Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Sty, 2016 Aparat do 3000 zł do filmowania pod wodą
Potrzebuje aparatu głównie do filmowania pod wodą (w Polsce) w bardzo ciemnych warunkach.
Zastanawiam się nad modelami:
A6000 Sony
lx100 Panasonic
mx500 Samsung
lub inne z jak największą matrycą i jak najjaśniejszym obiektywem kitowym(może jakieś sugestie?)
Od sprzętu potrzebuje filmowania minimum 1080p\50fps, może być kodekiem HEVC, szeroki kąt w obiektywie kitowym (nie będę dokupował dodatkowych obiektywów), szybki autofokus, dobra stabilizacja, duże możliwości kreatywnego filmowania.
Aparat przyda się również do filmowania różnych okoliczności rodzinnych a klipy montowane w Adobe Premiere. Aktualnie posiadam GoPro 4 Black lecz nie wystarcza Komputer jednak radzi sobie z materiałem 4K30fps z GoPro
Potrzebuje również możliwości robienia zdjęć obiektów (od 3 do 10 metrów wysokości i do 5 szerokości) w trudnych warunkach oświetleniowych (w galeriach handlowych podczas zamknięcia). Do tej pory służył mi do tego EOS 450D z kitowym obiektywem (wbudowana lampa nie wystarczała).
Ten Samsung to chyba miał być "NX" a nie "mx". HEVC masz tylko w tym aparacie, bo potrzebny był do pakowania w 4K. Nie ma jeszcze (albo nie słyszałem) do niego obudowy podwodnej.
DMC-LX100 masz dobry obiektyw, ale nie wyobrażam sobie pływać z obiektywem klasy zoom.
Do czego nie wystarcza ci GoPro 4?
NX500 odpada bo faktycznie nie ma do niego obudowy
LX100 ma i to całkiem tanią:
http://www.lightinthebox....tml?prm=1.2.1.0
Obiektyw w LX100 po włączeniu znacznie się wysuwa ale mieści się w obudowie. Pod wodą nie będę zumował.
A6000 ma kodek HEVC po aktualizacji. Posiada też tanią obudowę podwodną.
Potrzebuję podpowiedzi który lepiej poradzi sobie z filmowaniem pod wodą (A6000, LX100 czy może jakiś inny do 3000 zł. Może jakieś body i osobny obiektyw szerokokątny? Tylko pewnie gorzej z obudową).
Aparat chcę wykorzystać również do nauki filmowania na powierzchni, oraz do zdjęć w galeriach handlowych i zdjęć okolicznościowych. Nie chcę się bawić w profesjonalną fotografię lecz filmowanie ale kamera odpada. Takie filmowanie bezlusterkowcem
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pod wodą nigdy nie używałem aparatu. Wydaje mi się że duża kwestia to jeszcze z czego jest zrobiona obudowa i jak bardzo przyciemnia obraz.
Jeśli porównasz A6000 z kitem 16-50 i lx100 to Panasonic lepiej poradzi sobie w ciemnym otoczeniu szczególnie na szerokim kącie ze światłem 1,7 mimo mniejszej matrycy niż światło 3,5 w sony.
Jeśli nie interesuje Ciebie zoom pomyśl może o a6000 lub nawet a5100 (ta sama matryca) i obiektywnie 16 lub 20mm ze światłem 2,8.
Chociaż wydaje mi się że Panasonic jest najkorzystniejszym wyborem
1. Pamiętaj, że jak nie masz kopuły to zawęzi Ci się kąt o 20% pod wodą.
2. Zastanowił bym się na Olkiem E-M10 II- obudowę masz Ikelite-a
3. Olek robi zajedwabisty obiektyw pod wodę Fisha 8mm 1,8, zresztą na optycznych masz świetny artkuł o tym szkle http://www.optyczne.pl/45..._wod%C4%85.html
4. Jak 1080p/30p to ja na przyszły rok zbudowałem zestaw epl5/6 używka body + 8mm 1,8 + obudowa olympusa oryginał + port kopuła ZEN - pierwsza basenówka wyszła rewelacyjnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13