Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 Sony A5000 czy Olympus PEN E-PL6?
Witam,
mam ogromną prośbę o pomoc wyborze pomiędzy wskazanymi aparatami lub zaproponowaniem czegoś podobnego w cenie ok 2k z dwoma obiektywami.
aparat ma być prezentem dla osoby nie mającej do tej pory nic wspólnego z dedykowaniem ale ma zamiar zacząć podróżować i chciałaby robić przy okazji wysokiej jakości zdjęcia.
nie wiem na co zwrócić uwagę żeby aparat robił zdjęcia o dobrej ostrości, nierozmazane w ruch itp.
z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 01 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Popatrz sobie na jego wykonanie. Poza tym masz dobry i szybki AF - zdaje się, że celniejszy od tego z Sony Ilce 5000 .... Matryce Olympusy też mają BDB. Zdjęcia powinny być, strasznie ostre ..., no chyba, że będziesz się temu mocno przeciwstawiał ...
Na prawdziwie szerokiego kąta potrzebne są zasobne konta.
Pewną przewagą E-PL6 i innych aparatów z sii PEN nad a5000 jest możliwość dokupienia wizjera elektronicznego, akurat niemożliwa w przypadku tego ostatniego. Do Olka można dokupić również nieźle działający konwerter szerokokątny, ale tu wskazane jest kupowanie Olka z normalnym dłuższym wymiarowo 14-42 II r, bo kit naleśnikowy jest niestety słabiej ostry na krótszym końcu.
Przede wszystkim nie wiem, czy na ten naleśnikowy, składany, da się nakręcić konwerter, który Wojciech ma na myśli. Bo jego się właśnie nakręca, a nie wkręca jak filtr, którego średnica jest akurat w obu obiektywach taka sama.
Chyba rzeczywiście nie można, bo w specyfikacji producenta powiedziane jest, że pasuje do 14-42 II r. Konwerter rzeczywiście się nakręca i to na bagnet, a nie gwint.
dzięki za udział w dyskusji, pokazuje mi jak mało wiem w temacie
myślę że jak na potrzeby osoby dla której ma być aparat (mojej mamy) to za głęboko wchodzimy w szczegóły.
generalnie chodzi o to który aparat robi lepsze, ostrzejsze zdjęcia i jest prostszy w użytkowaniu. na początku pewnie w trybie auto.
nie znam się też na parametrach dotyczących szybkości migawki, matrycy itp.
a do tego na ile istotne są elementy jak wyginany w dół ekran, wifi, lampa wbudowana, czy zdjęcia panoramiczne (z aplikacji).
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015
go_playmajkel napisał/a:
a do tego na ile istotne są elementy jak wyginany w dół ekran, wifi, lampa wbudowana, czy zdjęcia panoramiczne (z aplikacji).
http://camerasize.com/compact/#460.92,460.97,508.360,508.90,455.347,ha,t
Jak się zacznie dokupować...
to od razu lepiej http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/7179746 z 14-140mm w jednym kawałku
Jest to rzecz do zastanowienia, co piszę jako osoba używająca całkiem czesto superzooma 18-200 do Pentaxów. Akurat w przypadku małego Olka E-PM2 się na taki obiektyw nie zdecydowałem z dwóch powodów - raz, że dość drogo, a dwa, że jednak duży, ale rozumiem argumenty za. Niestety na taki superzoom 14-150 raczej nie znajdzie się dobrze dopasowanego konwertera szerokokątnego, który na kicie II r daje minimalną ogniskową ok. 11 mm.
Co do noszenia i wymiany to dwa standardowe kity w przypadku małego Olka sprawiają mniejszy kłopot niż w przypadku dowolnej lustrzanki. Z dłuższym kitem dostałem premiową torebkę o wymiarach 20x20x10 cm, w której moge zmieścić aparat z kitami i konwerterem. Jedyne co mi przeszkada to napis "Olympus" na tej torbie. A jak nie to zajmują mi 1/3 mojej ulubionej torby A4 na ramię.
Witam jeżeli mogę się podpiąć pod temat -- zastanawiam się nad zakupem e-pl6 lub e-pl7 z naciskiem na tego pierwszego bo jakoś nie widzę większej różnicy ale mogę się mylić .
Zakup bezlusterkowca to dla mnie nowość dotychczas miałem kompakty i kiedyś lustrzankę .- potrzebuję aparatu do robienia zdjęć z bliska zastanawiałem się nad zestawem z ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake podobno lepszy i bardziej zwarty od EZ-M1442 II R (jeśli ktoś podpowie czy to prawda) .
Zastanawiałem się też nad body i dokupieniu do niego jakiegoś innego obiektywu może być stało ogniskowy ale w miarę jasny -- zależy mi na rozmiarach (w miarę kompaktowych)
zdjęcia będę robił przede wszystkim w pomieszczeniach oraz na zewnątrz .
Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość (jestem dyletantem )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13