Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 03 Lut, 2016
Canon EOS 5D i 50D a Pentax k-50 Pytanie
Autor Wiadomość
wojtas32
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   Canon EOS 5D i 50D a Pentax k-50 Pytanie

Hej. Szwagier posiada ww aparaty Canona wiec wiem jakie robi fotki itd. Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (jeśli jest taka możliwość) :)

Nadal nie kupiłem aparatu ale zrobię to w niedługim czasie, wciąż szukam czegoś fajnego (nie twierdze ze Pentax jest zły ale chciałbym mieć porównanie).

Jeśli moderator uważa ze temat jest niezgodny z regulaminem to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   

Zaraz się zacznie. :) Canon 5D to aparat pełnoklatkowy, więc oferuje nieco inne cechy (oraz zalety i wady) niż aparaty z mniejszą matrycą APS-C, takie jak Canon 50D czy Pentax K-50. Dlatego też trudno go porównać, szczególnie że nie sprecyzowałeś która to generacja, bo są już trzy: z 2005 roku, 2008 i 2012.
Już bardziej porównywalne są 50D i K-50, ten drugi jest zdaje się sporo nowszy i ma lepszą matrycę. Pozostałe funkcje to kwestia szczegółowego porównania, raz jeden coś ma lepiej, raz drugi.

Ale pamiętaj, że wszystkimi tymi aparatami da się zrobić równie kiepskie zdjęcia. :) Wszystko zależy także od umiejętności fotografa.

wojtas32
[Usunięty]

Z którego roku, tego nie wiem :) Wiem tylko ze sporo za nie płacił.

To ze wszystko zależy od fotografa to ja wiem, nawet iPhone potrafię zrobić fajne zdjęcie :grin:

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

wojtas32, tabelki i testy to jedno, a życie do drugie. Jest taka fajna stronka http://pl.pixelpeeper.com/, której używam do porównywania jakości zdjęć, bo aparat to nie tylko korpus, a najczęściej najsłabszym ogniwem są obiektywy. Od dawna większość korpusów cyfrowych, zwłaszcza lustrzanek, oferuje tak wysoką jakość, że kolejne wypisywanie "- a ten to lepszy, -a nie bo ten" przestało mieć realne znaczenie, przynajmniej przy sprzęcie niskobudżetowym. Mój ulubiony aparat ma 8Mpx, za kilka dni 10 lat od premiery i myślisz że nie wystarcza? Wystarcza, do tego obraz na monitorze 4K nadal żyleta pomimo redukcji tylko o niespełna 10% (2336>2160) :P
Jeśli podłączył byś taki sam obiektyw do 50D i K-50, to na wyższych czułościach matrycy, K-50 da mniej zaszumiony obraz. Do tego wykonując zdjęcie tej samej sceny, z tej samej odległości, na zdjęciu Canona będzie odrobinę mniej widać, bo uzyskasz węższy kąt widzenia niż na Pentaxie. APS-C Canona ma współczynnik 1.6 a Pentaxa 1.5 w stosunku do obrazu jaki by dał aparat pełnoklatkowy czyli np Canon 5D. Ten sam obiektyw w 5D dał by bardzo duży kąt, znacznie większy od obu wcześniej opisanych.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Dodam tylko, że zanim kupisz aparat - warto się zastanowić nad tym jakie szkła będziesz potrzebował. Co prawda wiele szkieł jakich akurat Pentax już albo jeszcze nie ma w ofercie można nabyć u alternatywnych producentów, ale są też szkła jakich inne marki w ofercie nie mają , mimo że canon ma ich więcej. Następna sprawa - ceny - z jednej strony szkła Pentaxa są droższe niż budżetówki - bo budżetowych szkieł wielu nie ma - podstawowe 35 i 50mm akurat kosztują podobnie, ale już 70/2,4 czy 77/1,8 to już bardziej kosztowne elementy systemu. Co prawda to już Limitedy ale nie tak kosztowne jak eL-ki canona. Jeśli to starszy model 5D , to możliwe że większej różnicy w jakości zdjęć możesz nie zobaczyć szczególnie gdy do K-50 dołączysz dobry obiektyw - jak np. Sigma 18-35/1,8 .

