Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Gru, 2015 Ciekawa propozycja od swarovskiego ?
Witam wszystkich, mam kilka pytań odnośnie lornetki która mam okazję kupić . Czy zdradzi mi ktoś więcej szczgółow o tym modelu? lata produkcji lornetki , jakie posiada powłoki i jaka jest średnia wartość ceny w PL , w założeniu że lornetka jest sprawna i w dobrym stanie . Czytałem test Optyczne.pl na temat tej lornetki i wypadła całkiem przyzwoicie, lecz ciekawi mnie opinia osób które miały owy przedmiot w ręku> jakie wrażenia z obserwacji, czy lornetka będzie zadowalająca optycznie? Jestem początkującym obserwatorem na stanie posiadam Nikona e2 10x35 i jestem z niego zadowolony, tylko strasznie szkoda mi brać w teren tego pięknego klasyka Widziałem test nowszego modelu EL SV który wypadł dużo lepiej na tle starszego modelu , czy nowszy model EL jest aż tak lepszy od starszego Szukając lornetki do obserwacji przyrody i ptaków trafił mi sie starszy model swarovskiego el 10x42 (fot.) za 3300zł w ładnym stanie z pokrowcem i paskiem . Czy waszym zdaniem taki zakup bedzie opłacalny, czy może lepiej poszukac czegoś nowego w granicach do 4 tyś. Jakaś alternatywa która pobije optycznie EL. Myślałem o nowym zeiss conquest, lecz nie jestem pewien czy dorówna optycznie swarkowi. Interesuje mnie obserwacja raczej dzienna . Z góry dziekuje za informacje i Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !
Starszy EL to wciąż bardzo dobra i chwalona lornetka. Wynik w teście ma świetny - powyżej 140 pkt. Cena 3300 zł to kwota typowa za ten sprzęt. W porównaniu do Nikona E2 10x35 będzie przeszkadzało Ci zauważalnie mniejsze pole widzenia. Wybór pomiędzy Zeissem Conquestem HD 10x42 a tym Swarkiem jest naprawdę trudny. Cena bardzo podobna (w Niemczech Zeiss do kupienia za 3400 zł), nowy model z trochę większym polem vs używany ale sprawdzony i wg mnie gustowniejszy Swarek. Sam miałbym sporą zagwozdkę...
Pojechałem... przywiozłem...
Po blisko 300km wycieczcę dotarłem po lornetkę swarovskiego aby zobaczyc z czym mam do czynienia . Ogólnie rzecz biorąc, to bardzo solidny sprzęt, piękna optyka, komfort obserwacji jest bardzo duży małe zaskoczenie dla zainteresowanych Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka lecz to jedyny atut klasycznego nikona w porównaniu z swarem ahh i to pole nikona... coś wspaniałego Jak sie okazało lornetką posiada niesprawny układ ogniskowania lewy tor optyczny nie idzie symetrycznie z prawym, czyli za każdym razem trzeba doregulowywać prawe oko za pomoca regulacji dioptrii o 1 stopien w skali. trochu męczące, ale obserwacja jest możliwa. Oczywiście stan lornetki jest piękny no oprucz tej nieszczęsnej dioprtii Właścicielem okazał sie starszy Pan który bardzo mało korzystał z lornetki. Oczywiście cena towaru uległa zmianie i kupiłem ja taniej. Spróbuję lornetke oddać do serwisu w celu naprawy gwrancyjnej wydaje mi sie że lornetka nie była uszkodzona mechanicznie, przyjanmniej nie nosi takich śladów. Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...
Proszę o kilka informacji dotyczących produkcji tego modelu.
[ Dodano: Wto 01 Gru, 2015 17:43 ]
Ludzik101 napisał/a:
Pojechałem... przywiozłem...
Po blisko 300km wycieczcę dotarłem po lornetkę swarovskiego aby zobaczyc z czym mam do czynienia . Ogólnie rzecz biorąc, to bardzo solidny sprzęt, piękna optyka, komfort obserwacji jest bardzo duży małe zaskoczenie dla zainteresowanych Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka lecz to jedyny atut klasycznego nikona w porównaniu z swarem ahh i to pole nikona... coś wspaniałego Jak sie okazało lornetką posiada niesprawny układ ogniskowania lewy tor optyczny nie idzie symetrycznie z prawym, czyli za każdym razem trzeba doregulowywać prawe oko za pomoca regulacji dioptrii o 1 stopien w skali. trochu męczące, ale obserwacja jest możliwa. Oczywiście stan lornetki jest piękny no oprucz tej nieszczęsnej dioprtii Właścicielem okazał sie starszy Pan który bardzo mało korzystał z lornetki. Oczywiście cena towaru uległa zmianie i kupiłem ja taniej. Spróbuję lornetke oddać do serwisu w celu naprawy gwrancyjnej wydaje mi sie że lornetka nie była uszkodzona mechanicznie, przyjanmniej nie nosi takich śladów. Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...
P.S. Arku masz racje z ta gustownością. Lornetka jest wzorem do naśladowania, jest iście niepowtarzalna ! szlachetność bije jej z oczu Pozdrawiam
Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...
seria EL debiutowala zdaje sie w 1998 roku, Twoja zostala wyprodukowana w 20 tygodniu 2000 roku.
małe zaskoczenie dla zainteresowanych Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka
Ludzik101 to trudne do uwierzenia biorąc pod uwagę dwa fakty;
1. 10x42 jest jaśniejsza od 10x35 o 44%
2. w teście Swarek miał transmisję 94+/- 3% a Nikon 86.1+/- 1.5%
Ps.Czy z tym Swarkiem jest wszystko w porządku(oprócz regulacji dioptrii)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 17