Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Lis, 2015 Pierwsza lornetka astro 8x56 czy 10x50 a kwestia źrenicy
Witam,
Przymierzam się do kupna lornetki do obserwacji nieba nocą. Mieszkam na wsi ale niebo nie jest idealnie ciemne (sztuczne źródła światła itp) stąd zastanawiam się czy zasadnym będzie kupno lornetki 8x56 (mam 30 lat). Mam obawy czy moja źrenica będzie pracować w trybie 7mm
Myślałem o tym modelu DOT 8x56 ED (ponad 1000 zł)
Czy kupić tańszą Nikon EX 10x50 albo Kamakura WP2 10x50 (obie około 550zł)
Zależy mi na tym by cieszyć się widokami nieba i nauczyć się go - docelowo planuję zakup teleskopu za rok bądź dwa.
Nikon EX bardzo obniżył loty - obecnie produkowany model to nie to samo co testowany na tym portalu.
Ecotone 10x50 jest podobno lepsza.
DOT 8x 56ED optycznie świetna, trochę słabiej z mechaniką i kontrolą jakości. Polecam jeszcze TS Marine, szczególnie modele 7x50 i 10,5x70, 10x50 jest trochę gorszy, oraz WO 7x50 i 10x50.
http://teleskopy.pl/lorne...cat-25_288.html http://teleskopy.pl/lornetki%20TS-cat-25_325.html
tak zdaję sobie sprawę z tego co piszesz - przeszukałem w internecie mnóstwo opinii i testów lornetek.
Zastanawia mnie właściwie kwestia tych 7mm. Może nie ujałem tego właściwie w pierwszym poście. Chciałbym wiedzieć czy to jest tak, że te 7mm to uzyska młoda osoba w Bieszczadach? A w każdym innym miejscu gdzie są np sporadyczne latarnie przy drogach czy inne źródła światłą już nasze oko nie będzie pracować w 7mm? I wówczas zakup 8x56 mijałby się z celem?
Myślę, że 7mm jest do osiągnięcia w terenach wiejskich, czasem wystarczy poszukać jakiegoś osłoniętego od światła miejsca. Jeśli widzisz Drogę Mleczną śmiało możesz kupować 7mm
Dobrym rozwiązaniem jest zakup przez internet - masz wtedy 14 nocy na testy i ewentualny zwrot lornetki.
bolsa,domyślam się, że twoja wieś leży przy Wrocławiu. Zawświetlenie nieba musisz mieć duże, tym bardziej że nie widzisz dobrze Drogi Mlecznej co jest podstawą żeby mówić o przyjemnych obserwacjach lornetką o źrenicy 7mm. DOT 8x56 ED byłaby bardzo fajna ale nie pod twoje niebo. W związku z tym chyba lepiej pójść w 10x50 lub Deltę 10x56 która ma fajną optykę.
Ach i najważniejsze - obserwuj z miejsc, gdzie nie widać bezpośrednio sztucznych źródeł światła. Jeśli są jakieś latarnie (nawet dość daleko) to lepiej ustaw się tak żeby ich nie było widać. A i najlepiej by było gdybyś zainwestował w jakiś zwykły statyw, to znacznie uprzyjemnia obserwacje. Na początek nie musi być drogi ale powinien być wysoki (najlepiej wyższy od Ciebie).
40 km od Wrocławia - to są sporadyczne latarnie ale drogi mlecznej nie widziałem (np takich widoków nie mam http://www.crazynauka.pl/...o-bieszczadach/ haha). Mam statyw bo kiedyś kupowałem lustrzanke - swoją drogą pomogło mi to forum
Ale własnie nie chciałem takich lornetek 15x ... bo podobno na początek obserwacji lepiej taką przeglądową
Ok - czyli powinienem skłaniać sie ku 10x50 bądź 10x56
Ok - czyli powinienem skłaniać sie ku 10x50 bądź 10x56
56ką zobaczysz więcej gwiazd (będziesz miał większy zasięg). Problem jednak w tym, że o ile modeli 10x50 na rynku jest sporo, to 10x56 nie ma dużo. Rozważ jeszcze to:
http://www.optyczne.pl/14...a_lornetki.html
Wszystkie modele z serii New Foresta, które miałem w testach wypadly dobrze lub bardzo dobrze, ale modelu 10x56 nie miałem nawet w rękach.
Aha... Jest jeszcze Kowa BD 10x56. Tyle, że to niewiadoma. Kowa 8x32 wypadła świetnie, 8x56 znacznie gorzej. 12x56 nie zachwyciła Volvera i ją oddał (oddał też Swarowskiego, dla zachowania poziomu odniesienia ). Modelu 10x56 nikt nie opisywał... Może kupisz i będziesz pierwszy
powiedz mi jeszcze proszę - czy dla amatora takiego jak ja jest sens dopłacać do takich lornetek czy może zatrzymać się przy 600 zł i kupić 10x50 i cieszyć się niebem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10