Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciekawa propozycja od swarovskiego ?
Autor Wiadomość
Ludzik101 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Gru, 2015   Ciekawa propozycja od swarovskiego ?

Witam wszystkich, mam kilka pytań odnośnie lornetki która mam okazję kupić . Czy zdradzi mi ktoś więcej szczgółow o tym modelu? lata produkcji lornetki , jakie posiada powłoki i jaka jest średnia wartość ceny w PL , w założeniu że lornetka jest sprawna i w dobrym stanie . Czytałem test Optyczne.pl na temat tej lornetki i wypadła całkiem przyzwoicie, lecz ciekawi mnie opinia osób które miały owy przedmiot w ręku> jakie wrażenia z obserwacji, czy lornetka będzie zadowalająca optycznie? Jestem początkującym obserwatorem na stanie posiadam Nikona e2 10x35 i jestem z niego zadowolony, tylko strasznie szkoda mi brać w teren tego pięknego klasyka :sad: Widziałem test nowszego modelu EL SV który wypadł dużo lepiej na tle starszego modelu , czy nowszy model EL jest aż tak lepszy od starszego :shock: Szukając lornetki do obserwacji przyrody i ptaków trafił mi sie starszy model swarovskiego el 10x42 (fot.) za 3300zł w ładnym stanie z pokrowcem i paskiem . Czy waszym zdaniem taki zakup bedzie opłacalny, czy może lepiej poszukac czegoś nowego w granicach do 4 tyś. Jakaś alternatywa która pobije optycznie EL. Myślałem o nowym zeiss conquest, lecz nie jestem pewien czy dorówna optycznie swarkowi. Interesuje mnie obserwacja raczej dzienna . Z góry dziekuje za informacje i Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ! :wink:

s-l1600 (1).jpg
Plik ściągnięto 2749 raz(y) 166,47 KB

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 01 Gru, 2015   

Starszy EL to wciąż bardzo dobra i chwalona lornetka. Wynik w teście ma świetny - powyżej 140 pkt. Cena 3300 zł to kwota typowa za ten sprzęt. W porównaniu do Nikona E2 10x35 będzie przeszkadzało Ci zauważalnie mniejsze pole widzenia. Wybór pomiędzy Zeissem Conquestem HD 10x42 a tym Swarkiem jest naprawdę trudny. Cena bardzo podobna (w Niemczech Zeiss do kupienia za 3400 zł), nowy model z trochę większym polem vs używany ale sprawdzony i wg mnie gustowniejszy Swarek. Sam miałbym sporą zagwozdkę...

Ludzik101 
Nowy

Pojechałem... przywiozłem...
Po blisko 300km wycieczcę dotarłem po lornetkę swarovskiego aby zobaczyc z czym mam do czynienia . Ogólnie rzecz biorąc, to bardzo solidny sprzęt, piękna optyka, komfort obserwacji jest bardzo duży :mrgreen: małe zaskoczenie dla zainteresowanych :!: Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka :shock: lecz to jedyny atut klasycznego nikona w porównaniu z swarem :idea: ahh i to pole nikona... coś wspaniałego :grin: Jak sie okazało lornetką posiada niesprawny układ ogniskowania :shock: lewy tor optyczny nie idzie symetrycznie z prawym, czyli za każdym razem trzeba doregulowywać prawe oko za pomoca regulacji dioptrii o 1 stopien w skali. :neutral: trochu męczące, ale obserwacja jest możliwa. Oczywiście stan lornetki jest piękny no oprucz tej nieszczęsnej dioprtii :neutral: Właścicielem okazał sie starszy Pan który bardzo mało korzystał z lornetki. Oczywiście cena towaru uległa zmianie i kupiłem ja taniej. Spróbuję lornetke oddać do serwisu w celu naprawy gwrancyjnej :?: wydaje mi sie że lornetka nie była uszkodzona mechanicznie, przyjanmniej nie nosi takich śladów. Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...
Proszę o kilka informacji dotyczących produkcji tego modelu. :idea:

[ Dodano: Wto 01 Gru, 2015 17:43 ]
Ludzik101 napisał/a:
Pojechałem... przywiozłem...
Po blisko 300km wycieczcę dotarłem po lornetkę swarovskiego aby zobaczyc z czym mam do czynienia . Ogólnie rzecz biorąc, to bardzo solidny sprzęt, piękna optyka, komfort obserwacji jest bardzo duży :mrgreen: małe zaskoczenie dla zainteresowanych :!: Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka :shock: lecz to jedyny atut klasycznego nikona w porównaniu z swarem :idea: ahh i to pole nikona... coś wspaniałego :grin: Jak sie okazało lornetką posiada niesprawny układ ogniskowania :shock: lewy tor optyczny nie idzie symetrycznie z prawym, czyli za każdym razem trzeba doregulowywać prawe oko za pomoca regulacji dioptrii o 1 stopien w skali. :neutral: trochu męczące, ale obserwacja jest możliwa. Oczywiście stan lornetki jest piękny no oprucz tej nieszczęsnej dioprtii :neutral: Właścicielem okazał sie starszy Pan który bardzo mało korzystał z lornetki. Oczywiście cena towaru uległa zmianie i kupiłem ja taniej. Spróbuję lornetke oddać do serwisu w celu naprawy gwrancyjnej :?: wydaje mi sie że lornetka nie była uszkodzona mechanicznie, przyjanmniej nie nosi takich śladów. Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...

P.S. Arku masz racje z ta gustownością. Lornetka jest wzorem do naśladowania, jest iście niepowtarzalna ! szlachetność bije jej z oczu :shock: Pozdrawiam

macs 
Bywalec

Ludzik101 napisał/a:
Czy potrafi ktoś stwierdzić kiedy wychodziły pierwsze modele swarovski EL , mój egzemplarz posiada numer seryjny zaczynający sie na L7020...

seria EL debiutowala zdaje sie w 1998 roku, Twoja zostala wyprodukowana w 20 tygodniu 2000 roku.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Sro 02 Gru, 2015   

Ludzik101 napisał/a:
małe zaskoczenie dla zainteresowanych :!: Nikon e2 10x35 ma jaśniejszy obraz od swarka :shock:

Ludzik101 to trudne do uwierzenia biorąc pod uwagę dwa fakty;
1. 10x42 jest jaśniejsza od 10x35 o 44%
2. w teście Swarek miał transmisję 94+/- 3% a Nikon 86.1+/- 1.5%

Ps.Czy z tym Swarkiem jest wszystko w porządku(oprócz regulacji dioptrii)?

Odpowiedz do tematu