Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zwracam się z prośbą o pomoc, ponieważ poszukuję nowego aparatu. Czytałem różne fora, recenzje, testy, ale w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować. Wynika to z tego , że jestem kompletnym amatorem i potrzebuję waszego wsparcia merytorycznego, aby dokonać właściwego wyboru.
Jeżeli napisałem zbyt ogólnikowo to proszę o "klucz pytań wspomagających"
Z tych dwóch wybór zależy od tego, czy wystarczy Ci mniejszy zakres ogniskowych (zakres zooma) LX7. Jeśli tak, to ten jest znacznie lepszy od LF1 pod względem parametrów (znacząco jaśniejszy obiektyw, lepsza guzikologia itp.). Jeśli potrzebujesz czegoś z większym zoomem (LX7 jest b. krótki na tele), to LF1 albo Nikon P7800. Ten ostatni to taki lepszy LF1 -podobny zakres zooma, ale obiektyw jaśniejszy na dłuższych ogniskowych, lepsza guzikologia (podobna jak w LX7).
Pozdrawiam
-J.
Amatorskich - zdjęcia rodzinne, wakacje, imprezy domowe itp.
Półprofesjonalnych - fotografia jako hobby, grafika www, prosta poligrafia itp.
Zarobkowe wykonywanie zdjęć, śluby, reportaże itp.
Co jest ważne dla Ciebie przy wyborze aparatu?
Dobra jakość zdjęć
Możliwości rozwijania swoich umiejętności fotograficznych
Bogate możliwości ustawień parametrów zdjęcia
Dodatkowe możliwości: zapis filmu, dźwięk
Marka aparatu
Łatwość obsługi
Małe rozmiary, waga, poręczność
Duże rozmiary, stabilność w trzymaniu aparatu
Koszty zakupu
Jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć na zakup?
Jak określisz swoją znajomość tajników fotografii i doświadczenie w robieniu zdjęć?
Nigdy nie robiłem(-am) zdjęć, to będzie mój pierwszy aparat
Używam aparatu tradycyjnego/kompaktowego (np. pełny automat) i chce teraz kupić lepszy
Znam podstawy robienia zdjęć
Po prostu lubię robić zdjęcia, robię okazyjnie
Fotografia to moja praca, robię zdjęcia codziennie
Fotografia to moje hobby/pasja
Wykonywanie jakich zdjęć głównie planujesz?
Makro (duże zbliżenia z małej odległości)
Imprezy, wyjazdy wakacyjne itp.
Krajobrazy, przyroda itp.
Portrety, ludzie, śluby itp.
Dzięki za zainteresowanie tematem postaram się z tak długiej listy wybrać parę rzeczy i tak po kolei:
1.Do jakich zastosowań ma służyć aparat?
Amatorskich - zdjęcia rodzinne, wakacje, imprezy domowe itp.
2.Co jest ważne dla Ciebie przy wyborze aparatu?
W miarę dobra jakość zdjęć
Możliwości rozwijania swoich umiejętności fotograficznych
Małe rozmiary, waga, poręczność
Dodatkowe możliwości: zapis filmu, dźwięk
3.Jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć na zakup?
ok.1200 zł.
4.Jak określisz swoją znajomość tajników fotografii i doświadczenie w robieniu zdjęć?
Używam aparatu tradycyjnego/kompaktowego (np. pełny automat) i chce teraz kupić lepszy
Po prostu lubię robić zdjęcia, robię okazyjnie
5.Wykonywanie jakich zdjęć głównie planujesz?
Imprezy, wyjazdy wakacyjne itp.
Krajobrazy, przyroda itp.
Jeżeli to przybliży choć trochę moje wymagania i ułatwi Wam wskazanie kilku propozycji to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Z rankingu i porównania twoich propozycji na optyczne.pl znowu w kategorii większy i mniejszy kompakt zostały lx7 i lf1.
Po dzisiejszej wizycie w sklepach i osobistym przemacaniu obu egzemplarzy bardziej skłaniam się ku lf1,mimo tego że ma gorsze parametry ale za to jest bardziej kompaktowy od lx7 .
Ideałem było by połączenie obu ale to raczej nie jest możliwe w tej kategorii cenowej.
Może następny aparat będzie bardziej ambitny w każdym bądź razie dzięki LEX za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11