Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016 Canon EOS 5D i 50D a Pentax k-50 Pytanie
Hej. Szwagier posiada ww aparaty Canona wiec wiem jakie robi fotki itd. Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (jeśli jest taka możliwość)
Nadal nie kupiłem aparatu ale zrobię to w niedługim czasie, wciąż szukam czegoś fajnego (nie twierdze ze Pentax jest zły ale chciałbym mieć porównanie).
Jeśli moderator uważa ze temat jest niezgodny z regulaminem to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Zaraz się zacznie. Canon 5D to aparat pełnoklatkowy, więc oferuje nieco inne cechy (oraz zalety i wady) niż aparaty z mniejszą matrycą APS-C, takie jak Canon 50D czy Pentax K-50. Dlatego też trudno go porównać, szczególnie że nie sprecyzowałeś która to generacja, bo są już trzy: z 2005 roku, 2008 i 2012.
Już bardziej porównywalne są 50D i K-50, ten drugi jest zdaje się sporo nowszy i ma lepszą matrycę. Pozostałe funkcje to kwestia szczegółowego porównania, raz jeden coś ma lepiej, raz drugi.
Ale pamiętaj, że wszystkimi tymi aparatami da się zrobić równie kiepskie zdjęcia. Wszystko zależy także od umiejętności fotografa.
wojtas32 [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016
Z którego roku, tego nie wiem Wiem tylko ze sporo za nie płacił.
To ze wszystko zależy od fotografa to ja wiem, nawet iPhone potrafię zrobić fajne zdjęcie
wojtas32, tabelki i testy to jedno, a życie do drugie. Jest taka fajna stronka http://pl.pixelpeeper.com/, której używam do porównywania jakości zdjęć, bo aparat to nie tylko korpus, a najczęściej najsłabszym ogniwem są obiektywy. Od dawna większość korpusów cyfrowych, zwłaszcza lustrzanek, oferuje tak wysoką jakość, że kolejne wypisywanie "- a ten to lepszy, -a nie bo ten" przestało mieć realne znaczenie, przynajmniej przy sprzęcie niskobudżetowym. Mój ulubiony aparat ma 8Mpx, za kilka dni 10 lat od premiery i myślisz że nie wystarcza? Wystarcza, do tego obraz na monitorze 4K nadal żyleta pomimo redukcji tylko o niespełna 10% (2336>2160)
Jeśli podłączył byś taki sam obiektyw do 50D i K-50, to na wyższych czułościach matrycy, K-50 da mniej zaszumiony obraz. Do tego wykonując zdjęcie tej samej sceny, z tej samej odległości, na zdjęciu Canona będzie odrobinę mniej widać, bo uzyskasz węższy kąt widzenia niż na Pentaxie. APS-C Canona ma współczynnik 1.6 a Pentaxa 1.5 w stosunku do obrazu jaki by dał aparat pełnoklatkowy czyli np Canon 5D. Ten sam obiektyw w 5D dał by bardzo duży kąt, znacznie większy od obu wcześniej opisanych.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Lut, 2016
Dodam tylko, że zanim kupisz aparat - warto się zastanowić nad tym jakie szkła będziesz potrzebował. Co prawda wiele szkieł jakich akurat Pentax już albo jeszcze nie ma w ofercie można nabyć u alternatywnych producentów, ale są też szkła jakich inne marki w ofercie nie mają , mimo że canon ma ich więcej. Następna sprawa - ceny - z jednej strony szkła Pentaxa są droższe niż budżetówki - bo budżetowych szkieł wielu nie ma - podstawowe 35 i 50mm akurat kosztują podobnie, ale już 70/2,4 czy 77/1,8 to już bardziej kosztowne elementy systemu. Co prawda to już Limitedy ale nie tak kosztowne jak eL-ki canona. Jeśli to starszy model 5D , to możliwe że większej różnicy w jakości zdjęć możesz nie zobaczyć szczególnie gdy do K-50 dołączysz dobry obiektyw - jak np. Sigma 18-35/1,8 .
No włąśnie, Andrzej.M., tak przy okazji jak już poruszyłeś ten temat, jakie t&s i makro produkuje Pentax, jeśli już tak piszemy o tym co mają i czego nie mają inne systemy?
Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (jeśli jest taka możliwość)
W innym wątku właśnie popełniłem byłem właśnie mega OT.
Jeśli masz aparat, który w miarę sensownie (nie szumi TV po zakończeniu programu) jest w stanie "złapać" poprzez swoją matrycę fotografowaną właśnie rzeczywistość, to jeśli NIE MASZ pomysłu na zdjęcie, to choćbyś miał model "milion DXr +++" nic z tego nie będzie.
Owszem, lepszy aparat - konkretnie - lepiej oprogramowana w nim matryca i lepszy AF, przy tym bdb szkło i ewentualnie logiczne MENU tą operację ułatwiające - poprzez do tego sensownie rozplanowane przyciski/pokrętła - UŁATWIĄ to zadanie.
Jeśli niestety nie stać Cię/kogoś na lepszy sprzęt, czy dużo lepszy, a posiadając aparat, którym w określonych rodzajach fotografii jesteś w stanie zrobić COŚ KREATYWNEGO, to nie ma się co oglądać na to, że ktoś ma 5 de, tylko przy pomocy TEGO CO SIĘ ma spróbować zrobić ciekawe zdjęcie.
wojtas32 napisał/a:
o ze wszystko zależy od fotografa to ja wiem, nawet iPhone potrafię zrobić fajne zdjęcie
To w czym masz problem?
Polepsz do tego stopnia TO co możesz z iPhonem (kup coś, na co możesz sobie pozwolić) i za niewielką kasę ciesz się fotografią.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 04 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Niemniej, jeśli by mnie nie było stać, fociłbym do upadłego np. Gf1m czy 30D,
albo jakimś D40, czy innym starociem.
P.S. Ostatnio przypiąłem do 5 de jakieś stare szkła...
Moim zdaniem, w określonych rodzajach fotografii wystarczy rzeczywiście "legendarny" Helios i JAKAŚ puszka, która produkuje RAWY, które są lepsze jakościowo niż to co jakieś napompowane tanie kompakty, czy zoomy wypuszczają.
muzyk, ale w tym wątku nie ma nic o tym, czy kogoś stać. Pytanie grzmi:
wojtas32 napisał/a:
Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (…) wciąż szukam czegoś fajnego (nie twierdze ze Pentax jest zły ale chciałbym mieć porównanie).
P.S. Wolałbym starego 5d. Powdód: bo jest pełnoklatkowy i choć starszy niż ustawa, nie jest totalnie do bani i pozwala na trochę większą zabawę z głębią ostrości.
większy wpływ na jakość zdjęć ma fotograf niż sprzęt
Co się kryje pod pojęciem jakość, w takim razie? Co ze pstrykami z przestawienia przedszkolnego przy słabych jarzeniówkach? Lepsze zdjęcia zrobi dobry fotograf ze starym 20D, czy kiepski pstrykacz z 6D?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12