Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam poszukuje czegoś na początek, generalnie skupiam się strikte na robieniu filmów, nie zależy mi na zdjęciach, 1080p wiadomo musi być, nie zależy mi konkretnie na jakiejś firmie, sprzęt może być używany, chciałbym wydać +/- 1000zł (samo body), chyba że trafi się jakaś fajna oferta z obiektywem. Z drugiej strony nie siedzę w temacie dogłębnie, może być też jakiś kompakt, co tam doradzicie. Jeżeli chodzi o cene ww. naprawdę to są początki i dlatego taka cena.
Jeżeli chodzi o cene ww. naprawdę to są początki i dlatego taka cena.
Zgubne myślenie, musisz wydać troszkę więcej, niedawno pomagałem koleżance w zakupie laptopa,
i w budżecie 2 tys. taki laptop to bardziej problem niż pociecha bo kiepski ekran.
Niestety podobnie ze sprzętem filmującym, w małym budżecie raczej Sony,
i bardziej 2.5 tys. niż 1 tys.
Bardzo dobrze to ująłeś, szukam czegoś dokładnie podstawowego, czegoś do (nauki?) jak kolwiek to brzmi, jak wspomniałem może być używane. Laptopy to trochę inna sprawa i opłacalność ich kupowania i przeznaczenia.
[ Dodano: Pon 25 Sty, 2016 16:11 ]
A co do obiektywu, dźwięku i światła to sprawa wygląda tak: Obiektywy będę dokupował raczej w późniejszym czasie ( chyba że trafi się jakaś oferta z obiektywem), dźwięk, fajnie jakby można było podłączyć zewnętrzny mikrofon, ale raczej miałem na myśli filmy bez aktorów gdzie dźwięk nie odgrywa ważnej roli.
1000zł to tylko używki sony i panasa. Jak do nauki to i z samsunga coś fajnego znajdziesz.
Ja bym zaczął od sony, następnie samsunga i potem w panas.
Kolega dobrze ci wyżej prawi.
A jak chcesz potrenować sztukę filmowania to polecam Nikona 5100 lub Canona 600D Może body się znajdzie za 1k. W nikonie od razu możesz zmienić soft na ten od nikonhackers. Wtedy panujesz nad wszystkimi parametrami i naprawdę można się czegoś nauczyć. Od 1000zł odlicz kasę na statyw. Moim zdaniem jest konieczny.
Na razie zależy mi na samym body, patrze na olx i Nikona 5100 można dorwać za 800 zł, więc może pomyślę. A co powiecie o bezlusterkowach warte to coś, mam na myśli konkretnie Sony a500?
Bardzo dobrze to ująłeś, szukam czegoś dokładnie podstawowego, czegoś do (nauki?) jak kolwiek to brzmi, jak wspomniałem może być używane. Laptopy to trochę inna sprawa i opłacalność ich kupowania i przeznaczenia.
[ Dodano: Pon 25 Sty, 2016 16:11 ]
A co do obiektywu, dźwięku i światła to sprawa wygląda tak: Obiektywy będę dokupował raczej w późniejszym czasie
( chyba że trafi się jakaś oferta z obiektywem), dźwięk, fajnie jakby można było podłączyć zewnętrzny mikrofon,
ale raczej miałem na myśli filmy bez aktorów gdzie dźwięk nie odgrywa ważnej roli.
tyle, że bez obiektywu sobie nie pofilmujesz, chyba że założysz blaszkę z dziurką w miejscu obiektywu,
ale to fotografia otowrkowa z długimi czasami, na filmowanie takie czasy za długie
Myślę, że Sony i nawet można w tym Sony zostać tylko potem kupić FF np. a7 albo a7s
ew. można przeskoczyć do Canona.
Najpierw przeczytaj testy na optyczne tych aparatów, może być coś w ich obsłudze itd.
co Ci się nie spodoba... albo utwierdzi Cię w wyborze
Poszukaj też na vimeo albo youtube filmów tym robionych, zobacz czy tak jakość Cię stysfakcjonuje
Zwracaj uwagę na to jakimi obiektywami jest to robione, bo może się okazać że będziesz rozczarowany
po filmowaniu kitem kiedy obejrzysz filmy robione z obiektywem np. Zeiss'a
Ostatnio zmieniony przez szlicnykotek Pon 25 Sty, 2016, w całości zmieniany 4 razy
kubaxx3, co chcesz filmować?
Nie ma aparatu do nauki, do tego można kupić byle smartfon, też działa
Jestem zwolennikiem filmowania kamerami, a nie aparatami, ale jeśli już musisz, to wybór w tym budżecie ogranicza się do dwóch firm i co ciekawe, nawet gdybyś miał więcej kasy, też bym ci polecił te dwie.
W kinematografii jest tak, że kamery dobiera się do założonego projektu. Co innego robienie filmu o przyrodzie, co innego wesela i inne imprezy, co innego reportaż "gadających głów" itd.
Zasadniczo wybór ograniczył bym do używanych bezlusterkowców Panasonic serii G (G5 lub G6), bo na GH masz za mało kasy lub co chyba będzie lepszym rozwiązaniem jeśli jesteś ambitny i chcesz mieć możliwie najwyższą kontrolę nad tym co filmujesz - Canon 600D lub jak się uda to 650D + uruchomiony modyfikator oprogramowania o nazwie Magic Lantern. To oprogramowanie zmienia każdy filmujący aparat tej marki (a nawet model oficjalnie nie filmujący czyli 50D) w profesjonalną kamerę.
Jak wspomniałem, nawet jak byś miał większy budżet, polecił bym ci te same marki, jedynie zmieniły by się korpusy.
Co ważne, do takiego poważniejszego filmowania, potrzeba kilku gadżetów i nie wiem czy uwzględniasz to w swoim ogólnym budżecie. Podobnie ma się sprawa dźwięku i montażu.
[ Dodano: Pon 25 Sty, 2016 15:42 ] szlicnykotek, do filmowania wystarczają stare obiektywy, które walają się na portalach aukcyjnych za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych.
Co chce filmować? Obiekty przyroda, ect.-Nie ludzie. Co do obiektywów, wiem jak sprawa wygląda, bez nich nie ma zabawy, pewnie zainwestuje w jakieś używki na alegro na początek, na razie skupiam się strikte na body. Co do bezlusterkowców, obczaję te Panasonici, a co ze wspomnianym modelu Sony a5000? Jeśli chodzi o montaż to tym się właściwie zajmuje, robię jakieś filmiki dla siebie, projekty dla znajomych, całkiem dobrze ogarniam programy (Sony Vegas, Adobe), ale zaczyna mi się nudzić montowanie niczego, dlatego szukam inspiracji, chce coś nagrać i stworzyć, coś swojego.
Z chęcią bym się zajął czymś poważniejszym, ale nie wiem czy bym podołał, ogarniać ogarniam, tylko to poważna robota, a ja się do tej pory bawiłem, ale lubię to więc... Poszłoby No ja z Krakowa, więc kawałek jest Dobra obmyślę jesze Nikona d5100 i tego Canona 600D, obiektywy coś też obczaję
Nikona nie polecam choćby ze względu na obiektywy (do fotografii a i owszem, są świetne, ale nawet m42 wymaga adaptera z dodatkową soczewką). Poza tym porównaj sobie bitrate
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11