Wojmistrz 
Obserwator

No włąśnie, Andrzej.M., tak przy okazji jak już poruszyłeś ten temat, jakie t&s i makro produkuje Pentax, jeśli już tak piszemy o tym co mają i czego nie mają inne systemy?

muzyk 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   

wojtas32 napisał/a:
Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (jeśli jest taka możliwość) :)

W innym wątku właśnie popełniłem byłem właśnie mega OT.
Jeśli masz aparat, który w miarę sensownie (nie szumi TV po zakończeniu programu) jest w stanie "złapać" poprzez swoją matrycę fotografowaną właśnie rzeczywistość, to jeśli NIE MASZ pomysłu na zdjęcie, to choćbyś miał model "milion DXr +++" nic z tego nie będzie.
Owszem, lepszy aparat - konkretnie - lepiej oprogramowana w nim matryca i lepszy AF, przy tym bdb szkło i ewentualnie logiczne MENU tą operację ułatwiające - poprzez do tego sensownie rozplanowane przyciski/pokrętła - UŁATWIĄ to zadanie.

Jeśli niestety nie stać Cię/kogoś na lepszy sprzęt, czy dużo lepszy, a posiadając aparat, którym w określonych rodzajach fotografii jesteś w stanie zrobić COŚ KREATYWNEGO, to nie ma się co oglądać na to, że ktoś ma 5 de, tylko przy pomocy TEGO CO SIĘ ma spróbować zrobić ciekawe zdjęcie.
wojtas32 napisał/a:
o ze wszystko zależy od fotografa to ja wiem, nawet iPhone potrafię zrobić fajne zdjęcie :grin:

To w czym masz problem?

Polepsz do tego stopnia TO co możesz z iPhonem (kup coś, na co możesz sobie pozwolić) i za niewielką kasę ciesz się fotografią.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 04 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

muzyk, Ty swojego 5D sprzedałeś, jak rozumiem? :)

muzyk 

komor napisał/a:
Ty swojego 5D sprzedałeś, jak rozumiem? :)

Nie.

Niemniej, jeśli by mnie nie było stać, fociłbym do upadłego np. Gf1m czy 30D,
albo jakimś D40, czy innym starociem.

P.S. Ostatnio przypiąłem do 5 de jakieś stare szkła... :shock: :shock: :shock:
Moim zdaniem, w określonych rodzajach fotografii wystarczy rzeczywiście "legendarny" Helios i JAKAŚ puszka, która produkuje RAWY, które są lepsze jakościowo niż to co jakieś napompowane tanie kompakty, czy zoomy wypuszczają.

komor 
Moderator

muzyk, ale w tym wątku nie ma nic o tym, czy kogoś stać. Pytanie grzmi:

wojtas32 napisał/a:
Chciałbym aby teraz ktoś mi napisał czy Pentax i-50 robi gorsze, lepsze czy porównywalne fotki (…) wciąż szukam czegoś fajnego (nie twierdze ze Pentax jest zły ale chciałbym mieć porównanie).

muzyk 

komor napisał/a:
Pytanie grzmi:

Wiem. Stąd napisałem.

P.S. Wolałbym starego 5d. Powdód: bo jest pełnoklatkowy i choć starszy niż ustawa, nie jest totalnie do bani i pozwala na trochę większą zabawę z głębią ostrości.

Sunders 

komor, odpowiedź muzyka jest chyba całkiem jasna - większy wpływ na jakość zdjęć ma fotograf niż sprzęt, niech kupi cokolwiek :smile:

muzyk napisał/a:
Wolałbym starego 5d

Niestety myliłem się :oops: , ale tym popełnionym "mega OT" w innym wątku muzyk wprowadził mnie w błąd :evil:

muzyk 

Sunders napisał/a:
niech kupi cokolwiek

Z tym się nie zgadzam. :wink:

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
większy wpływ na jakość zdjęć ma fotograf niż sprzęt

Co się kryje pod pojęciem jakość, w takim razie? :) Co ze pstrykami z przestawienia przedszkolnego przy słabych jarzeniówkach? Lepsze zdjęcia zrobi dobry fotograf ze starym 20D, czy kiepski pstrykacz z 6D? :)

Sunders 

komor napisał/a:
Co się kryje pod pojęciem jakość, w takim razie?

IMO przede wszystkim wartość artystyczna, faktograficzna, dokumentalna, a w dalszej kolejności poziom technicznej doskonałości :smile:

komor napisał/a:
Lepsze zdjęcia zrobi dobry fotograf ze starym 20D, czy kiepski pstrykacz z 6D?

Każdy nosi swoją buławę marszałkowską w plecaku. :smile:

Odpowiedz do tematu