Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Lis, 2015 Dobra lornetka na prezent
Mój tata obchodzi w grudniu okrągłą rocznicę urodzin. Do tego dochodzą święta, w związku z tym chcielibyśmy kupić mu jeden a porządny prezent. Pomysłem jest lornetka, bo wiele razy wspominał, że ta stara której używa na swoje leśne wyprawy jest już do niczego. Czy możecie mi tutaj polecić coś dobrego, bo ja kompletnie nie znam się na takich sprzęcie. Ważne jest żeby lornetka była porządna. Czy myśliwska czy wojskowa...nie wiem jaka jest różnica W każdym razie liczę, że tutaj ktoś coś doradzi.
Już wszystko piszę
Wiek taty - 50 lat.
Do czego będzie używana? Tata chodzi do lasu. Czasami uczestniczy w polowaniach (ale już bardzo rzadko). Ogólnie jest też z zamiłowania ornitologiem.
Nie mam pojęcia czy mniejsza czy większa
Co do budżetu to tak myślałam że przeznaczymy na to około 1000 zł. Czy to wystarczy żeby kupić coś porządnego?
Wysłany: Sob 28 Lis, 2015
Vixen ok ale żeby nie było za łatwo proponuję także rozważyć:
Nikon Monarch 5 8x42 - świetna firma, lekka, szkła ED (korygują aberrację poprawiając ostrość), wada - mniejsze pole widzenia http://teleskopy.pl/produ...CFSHmwgodXcIHxA
Vixen Diamondback 8x42 - amerykańska marka z najlepszą możliwą gwarancją, duże pole widzenia, ostry obraz, wada - dystorsja http://teleskopy.pl/produ...CFQMIwwodi60Ccw Prywatnie lubię Vortexa.
Każda lornetka ma zalety i wady...
Wysłany: Sob 28 Lis, 2015 Re: Dobra lornetka na prezent
kirkinia napisał/a:
"...ta stara której używa na swoje leśne wyprawy jest już do niczego. "
Może zaczęlibyśmy od zidentyfikowania tej starej ?
Bo rozrzut może być duży, od polskiej 7x45, przez ruską 7x50 do DDR'owskiej 8x30.
[ Dodano: Nie 29 Lis, 2015 17:06 ]
PS: chodziło mi o to że jeśli do tej pory miał np. 8x30, polską, niemiecką czy rosyjską,
to podarowanie mu 42'ki może nie wywołać oczekiwanego zachwytu ...
A nawiasem mówiąc: w cenie ok 1000 zł jest prawdziwa, klasyczna w kształcie i konstrukcji, i w dodatku ogumowana lornetka :
Ja od siebie mogę napisać żebyś zwróciła uwagę na model http://spy-optic.pl/lorne...m-kompasem.html
W moim odczuciu, jest bardzo poręczna i ma wysokie parametry. Możesz na stronie poczytać więcej o funkcjach, parametrach itd. Tylko problem w tym, że skoro się nie znasz to może Ci to niewiele powiedzieć. Może lepiej by było zadzwonić do jakiegoś sklepu i dopytać? Opisać to co nam tutaj i wtedy fachowiec Ci doradzi. Bo tak to myślę, że będzie Ci trudno zdecydować się na coś z tych wszystkich podanych tu propozycji.
marcinx, miałeś ten sprzęt w rękach? Bo polecanie słabo znanej firmy, na dodatek modelu z indywidualnym ostrzeniem i z kompasem we wcale nie atrakcyjnej cenie to jednak dość kontrowersyjna taktyka...
Marlut, pole ma świetne. Sam też o niej myślałem. Do czasu, gdy Zen Ray 8x42 pojawił się w naszym teście wytrzymałościowym i optycznym. Wtedy trochę się wyleczyłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13