Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 Jaką lustrzankę wybrać?Canon EOS 450D czy Sony Alpha A350...
Mam do was pytanie, którą z poniższych lustrzanek wybrać:
- Canon EOS 450D
- Sony Alpha A350
- Nikon D80
- Olympus E-500
- Olympus E-300
- Nikon D60
- Nikon D40
- Olympus E-420
- Canon Eos 400D
Wiem, że tego jest dużo, ale najbardziej interesuje mnie: jakość zdjęć, zoom optyczny, piksele, dobry poziom wyostrzenia, dobre odwzorowanie kolorów, ważne jest, żeby można bylo dobrać dużo obiektywów, wmiarę łatwa obsługa, no i żeby był wart swojej ceny dobre zdjęcia przy poruszeniu
Na polu boju zostają tylko dwa aparaty - Canon 450D i Nikon D80, choć nasz forumowy "gaciowy" będzie się oczywiście pieklił za innym wyborem.
Niestety kolega jak widzę pojęcia nie ma o tym co chce kupić. W lustrzance nie znamy pojęcia zoom optyczny (to dotyczy obiektywów) a dobre zdjęcia przy poruszeniu wywołują mój sympatyczny uśmiech
No z tym zdjeciami przy poruszeniu to napisałem namówiony przez kolegę okazuje, że się nie zna :/
a z zoomem to mi chodziło, ponieważ często lustrzanki można już odrazu kupić z takim podstawowym obiektywem i chodziło ile wtedy wynosi zoom! " Wiem, że trzeba zwykle po prostu podzielić maksymalną ogniskową obiektywu przez minimalną i wiadomo już jaki zoom.
A tak apropo zważając na to co napisałem, jakie inne lustrzanki byście jeszcze mogli poradzić ??
Nie polecam Canonów, szczególnie 450D, plastik z jakiego wykonany jest aparat świadczy o bardzo niskiej trwałości tego urządzenia, mam wrażenie, że po kilku miesiącach użytkowania trzeba będzie obklejać body taśmą izolacyjną.
Nie polecam Canonów, szczególnie 450D, plastik z jakiego wykonany jest aparat świadczy o bardzo niskiej trwałości tego urządzenia, mam wrażenie, że po kilku miesiącach użytkowania trzeba będzie obklejać body taśmą izolacyjną.
Napisać, że "czarne jest białe" ma dokładnie tyle samo prawdy co zacytowany tekst.
używałem 350D przez dwa lata i jakoś nie doświadczyłem takich zjawisk które opisujesz, plastik to plastik ten w 400D był już dużo lepszy niż w 350d więc myślę, że to nie to. Zaczynam wątpić czy w ogóle kiedyś miałeś Canona w ręku - bo moim zdaniem to plastik jest tej samej klasy co w konstrukcjach innych firm.
W kwestii Sony i odbiorców do których firma ta kieruje swoją kampanię marketingową chciałbym przytoczyć tu historyjkę która mi się dziś przydażyła.
Byłem z kolegą postrzelać fotki na szczecińskim Rajdzie Magnolii. Stoję sobie z aparatem i podpiętą L-ką i panoramuję. Podchodzi do nas pan - wiek coś koło 40 lat i mówi:
- O widzę że panowie mają takie dobre aparaty to czy mógłby pan zrobić mi zdjęcie z żoną?
Odpowiadam że nie ma sprawy i pan wciska mi Sony A100 z kitem. W ostatniej chwili cofa jednak ręke z aparatem i przełącza aparat w tryb portretu.
Myśle sobie - no chce to mu strzele tak jak uważa.
Skadrowałem w pionie tak żeby w tle za parą było ładnie widać wierze Urzędu Wolewódzkiego na Wałach Chrobrego (kto był ten wie że są ładnie strzeliste, kto nie był niech żałuje ) uważając przy tym aby owe wierze nie waliły się na żadną ze stron.
Zrobiłem fotkę - pierwszy plan nieźle doświetlony w słońcu za to chmurki na pięknym niebieskim niebie przejarane gdzieś o 2 EV. Myślę sobie nie moja sprawa ale przezornie mówię Panu że według mnie przepalone.
Pan na to:
- Dziękuje Panu tylko szkoda że zrobił Pan w pionie bo pionowe kadry wiele zabierają zdjęciom i ja nigdy tak nie robię. - cytat dosłowny.
I po tej dzisiejszej przygodzie widzę właśnie do jakiego klienta kieruje swoją kampanię firma Sony. Pewnie jakby Pan miał A350 właśnie to dy mi dał już z ustawionym odpowiedniu lcd oraz oczywiściwe w trybie live view.
W kwestii odbiorców Canona dodam, że mam przypadek w którym gość nie używa swojego 400d bo do dziś nie może zrozumieć zależności między F i S.
Ale Canon to canon
No dobra to co w takim razie zakupić ? Nikon D80 czy Canona ?
Musisz się sam zdecydować a radzę brać pod uwagę potrzebną optykę. To jest najważniejsze. Oba systemy mają do zaoferowania tabuny obiektywów i w tym tkwi ich ogromna siła.
Tak naprawdę to obojętne co wybierzesz, Canon jest lepszy w jednym(podgląd na żywo, małe szumy) a Nikon w czym innym (ISO 3200 i skok co 1/3 EV, ergonomia). Tutaj naprawdę powinny zdecydować obiektywy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11