Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 21 Lut, 2016
RX100 IV czy LX100 ?
Autor Wiadomość
parkinsun 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lut, 2016   RX100 IV czy LX100 ?

Drogie Optyczne! Jestem właśnie świeżo po lekturze waszego testu RX100 mk4 i powróciłem ponownie do myśli zakupu LX100, chociaż kilka dni wcześniej stwierdziłem, że może dozbieram w ciągu 2 miesięcy do sony.

Czy warto kupić Panasonic LX100? Czy lepiej dołożyć do Sony RX100 IV ?

Ze względu na akceptowalną dla mnie cenę, tj około 2800 zł za Panasonica, jestem prawie zdecydowany aby go nabyć.

Jakie ma plusy wg mnie w stosunku do RX100 IV?

+ bardzo dobra jakość obrazka, trochę lepsza niż w sony (wieksza matryca, jasniejszy obiektyw)
+ podobno świetne wykonanie obudowy i bardzo wygodna obsługa
+ ładowarka w zestawie

Niestety nie ma trybu 60p tylko max. 50p (dla PAL, a z takiego systemu w europie korzystamy). Sony ma też slowmotion i nawet tryb 120p dla nagrywania ciągłego, gdzie w postprodukcji mogę w prosty sposób uzyskać slowmotion.

W sonym drażni mnie też ten baaardzo kompaktowy rozmiar. Zerkanie do wizjera wygląda wręcz niepoważnie przy takim maleństwie.

Czy ktoś posiadający LX100 może napisać, jak ze stabilizacją? Ew. dokupię w niedalekiej przyszłości jakiegoś flycama lub steadycama, jakieś sugestie? Czy mozna uzyskać dobre slowmotion z tego panasonica w postprodukcji? Programowe zabawy (np w twixorze) nie zawsze kończą się sukcesem podobno.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 21 Lut, 2016   

Czy wybór między 60 a 50 kl/s nie jest czasem tożsamy z wyborem między PAL a NTSC? Nie jest tak, że jak sprzęt ma 50p, to na pewno będzie miał też 60p po przełączeniu w tryb NTSC? W Canonach tak jest. W przypadku cyfrowego filmu sam podział na PAL/NTSC chyba nie ma już znaczenia, w sensie nie spowoduje żadnej niezgodności, jak mniemam?

parkinsun 
Nowy

Może masz rację.

https://www.youtube.com/watch?v=WlhL9nMCBAA

Czyli jeśli opublikuję na ytb filmik w 50p, to będzie równie płynny jak ten w 60p ? Nie widziałem opcji w playerze ytb np. jakośći 720p50 a jest 720p60 i wtedy obraz jest baaardzo płynny:) Aż chce się tworzyć takie filmy. Nie wiem, na ile to co wyżej to faktycznie obrazek z aparatu a ile jeszcze postprodukcja.

No i na tym filmiku widać niedoskonałości matryc CMOS... przy pionowych liniach widać takie "szarpanie" momentami jak kamera jest w ruchu. Czy ten sam efekt jest bolączką sony rx100 ?

A tutaj kolejny filmik ilustrujący moje dylematy związane ze slowmo w rx100:
https://www.youtube.com/watch?v=YwZ_iWxve3E

obraz jest taki trochę mydlany, mało ostry.

komor 
Moderator

Nie, mam na myśli, że może w Panasie i Sony jest podobnie jak w Canonie – przestawienie w prefsach aparatu między PAL a NTSC decyduje o dostępności trybów z 60 lub 50 w nazwie.

Sprawdziłem w polskiej specce LX100 ze sklepu Panasonic Polska i piszą tylko o 50p/50i. Natomiast w amerykańskiej specce piszą o 60p/60i. Stąd wnoszę, że zarówno Sony jak i Panas mają tryby 50 i 60, zależy w jakim trybie TV jest skonfigurowany. No chyba że Panasonic blokuje tryb NTSC na Europę. Ktoś pomoże?

parkinsun napisał/a:
Czyli jeśli opublikuję na ytb filmik w 50p, to będzie równie płynny jak ten w 60p ?

Naprawdę sądzisz, że zauważysz różnicę płynności między 50p a 60p? Coś tam Wojmistrz zawsze pisze, że YT i tak obcina mocno bitrate, więc nie zdziwiłbym się, gdyby film 50p wyglądał lepiej, bo mniejsze straty jakości będą. Ale to gdybanie z mojej strony.

LEX 
Bywalec

Wysłany: Pon 22 Lut, 2016   

komor napisał/a:
Sprawdziłem w polskiej specce LX100 ze sklepu Panasonic Polska i piszą tylko o 50p/50i. Natomiast w amerykańskiej specce piszą o 60p/60i. Stąd wnoszę, że zarówno Sony jak i Panas mają tryby 50 i 60, zależy w jakim trybie TV jest skonfigurowany. No chyba że Panasonic blokuje tryb NTSC na Europę. Ktoś pomoże?

