Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Gru, 2015 Co kupic do wyzwalania lamp blyskowych do Mamiya Rz 67
Mam zamiar kupic 2 lampy blyskowe ktore uzywalbym do Canona 5d III oraz do Mamiya rz67.
Interesuje mnie jakies wyzwalanie bezprzewodowe lub kable. Jak ktos cos ostatnio kupowal to prosilbym jakies linki. Mam zamiar kupic cos takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm...i8AAOSwgQ9Vlk1x
Nie wiem na ile zależy ci na TTL w Canonie. Przemyśl zakup lamp YN560 IV i wyzwalacza YN560-TX. Jeśli faktycznie potrzebna ci automatyka, to YN600EX-RT i wyzwalacz YN-E3-RT będą super.
tomasz1981, podajesz linki do brytyjskiego Ebaya, więc wnoszę z tego, że mieszkasz w UK. Jeśli chodzi o manualną lampę YN-560, to jest już od dawna dostępna w wersji IV, może warto wziąć najnowszą, zawsze to mniej bugów w elektronice i oprogramowaniu.
Wojmistrz napisał/a:
Przemyśl zakup lamp YN560 IV i wyzwalacza YN560-TX.
Mam taki zestaw i jestem zadowolony. Działa niezawodnie i wygodnie. Ale YN-560 to jest lampa manualna, żadnej automatyki nie będzie, ani z Canonem ani z niczym innym. Jest tylko wygodne sterowanie energią błysku, trybem pracy i zoomem lampy, z poziomu sterownika założonego na gorącą stopkę aparatu.
tomasz1981 napisał/a:
mozna cos bardziej uniwersalnego..tzn kompaktybilnego z innymi modelami lamp
Nie ma tak pięknie. Albo decydujesz się na radiowy system Canona i wtedy masz do dyspozycji oryginalne lampy i sterowniki Canona plus tańsze klony Yongnuo, albo decydujesz się na inny system, np. właśnie serię YN-560, która zadziała z Canonem, Nikonem i jakimkolwiek aparatem, w tym Mamiyą, ale nie będzie ani automatyki TTL, ani sterowania lampą z poziomu menu aparatu.
tomasz1981, dokładnie taki zestaw Ci poleciliśmy, ale to jest lampa manualna i sterownik do niej (też manualny). Nie ma automatyki TTL. Jest tylko w pełni zdalne sterowanie radiowe.
Może napisz do jakiego rodzaju zdjęć zamierzasz to używać. Poza reporterką dynamiczną manualne lampy nie powinny być problemem, w studio to wręcz TTL może częściej być przyczyną problemów, moim zdaniem.
lampe do canona chcialbym uzywac w ten sposob ze ustawiam ostrosc a aparat oblicza mi moc blysku i inne paramatry...z mamiya bede uzywal swiatlomierza czy sam bede chcial decydowac jaka przeslone i moc blysku uzyc..mamiya w teren a canon wlasnie jako reporterska.
lampe do canona chcialbym uzywac w ten sposob ze ustawiam ostrosc a aparat oblicza mi moc blysku i inne paramatry...
No tyle to się domyśliłem ale moje pytanie dotyczyło jaki rodzaj fotografii to jest: architektura, portret studyjny, reporterka we wnętrzach itd. Do reporterki w Canonie to ja bym kupił jednak coś solidniejszego, a jeśli kasa nie pozwala, to zrezygnował z opcji manualnej, czyli YN-560 i kupił model YN z automatyką TTL. Wtedy tylko pozostaje rozwiązać problem, który ma inna osoba w wątku obok (Lampa bezprzewodowa - jak wyzwolić błysk?). Ktoś z forum używa jakichś radiowych wyzwalaczy z TTL-wymi lampami Yongnuo, może się odezwie, albo sprawdź starsze wątki. O, już widzę coś ciekawego na ten temat.
[ Dodano: Pon 14 Gru, 2015 04:47 ]
teraz mysle ze YN622C-TX TTL Wireless Flash Controller wystarczy do sterowania lampami na odleglosc?? czy musze dokupic 2x Yongnuo YN622C Trigger??
zakrecilem sie z tym wszystkim
tomasz1981, z opisu pierwszego linku wynika, że nic więcej nie potrzebujesz kupować, czyli lampa YN-685 będzie bezpośrednio sterowana radiem. To wszystko jest napisane w opisie aukcji. Tu masz niezależne, dobre źródło: http://flashhavoc.com/yon...-now-available/
Aukcja z drugiego linku zawiera za dużo rzeczy, przeznaczona jest dla osób, które mają już lampy działające w systemie E-TTL Canona ale bez radia, jest więc wygodny sterownik na aparat i dwa odbiorniki, które radiowy protokół Yongnuo przełoży na elektryczne sterowanie E-TTL.
Wojmistrz wspomniał jeszcze o trzeciej drodze, czyli nowym radiowym systemie Canona (RT), do którego Yongnuo też robi klony lamp i sterowników. To jest seria YN-600. http://flashhavoc.com/?s=YN-600 O tym najmniej czytałem to nie mam zdania, czy warto pchać się w klony YN. Mam trochę sprzętu tej firmy i w obecnym ich stanie i jakości jestem zadowolony, ale wystarczy poczytać przykładowo czym się różnią nadajniki 602, 603 i 605, żeby przekonać się, że pierwsze generacje ich produktów zawsze miały jakieś wady lub błędy, eliminowane przez następne wersje. Seria YN-600 to zdaje się pierwsza generacja ich implementacji systemu RT, więc ciekaw jestem na ile sprawnie to działa i jaka jest zgodność z oryginalnym sprzętem Canona. Wojmistrz?
Oglądałem aukcję na szybko, na smartfonie i źle przeczytałem numerek lampy, przez co wziąłem ją za YN565, tak więc moją ostatnią wypowiedź można całkowicie zignorować.
Teraz po przeanalizowaniu YN685 bardziej mi się podoba niż yn600, również cenowo. Widzę, że da się nią sterować za pomocą YN-622C-TX, ten nadajnik jest znacznie mniejszy i poręczniejszy niż YN-E3-RT.
1. Czy bede mogl wyzwolic na odleglosc te lampy z Mamiya rz67.
2. Czy po podpieciu do Canona 5dIII bede mial pelna automatyke ekspozycji-(ja ustawiam jedynie ostrosc aparat lub lampa dobiera parametry-mocy blysku etc...
Ad 1: prawie na pewno tak Trzeba by doczytać lub sprawdzić, czy ten sterownik (YN622C-TX) pozwala na wyzwolenie błysku samym środkowym, gorącym pinem, bez pozostałych sygnałów TTL. Ktoś ma to, żeby sprawdzić?
Ad 2: tak. Ale i tak radzę doczytać o grupach, stosunkach (ratio), żeby osiągnąć zadowalające rezultaty.
Komor i Wojmistrz dzieki za pomoc- zdecydowalem sie na zakup wlasnie tego zestawu- pozniej sie bede martwij jak to dziala. Tak jak wspomnilaem z Rz67 bede chcial w teren portrety, w studio podejzewam ze bede mogl wyzwolic przez fotocele a co do 5dIII to mam nadzieje ze tez bedzie dzialala automatyka...jeszcze raz dzieki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,45 sekundy. Zapytań do SQL: 15