Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Lis, 2015 Cyfrowy kompakt w kieszeń i na szyje.
Witam serdecznie
Podróżuję, zwiedzam i naturalnie uwieczniam miłe chwile, krajobrazy, osoby, ciekawe przedmioty, życie codzienne.
Używam Canon 550D + Tamron 28-75 f2.8, jestem bardzo zadowolony z body jak i z obiektywu. Minusem jaki posiada mój zestaw jest waga, około 1000g, sam obiektyw waży 400g i ciągnie całe body do ziemi jak kamień, oraz gabaryt. Przy transporcie w bagażu podręcznym (samolot), zajmuje sporo miejsca no i -1000g. [do bagażu rejestrowalnego nie wkładam cennych przedmiotów]
-waga max 400g
-dobra stabilizacja
-zoom optyczny 3 starczy
-aparat do zdjęć nie do filmów
-solidnie spasowany
Podróżuje sam, więc ciężko mi zrobić fotkę "selfie" z Tamrona 28-75, a czasem bym chciał uwiecznić, że faktycznie tam byłem, więc mile widziana opcja obracanego ekranu (ale nie jest to priorytet)
Przeglądając fora, czytając recenzje i opinie wytypowałem:
- NIKON COOLPIX P7800
Dobry zoom, obracany ekran, waga 400g. Minusem jest dekielek zabezpieczający obiektyw, a mam tendencje do gubienia. Na http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison wypada słabo, duży szum, słabe szczegóły, rozmyty obraz, a o iso powyżej 800 lepiej nie mówić.
- Sony Cyber-Shot DSC-RX100 II
Jasny f1.8, waga 280g, brak obracanego ekranu, automatycznie zabezpieczony obiektyw.
- Lumix DMC-LX7
Jasny f1.4, waga 300g, dobra stabilizacja, brak obracanego ekranu, automatycznie zabezpieczony obiektyw. Na dpreview.com wypada bardzo słabo.
- Olympus PEN E-PL5
Z obiektywem 14-42 znośny gabarytowo, szkoda że taki ciemny f3,5-5,6, dobra stabilizacja, dobrze wykonany bo go macałem, wagowo z obiektywem mieści się w normie, obracany ekran, dekielek na obiektywie. Mój cichy faworyt i w MM jest za 1700zł.
Jak widzicie mój budżet jest w granicach do 2200zł. Napisałem swoje oczekiwania i spostrzeżenia. Już nawet myślałem na EF-S 24mm f/2.8 i dać sobie spokój z kompaktem.
Doradźcie, podsuńcie jakiś pomysł, dajcie nadzieje na lesze jutro.
Popieram dcs, masz w tym wszystko co opisałeś, jedynie 4.2x zoom, ale to chyba ci nie przeszkadza aż tak. Waga 304g z akumulatorem i kartą pamięci, wymiary: 103.0 x 60.4 x 40.4mm, stabilizacja 2.5 EV do tego jeszcze wbudowany filtr szary ND1/8, bardzo szybka seria 6fps i czasem przydatne bajery jak WiFi i NFC.
Byłem dziś sprawdzić jakość wykonania G7x i to jak leży w dłoni. Tak jak piszesz Wojmistrz, mam w nim wszystko czego potrzebuje. Lekki ale w dotyku czuć, że nie jest to plastikowa zabawka, dobrze spasowany, super wygląda, mieści się do kieszeni u spodni. W dłoni trzyma się niezbyt pewnie, ale miejsce na prawy kciuk rekompensuje, przy selfie trzeba uważać.
Czas od włączenia do gotowości zrobienia zdjęcia jest imponujący, około 1,5sek. Wyświetlacz solidnie zamontowany na zawiasie. Menu tak rozbudowane, że trzeba do tego usiąść na spokojnie, ale intuicyjne Canona więc nie będę miał problemów. AF celny i szybki, zapis zdjęcia również. 24-100 mm i f/1.8-2.8 z czego f2.8 zaczyna się dopiero od 60mm. Pani która ogarniała temat potwierdziła to co wyczytałem o baterii, słaba, max 200 zdjęć, a przy częstym on/off i lampie nawet 150. W zestawie brak paska na szyje, sądziłem że w tej cenie będzie chociaż to na dodatkowym wyposażeniu. WiFi i NFC mnie nie interesuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10