, sprzed podziału na Monarchy 5 i 7 oraz Prostaffy. Wcale nie jest wykluczone, że ten model nie wyróżnia się mocno na tle Twojego Prostaffa.

P.S. Co Wy z tymi żonami macie :) Kup jedną dla siebie, drugą dla niej.

Absengard 
Bywalec

Arek napisał/a:
Ja przez Monarcha 10x36 Ale to jeszcze stara generacja lornetek, sprzed podziału na Monarchy 5 i 7 oraz Prostaffy. Wcale nie jest wykluczone, że ten model nie wyróżnia się mocno na tle Twojego Prostaffa.

No właśnie zauważyłem że fizycznie wyglądają inaczej niż te nowe Monarchy. Gorzej.

Arek napisał/a:
P.S. Co Wy z tymi żonami macie :) Kup jedną dla siebie, drugą dla niej.

Problem w tym, iż małżowinka nie pali się do oglądania świata przez lornetkę i nie potrafi zrozumieć dlaczego muszę wydać na lornetke 800 zł skoro na allegro są za 25 zł... :)

Arek 
Redaktor

Wyślij jej przypadkiem tą stronę:
http://www.cyfrowe.pl/lor...n-piaskowa.html
i powiedz, że Ty potrzebujesz 10x tańszego sprzętu więc bardzo dbasz o budżet domowy :)

Marlut 
Optyczny

Absengard, ja miałem w rękach Vixena 10x32. Optyka sprawia całkiem przyzwoite wrażenie ale sama lornetka jest wielka i bardzo "plastikowa"

Arek 
Redaktor

Marlut napisał/a:
bardzo "plastikowa"

Hmmm... U Vixena jest metalowy korpus. Dla odmiany, akurat u wszystkich omawianych Nikonów (monarchy, prostaffy) mamy do czynienia z tworzywami sztucznymi. Ale fakt, że New Foresta też jest spory.

Ja bym w takim razie spróbował:
http://fotozakupy.pl/niko...7s-10x30/40594s

Mają na magazynie. Zamów - jak się nie spodoba, odeślesz.

Marlut 
Optyczny

Plastikowość to moje pierwsze odczucie po wzięciu lornetki do ręki.
Jestem przyzwyczajony do spory lornetek porro i to może rzutować na odbiór organoleptyczny ;)

Absengard 
Bywalec

Ile według Was mógłbym wołać za mojego prostaffa 7 10x42 pełen komplet, stan idealny, jeszcze na gwarancji ?

Abs 
Optyczny

Na mój nos - aktualna cena minus jakieś 25% z założeniem negocjacji o kolejne 5%. Z małych stawiam na M7 10x30 a potem 7s ale już z wyraźnie mniejszym polem i nieco gorszą optyką.
Stary Monarch to nie to samo co siódemka. W 10x36 obraz jakby rozmydlony - daleko od dzisiejszych standardów. Vixena nie znam - może warto, choć większa i cięższa od Nikonów.

gaudemus 
Bywalec

Mam i Nikona Monarcha 7 8x30 i Vixen New Foresta 8x32

Nie wiem czy egzemplarze 10x będą mieć podobnie, ale jeśli porównywać 8-ki ze sobą to:

Nikon plusy:
+ waga, jest lżejszy, wykonany z tworzyw
+ ma większe pole widzenia
+ duża głębia ostrości, w vixenie trzeba częściej ustawiać ostrość
+ lepsze zaślepki od obiektywów, trudniej je zgubić niż w vixenie :)

Vixen plusy:
+ solidniej wykonany od nikona, metalowy korpus i inne detale wykonania, nikona po zakupie wymieniałem bo przyjechał do mnie z uszkodzeniami na pryzmatach
+ lepiej oddaje kolory, obraz w vixenie jest bardziej zbliżony do rzeczywistego, w nikonie ciągnie trochę w stronę żółci/beżu
+ wygodniej go się trzyma, lepiej mi leży w dłoni

obydwie lornetki mi się podobają, jakość/ostrość obrazu określiłbym jako podobną, z obydwoma łaziłem po górach, częściej biorę w teren nikona - właśnie ze względu na wagę ( w plecaku każde 100g się liczy) i głębię ostrości

Odpowiedz do tematu