W przypadku odbiorników nie blokuje i można sobie wybrać między pal/ntsc - bez różnic.Bo wyprowadzanie sygnału wideo do telewizora musi być określone na samym początku pal/ntsc w aparacie.
Na przykładzie lx7 ,wybierając w początkowych ustawieniach (jednorazowo) tryb w jakim ma aparat pracować czyli pal/ntsc różnice były widoczne w slow motion (120fps w NTSC i 100fps PAL) przy normalnym nagrywaniu 50/60fps nie widać różnic.
https://www.youtube.com/watch?v=Ub1t9bGzNM8
https://www.youtube.com/w...PegJenOIci1Sfgg

Nie spotkałem się z aparatem aby można było się przełączać w menu z trybu pal na ntsc i na odwrót.

komor 
Moderator

LEX, dzięki za informacje. Czyli potem nie da się już (przynajmniej oficjalnie) odkręcić pierwotnego wyboru dokonanego przy pierwszym uruchomieniu?

LEX napisał/a:
Nie spotkałem się z aparatem aby można było się przełączać w menu z trybu pal na ntsc i na odwrót.

W Canonach można.

parkinsun 
Nowy

Czyli co, w aparacie LX100 czy RX100 IV powinienem po pierwszym uruchomieniu ustawić NTSC? Ew. jedną kartę tak, a drugą ustawić pod PAL? Wg mnie jeśli mam zyskać te 10p to chyba warto?

Warto dopłacać ponad 1 tys. zł za te 100 / 120 fpsów w sonym?

komor 
Moderator

parkinsun napisał/a:

Jak widać po filmach testowych jest dość mała dynamika w tych filmach, pewnie ze względu na wysokie ISO, jakie trzeba użyć, żeby odpowiednio skrócić czas. Jeśli będziesz robił te 120 fps w dobrym słońcu, to pewnie jest szansa na fajne ujęcia, natomiast w gorszych warunkach oświetleniowych fizyki nie oszukasz.

LEX 
Bywalec

Wysłany: Wto 23 Lut, 2016   

komor napisał/a:
Czyli potem nie da się już (przynajmniej oficjalnie) odkręcić pierwotnego wyboru dokonanego przy pierwszym uruchomieniu?

komor napisał/a:
W Canonach można.

Powód dla którego nie chciałem ustawić ntsc
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2661813.html

http://translate.google.c...post%2F54419078

parkinsun napisał/a:
Czyli co, w aparacie LX100 czy RX100 IV powinienem po pierwszym uruchomieniu ustawić NTSC? Ew. jedną kartę tak, a drugą ustawić pod PAL? Wg mnie jeśli mam zyskać te 10p to chyba warto?

Daj sobie spokój z tym pal/ntsc bo dla slow motion można użyć program komp. i też ustawisz te różnicę klatek a nawet więcej.Reszta bez zmian,po prostu ustaw na europe.Przełączanie między jednym i drugim czy też ustawianie pod kartę tj ty myślisz jest bezsensu.Jeśli nawet jest taka możliwość to zapewniam cie,że nie będziesz tego zmieniał,zajmiesz się czym innym ;)

Wracając do wyboru :
https://www.youtube.com/watch?v=7v1upVzTbQo

marta1989 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   

Witam, mam lx 100 od miesiąca i zdecydowanie jego bym polecała. Ja się z kolei zastanawiałam między panasem a rx III i powiem, że też mi nie odpowiadały wymiary i przede wszystkim układ klawiszy na soniaku. Jestem amatorem ale z tego co zauważyłam to stabilizacja jest więcej niż dobra. Swojego kupiłam w sklepie na s za 2650, bo był to ostatni egzemplarz więc myślę, że na prawdę warto

LEX 
Bywalec

4K - nie podoba mi się smużenie podczas przejazdów aparatem,migotanie i rozostrzanie obrazu.W ujęciach statycznych ok.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

LEX, ale w 4K to choroba wieku dziecięcego. Nawet z kamer pro jeszcze nie jest idealnie i nie będzie do póty nie będzie global shuttera dla takich matryc.

Sunders 

To 4K wygląda na bezużyteczny gadżet :???:

parkinsun 
Nowy

Czy ten Lx ma gwint pod statyw? Ktoś korzystał z jakiegoś wynalazku typu glidecam/flycam z tym panasem?

Wojmistrz 
Obserwator

Sunders, wcale że nie, te 4K dla przeciętnego widza wygląda bardzo dobrze, a jak ktoś chce się dopatrywać wad, to we wszystkim znajdzie.
parkinsun, LX100 ma nawet metalowy gwint. Co do stabilizacji steady/glide/fly i innych takich, to przerost formy nad treścią, ale jak musisz to kup.

Odpowiedz do tematu